Čapí hnízdo by nedostalo úvěr, pokud by za ním nestál Agrofert, řekl u soudu bankéř

Události: Pokračuje soud v kauze Čapí hnízdo (zdroj: ČT24)

Pražský městský soud v pondělí pokračoval v projednávání kauzy možného dotačního podvodu u projektu areálu Čapí hnízdo. Jeden ze svědků, bankéř Filip Koutný, u soudu řekl, že projekt by u banky HSBC nezískal úvěr na stavbu areálu, pokud by za něj neručila společnost Agrofert. Jejich spojení podle něj dosvědčuje i dokumentace. V pondělí soud také vyhověl návrhu obžaloby a nechá zkoumat Andreje Babiše mladšího znalcem z oboru psychologie a psychiatrie. Posudek by měli znalci zpracovat do 30. listopadu. Hlavní líčení se tak protáhne až do prosince.

Na programu druhého týdne hlavního líčení jsou výslechy svědků. Obžalobě čelí šéf opozičního hnutí ANO Andrej Babiš a jeho někdejší poradkyně Jana Nagyová, oba vinu odmítají. Jednání jsou tento týden naplánovaná na každý den, kromě středy, kdy je státní svátek.

Zhruba ve čtvrt na deset začal vypovídat bývalý ředitel oddělení Treasury české pobočky banky HSBC Filip Koutný. Bankéř řekl, že se od finanční ředitelky Agrofertu Petry Procházkové dozvěděl, že Čapí hnízdo mělo být soukromé sídlo Andreje Babiše. Měla mu říct, že jde o Babišovu „srdeční záležitost.“ Procházková by měla před soudem vypovídat tento týden.

Výpověď bývalého zaměstnance banky HSBC Filipa Koutného u soudu ohledně kauzy Čapí hnízdo (zdroj: ČT24)

Dodal, že společnost Farma Čapí hnízdo by u banky HSBC nezískala úvěr ve výši 375 milionů na stavbu areálu, pokud by za ni neručil holding Agrofert. Banka HSBC měla areálu Čapí hnízdo poskytnout stamilionový úvěr na stavbu. Poté doplnil, že jediným klientem Farmy Čapí hnízdo měly být společnosti ze skupiny Agrofert.

Babiš jeho tvrzení později odmítl, Koutného výpověď je podle něj založena na domněnkách. O tom, že je Agrofert strategickým partnerem farmy, se podle předsedy opozičního hnutí vědělo, stejně jako se vědělo o ručení za úvěr. Koutný u soudu také řekl, že byl tři měsíce po výpovědi na policii v neprospěch Babiše z banky propuštěn.

Andrej Babiš mladší u soudu ke kauze ohledně údajného dotačního podvodu u areálu Čapí hnízdo
Zdroj: ČTK/Roman Vondrouš

Expremiér Babiš ještě před zahájením pondělního jednání uvedl, že výpovědi nepřinesou nic zásadního a soud se podle něj nedozví nic, co by už dříve nevěděl.

Před soud v pondělí předstoupil i bývalý generální ředitel české pobočky HSBC František Kopřiva, který řekl, že měl informace o tom, že projekt patřil k Agrofertu. Stejně jako Koutný uvedl, že se nikdy nesetkal s tím, že by dokumenty v systému banky obsahovaly nepravdivé údaje. Právě v těchto dokumentech je podle dřívějších informací médií označen za vlastníka Čapího hnízda Babiš.

Další z bankéřů HSBC Pavel Šlancar pro soudce popisoval schůzku, na níž se úvěr pro Farmu Čapí hnízdo řešil. O něm měl jednat s finanční ředitelkou Agrofertu Procházkovou. Vztahem mezi Farmou Čapí hnízdo a Agrofertem se Šlancar podle svých slov nezabýval a dodal, že neví, proč za společnost jednala právě Procházková.

Psychologický posudek Babiše mladšího

Soudce Jan Šott na úvod jednání vyhověl návrhu obhajoby a k soudu přibere znalce z oboru psychologie a psychiatrie ke zkoumání duševního stavu Andreje Babiše mladšího, syna obžalovaného předsedy opozičního hnutí ANO. 

Je tak jasné, že kvůli termínu dodání tohoto znaleckého posudku se nepodaří dodržet časový harmonogram hlavního líčení. Další část soudu se proto bude konat mezi 19. a 22. prosincem. Soudce Šott rovněž avizoval, že pokud půjde dokazování podle plánu, mohlo by v prosinci dojít na závěrečné řeči.  

Babiš mladší u soudu vypovídal předminulý pátek. Uvedl, že nepodepsal listinu o převodu akcií k Farmě Čapí hnízdo. Až později podle svých slov připojil své podpisy v sídle Agrofertu pod listinu, s jejímž obsahem se neseznámil. Babišův syn tvrdí, že otec na něj převedl akcie Čapího hnízda bez jeho vědomí a udělal si z něj bílého koně. 

Svědecké výpovědi označil Babiš za nevěrohodné

Babiš v reakci na výpovědi svědků řekl, že čtyři z pěti bankéřů vypověděli, že garance byla standardní. Výpověď Koutného podle něj byla založena na domněnkách a svědek podle něj není věrohodný.

„Svědek vůbec nepracoval na úvěrovém oddělení,“ upozornil Babiš. Po jednání dodal, že všichni věděli, že je Agrofert strategickým partnerem farmy. „Všichni věděli, že Agrofert je strategický partner, vědělo se o tom úvěru, proběhlo to standardně. Myslím, že čtyři bankéři jasně řekli, že vše bylo v pořádku,“ řekl Babiš.

Hlavní líčení bude pokračovat v úterý výpověďmi dalších svědků, následně jsou jednání nařízená ještě na čtvrtek a pátek. Babiš avizoval, že se v úterý soudu nezúčastní, ve zbytku týdne má v plánu být na jednání dopoledne.

Soudce také v pondělí přečetl znalecký posudek z oboru psychologie týkající se Babišovy dcery Adriany Bobekové, která v kauze vystupuje jako svědkyně. Během toho na žádost obhajoby vyloučil ze sálu veřejnost, kvůli citlivým informacím zasahujícím do jejího soukromí. Minule se nedostavila k výslechu a omluvila to zdravotními důvody.  

Obžaloba uvádí, že expremiér Babiš zajistil na přelomu let 2007 a 2008 vyvedení společnosti Farma Čapí hnízdo ze svého holdingu Agrofert a prodej akcií svým dětem a partnerce. Podle obžaloby to udělal proto, aby farma zdánlivě splňovala podmínky pro získání padesátimilionové dotace pro malé a střední podniky. Úspěšnou žádost o dotaci podala místopředsedkyně představenstva Farmy Čapí hnízdo Nagyová v únoru 2008.

Babiš i Nagyová vinu odmítají. Hrozí jim až desetileté vězení, státní zástupce jim navrhl podmíněné a peněžité tresty.

Nagyová nyní kandiduje za ANO v Jihlavě v senátních volbách. Dostala se do druhého kola, kde se střetne s předsedou horní komory Milošem Vystrčilem (ODS).