Nemocnice v Česku začínají vyžadovat respirátory. Chtějí chránit především rizikové skupiny

V souvislosti se zhoršující se epidemiologickou situací pandemie covidu-19 přistupují nemocnice k zavádění povinnosti nosit ochranu dýchacích cest. Česká televize zjistila, že se nově tato povinnost týká pacientů a návštěv Fakultní nemocnice Hradec Králové, Fakultní nemocnice Ostrava, v nejbližších dnech zavede opatření i Fakultní nemocnice Motol.

Ve Fakultní nemocnici Hradec Králové začala v těchto dnech platit opětovná povinnost nosit respirátory na odděleních hematologie a onkologie. „Epidemiologickou situaci průběžně monitorujeme, na vybraných pracovištích již bylo přistoupeno k nošení ochrany úst a nosu. Důvodem je ochrana rizikových pacientů,“ potvrdil mluvčí nemocnice Jakub Sochor.

Fakultní nemocnice Ostrava zavedla povinnou ochranu dýchacích cest respirátorem na Klinice hematoonkologie a na Onkologické klinice. „Na ostatních odděleních doporučujeme návštěvám, aby zvážily nezbytnost své přítomnosti, pokud pociťují příznaky respiračního onemocnění nebo tuto návštěvu realizovaly za ochrany dýchacích cest respirátorem FFP2,“ doplňuje mluvčí FN Ostrava Petra Petlachová.

Povinnost zakrývat si dýchací cesty ochrannými prostředky bude nově platit i ve Fakultní nemocnici Motol. České televizi to potvrdila její mluvčí Pavlína Danková. „Plánujeme zavést povinné nošení ústenek v prostorách urgentních příjmů. Přesné datum ještě nemáme potvrzené,“ řekla.

Povinnost nosit respirátor nebo nanoroušku zavedla minulý týden například i Oblastní nemocnice Příbram nebo Revmatologický ústav v Praze.

Na severu Čech zatím bez opatření

Prozatím bez opatření zůstávají dle mluvčí Veroniky Plaché ve Fakultní nemocnici Brno. K aktuální epidemiologické situaci se zatím podobně staví i společnost Krajská zdravotní, která provozuje nemocnice v Ústí nad Labem, Děčíně či Teplicích.

„Situaci bedlivě sledujeme. Nyní povinnost nošení roušek pro příchozí pacienty, personál ani návštěvy neplánujeme,“ říká mluvčí Krajské zdravotní Jana Mrákotová.