Bílých koní u kybernetických podvodů přibývá. Pachatelé cílí na osoby ve finanční tísni

Události: Bílých koní u kybernetických útoků přibývá (zdroj: ČT24)

Přibývá lidí, kteří figurují jako bílí koně u kybernetických podvodů. Podle policie se pachatelé v posledních měsících zaměřují na nábor osob, které jim ukradené peníze pomáhají zlegalizovat. Nejčastěji cílí na lidi ve finanční tísni, kteří se snaží rychle přijít k penězům.

„Pachatelé potřebují pro páchání podvodů vaše účty. Potkají vás na ulici, řeknou, že si potřebují převést finanční prostředky. Vy nevíte, že peníze jsou někde ukradené,“ uvedl rada Úřadu služby kriminální policie a vyšetřování Ondřej Kapr.

Pomocníky podvodníci rekrutují i přes sociální sítě nebo inzertní servery, často pod záminkou výhodné práce. Jihomoravští kriminalisté nedávno řešili případ ženy, která podvodníkovi přes svoje účty pomohla převést více než půl milionu korun. Aby obdržela finanční dar, musela si údajně založit několik bankovních účtů. O nic jiného se nemusela starat.

Pachatelé se zaměřují zejména na lidi v existenčních problémech nebo na ty, kteří se nevyznají v českých zákonech – například na zahraniční studenty či uprchlíky z Ukrajiny.

„Říkají nám, že to  pro ně byla brigáda. Vůbec si neuvědomují, že se tím dopouští legalizace výnosů pocházejících z trestné činnosti, že se sami do trestné činnosti zapojují,“ vysvětlil expert na finanční bezpečnost z České bankovní asociace Petr Barák.

Policisté doporučují, aby lidé nikomu neumožňovali přístup do svého bankovnictví a nepřeváděli přes účet peníze, u kterých nevědí, odkud pochází. Důležité je nejednat pod nátlakem. Pachatele totiž detektivové někdy dohledat nemusí – zato bílého koně odhalí téměř vždy.