Covidová vlna je podle Duška dosud největší. Přeočkování by mohlo začít příští týden, řekl Válek

Od příštího týdne by mohlo začít oficiálně přeočkování proti covidu-19 další posilující dávkou, řekl po jednání vlády ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Podmínkou podle něj je, aby to schválily Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL), Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) a Světová zdravotnická organizace (WHO). Schválení očekává v pátek. Ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek a biochemik Jan Konvalinka považují nynější vlnu epidemie za dosud největší co do počtu nakažených.

„Když v pátek dostaneme všechna schválení, tak by se od příštího týdne mohlo oficiálně začít očkovat. Nejen u nás, ale všude v EU, a nejen na nějaké výjimky, ale standardním způsobem,“ řekl Válek.

Jako první by podle něj začala vakcíny aplikovat očkovací místa, kam není třeba se předem registrovat. Vakcíny by si také mohli začít objednávat praktičtí lékaři. Rezervační systém na ostatní očkovací místa chce spustit na konci srpna. Podle informace na webu ministerstva je v provozu 356 očkovacích míst, z nichž bez registrace je 56 a většinou jde o nemocnice.

„Teď bych chtěl umožnit těm, kdo například cestují do rizikových destinací nebo jsou starší, nebo co se bojí, nebo jsou z regionu, kde je vyšší výskyt viru, typicky Praha, aby se mohli naočkovat,“ doplnil. Podle něj neudělají chybu ale ani lidé, kteří další přeočkování odloží blíž k podzimním měsícům.

Doporučená by byla posilující dávka pro lidi nad 60 let a dospělé s dalšími přidruženými nemocemi, například cukrovkou nebo poruchami imunity, nebo pro pacienty po transplantacích. „Rozumný interval od poslední dávky by mohl být šest měsíců,“ řekl Válek. Dosáhnout chce evropského schválení nejen přeočkování čtvrtou dávkou, ale rovnou pro pravidelné přeočkování.

Doporučené roušky

Válek rovněž doporučil nošení roušek ve zdravotnických zařízeních a veřejné dopravě. „Silně nejenom jako ministr, ale i jako lékař doporučuju: noste roušky. Noste je v hromadné dopravě, noste je, když máte jakékoliv příznaky, kdy chráníte své starší příbuzné, když jdete do zdravotnického zařízení. To jsou riziková místa,“ upozornil Válek.

Některé nemocnice nošení roušek nařizují, případně omezují návštěvy na odděleních pro rizikové pacienty. Mohou to udělat přímo ve svých provozních řádech. Premiér Petr Fiala (ODS) na tiskové konferenci po jednání vlády zopakoval, že stát nemusí žádná preventivní opatření přijímat, protože nehrozí přetížení nemocnic. „Ani teď nepřipravujeme žádná razantní opatření s tím, že pečlivě sledujeme, co se děje v zahraničí,“ uvedl. 

Pokles bude podle Duška pozvolný

Přestože nástup současné vlny epidemie byl podle Duška poměrně strmý, počty začaly růst zhruba na začátku června, pokles bude spíš pozvolný. Nemusí se ale snížit až na květnové nízké stovky nových případů denně. „Může vést k tomu, že i to dobrzdění bude stále na poměrně vysokých číslech. To je i riziko pro podzim,“ upozornil. Kulminaci očekává za týden až deset dní.

Šéf zdravotnických statistiků se shoduje s biochemikem Janem Konvalinkou, že počty nakažených jsou nyní patrně nejvyšší od začátku pandemie covidu-19. Počty pozitivních testů jsou sice podstatně nižší než při velkých podzimních a jarních vlnách, kdy přibývaly až desítky tisíc nakažených denně, ale podle Duška se v současnosti daří odhalit jen malou část nakažených.

„Je to zatím největší vlna, jakou jsme tady měli, nejvyšší virová nálož v populaci. Naštěstí jsme hodně proočkovaní a bohužel jsme hodně promoření a zaplatili jsme za to strašlivou cenu,“ připomněl v Českém rozhlase Konvalinka. Koronaviru v Česku podlehlo od začátku epidemie podle dat ministerstva zdravotnictví více než 40 tisíc lidí.

Že se covid-19 opět rychle a silně šíří, podle Duška „není jenom velkou nakažlivostí těchto variant, ale i jejich schopností prolamovat imunitu“. Očkování nebo prodělání nemoci tak před nákazou podle něj chrání zhruba tři nebo čtyři měsíce. „Potom neklesá k nule, začíná ale růst pravděpodobnost, že se člověk nakazí,“ dodal. 

Ochranný efekt proti vážnému průběhu nemoci ale podle něj zůstává významně déle. „I díky tomu pozorujeme velmi nízkou zátěž na jednotkách intenzivní péče,“ uvedl. Náměstek ministra Josef Pavlovic uvedl, že hospitalizovaných je nyní 364 lidí a 26 na JIP.

Na podzim odborníci očekávají, že budou zdravotní dopady další vlny závažnější. Rychlost mutování koronaviru podle Konvalinky ukazuje, že zřejmě bude na podzim převažovat jiná varianta než současné podvarianty omikronu BA.4 a 5, které v Česku tvoří více než 89 procent případů.