Počty nakažených v Česku rostou. Covidu se jen tak nezbavíme, komentuje Smejkal

Události, komentáře: Letní vlna covidu (zdroj: ČT24)

Nakažených covidem-19 v Česku třetí týden v řadě přibývá. Mírně stoupá i počet hospitalizovaných. Přes polovinu případů přitom tvoří nové nakažlivější subvarianty BA.4 a BA.5. Epidemiolog a vedoucí expertní skupiny MeSES Petr Smejkal však v pořadu Události, komentáře prohlásil, že celoplošné uzávěry jako v předchozích vlnách pandemie nehrozí.

V Česku v pondělí přibylo poprvé od začátku května více než tisíc případů covidu za den. V pondělí jich laboratoře odhalily 1241.

Vývoj poslední doby se podle Smejkala předpokládal. „My jsme to akorát předpokládali trochu později, ale už se to dělo před nějakým časem v západní Evropě. Konkrétně v Portugalsku nárůst subvarianty BA.5 byl docela razantní,“ tvrdí. Dobrou zprávou podle něj ale je, že se jedná stále o verzi omikronu, nikoliv o zcela novou variantu.

Subvarianta BA.5, která může být až desetkrát nakažlivější, ale odborníkům přesto trochu uniká, přiznává epidemiolog. Výhodou však je, že populace je již hodně proočkovaná nebo má protilátky získané proděláním nemoci. „Lidí, kteří se nesetkali ani s omikronem, ani nebyli očkovaní, je čím dál tím míň, a proto i následky by měly být menší.“

„Buďme realisti, covidu se nějakou dobu nezbavíme. Musíme se pořád očkovat. Imunita, jak po tom prodělání onemocnění, tak po těch vakcínách, nevydrží tak dlouho, jak jsme si mysleli,“ přiznává vedoucí MeSES. Rizikové skupiny by tak podle něj měly dostat druhou posilující dávku očkování.

Covid-19 se podle Smejkala zatím nestal „rýmičkou“, jedná se stále o vážné respirační onemocnění. Další dávka očkování proto podle něj „zase tolik nebolí“. „Rozhodně bych se nebál nějakých lockdownů nebo masivních opatření, po kterých jsme museli sahat v těch předchozích měsících,“ předpokládá.