Auditor u soudu řekl, že neznal vlastnickou strukturu Farmy Čapí hnízdo

Výpověďmi svědků pokračovalo hlavní líčení v případu kolem dotace na stavbu areálu Čapí hnízdo. Z úterního jednání se omluvil expremiér Andrej Babiš (ANO), který společně se svou někdejší poradkyní Janou Nagyovou čelí obžalobě. V žádosti o dotaci pro stavbu byla řada nesrovnalostí, uvedla Ivana Havlíková, která žádost posuzovala. U soudu také uvedl auditor Rostislav Otřísal, jehož firma v roce 2008 prováděla audit pro společnost Farma Čapí hnízdo, že neznal vlastnickou strukturu společnosti. Akcionáři měli být anonymní.

Na úvod líčení stihl soudce pražského městského soudu za první hodinu a půl vyslechnout pět svědků. V úterý mimo jiné přišli dva advokáti Babišovy rodiny, Gabriela Knapová a Václav Knotek. Oba ale odmítli vypovídat s odkazem na povinnost advokátní mlčenlivosti. 

Knotek pouze sdělil, že může potvrdit, že během února 2008 na dotaz Nagyové sdělil, že akcionáři společnosti Farma Čapí hnízdo jsou fyzické podnikající osoby, a tím pádem se nejedná o subjekty ovládané společností Agrofert. Oba také na otázku předsedy trestního senátu Jana Šotta uvedli, že nikdy nebyli skutečnými ekonomickými vlastníky společnosti Farma Čapí hnízdo. Knotek Babiše zastupoval například ve sporu o střet zájmů. 

U soudu vystoupil také auditor Rostislav Otřísal. Uvedl, že se z vlastního popudu ptal na středočeském Regionálním operačním programu, zda bylo vše ohledně dotace v pořádku. Dodal, že neměl žádné konkrétní podezření a chtěl mít pouze jistotu. „Bylo mi řečeno, proč se o to zajímám, že kdyby to nebylo v pořádku, tak dotace není vydána,“ řekl Otřísal. 

Otřísal rovněž zmínil že auditoři neznali jména akcionářů, protože byli anonymní. „Víme, že bylo vydáno dvacet kusů jmenovitých akcií v listinné podobě v hodnotě sto tisíc korun. Akcionáři byli anonymní, my jsme jména neznali,“ popsal. Uvedl také, že od roku 1995 jeho auditorská společnost spolupracovala s Agrofertem, kde se podle něj také uskutečnila jednání o auditech. O vztahu mezi Agrofertem a Čapím hnízdem mu ale nebylo nic známo.

Bývalá účetní Farmy Čapí hnízdo Věra Knobová soudu řekla, že o tom, kdo akcie vlastnil, nic nevěděla. Účetnictví pro společnost vykonávala po dobu investiční výstavby, tedy zhruba mezi lety 2008 a 2010. S finanční ředitelkou Agrofertu Petrou Procházkovou podle svých slov jednala v souvislosti s tím, že Agrofert Farmě Čapí hnízdo ručil za úvěr.

„Myslím si, že lidi říkají jen to, co se dělo, a to, co si pamatují. Opravdu je to patnáct let zpátky,“ reagovala na výpovědi o přestávce Nagyová. Obhájce Eduard Bruna zase uvedl, že výpovědi vyslechnutých svědků dokreslují situaci.

V žádosti o dotaci byla řada nesrovnalostí, řekla posuzovatelka

Jako svědkyně vystoupila také Ivana Havlíková, která pro Regionální operačním program (ROP) Střední Čechy posuzovala žádost o dotaci pro Čapí hnízdo. Zmínila, že v žádosti byla řada nesrovnalostí. 

Cílem expertních posudků podle Havlíkové nebylo projekt vyloučit z procesu udělení dotace, nýbrž mu pomoci nedostatky napravit. Nestandardní v případu Čapího hnízda podle Havlíkové bylo například to, že firma Imoba, která Farmě Čapí hnízdo pronajímala pozemky pro stavbu areálu, byla nositelem stavebního povolení. 

Obvyklé podle Havlíkové nebylo ani to, že se připomínky z posudku řešily i s vedením úřadu. O spojitosti Farmy Čapí hnízdo s Agrofertem se podle Havlíkové vědělo. Soudu řekla, že ještě před žádostí například viděla v médiích rozhovor o Čapím hnízdě s Babišovou nynější manželkou Monikou, údajně šlo o plán objekt využívat jako chalupu. V rámci projektu byl podle ní naplánován i objekt pro soukromé bydlení.

Podle Nagyové expertka v posudku rozporovala i věci, které už měla s ROP „vykomunikované“. Řekla také, že o obsahu posudku se dozvěděla až poté, co byla obviněna. Babišův obhájce Eduard Bruna po jednání výpověď Havlíkové zpochybnil. „On to vlastně posudek nebyl, bylo to expertní stanovisko, to je nezávazné, mělo celou řadu nedotažených otázek. Aby někdo postavil skutkový závěr na tomto, to nepůjde,“ řekl novinářům Bruna. Expertní posudky navíc podle Bruny kritizovaly pouze segmenty projektu, ne celý záměr.

Karel Mojžišík, který zpracovával posudek na ekonomickou část projektu, ve výpovědi uvedl, že udělení dotace nedoporučil. Mojžišík před soudem vypověděl, že na poradě zpracovatelů bylo expertům řečeno, aby na tento konkrétní projekt „byli hodní“. Nevzpomněl si však, od koho požadavek zazněl. Jinak žádný nátlak nezaznamenal a požadavkem se podle svých slov neřídil. Na dotaz, zda situaci zpětně hodnotí tak, že byl zájem, aby projekt prošel, odpověděl Mojžišík, že ano.

Další svědek, člen představenstva Agrofertu Jiří Haspeklo popsal, že byl informován o prodeji společnosti Babišově rodině. Nikdy však údajně neslyšel, že by mělo jít o Babišův soukromý projekt.

Babiš podle obžaloby zajistil na přelomu let 2007 a 2008 vyvedení společnosti Farma Čapí hnízdo ze svého holdingu Agrofert a prodej akcií svým dětem a partnerce. Státní zástupce tvrdí, že to udělal proto, aby farma zdánlivě splňovala podmínky pro získání padesátimilionové dotace pro malé a střední podniky. Nagyová, která nyní za ANO kandiduje v Jihlavě v senátních volbách proti Miloši Vystrčilovi (ODS), podle obžaloby úspěšnou žádost o o dotaci podala.