Kvůli válce roste mezi Čechy zájem o obnovitelné zdroje energie, upozorňuje ministryně Hubáčková

Interview ČT24 - Anna Hubáčková (15. 6. 2022) (zdroj: ČT24)

Zájem o obnovitelné zdroje se zvyšuje. Lidé nejvíce reagují na ceny a strach, prohlásila v pořadu Interview ČT24 ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (za KDU-ČSL). Zmínila také, že vláda již v souvislosti s vysokými cenami energií připravila pro občany základní energetický balíček, schvalovat jej má 22. června.

Hubáčková podotkla, že kvůli válce na Ukrajině jde budování obnovitelných zdrojů rychleji než obvykle. A zájem o ně je oproti minulým letům několikanásobný. „Lidé si uvědomují nebezpečí závislosti na ruském plynu,“ uvedla.

Ke snížení závislosti podle ní vede několik cest. Jednou z nich je postupné snižování spotřeby. Druhou je zabezpečení dodávky plynu odjinud než z Ruska. „To se vyjednává. Cesty se rýsují. Je to propojení plynárenských soustav a já doufám, že budeme připraveni na vybudování těch propojení,“ uvedla a dodala, že k tomu bude však potřeba čas. „Mezitím budeme nějakou dobu ruský plyn používat.“

Alternativní zdroje podle ní totiž nepokryjí všechno. „Před válkou jsme byli připraveni nahradit uhlí. A teď samozřejmě k tomu musíme přidat i náhradu za plyn,“ podotkla a dodala, že jsou v zásobě další alternativy. „Díváme se na bioplyn, díváme se na i vodík, což je pro nás do budoucna náhradou, a zůstává nám v tom mixu i jádro,“ podotkla.

Datum konce těžby uhlí, které je stanoveno rok 2033 podle Hubáčkové platí. „Ani na jednom zasedání vlády nepadlo jiné číslo,“ uvedla. To, že se to nestane, vyloučit však nemůže. „Může se stát cokoliv a mohou přijít jiné mimořádné události,“ podotkla.

Energetický balíček pro občany

Hubáčková zopakovala, že ministerstvo již spustilo některé dotace pro občany, například na zateplení či na fotovoltaické panely. „Běží podpora Nová zelená úsporám, běží Operační program Životní prostředí,“ uvedla s tím, že ministerstvo poskytuje také devadesátiprocentní dotaci například na tepelné čerpadlo.

„Nejvíce lidí cítí ztrátu peněz kvůli tomu, kolik platí za elektřinu,“ míní. Dodala, že vláda již v souvislosti s drahými energiemi připravila základní energetický balíček, který se chystá na schválení 22. června. „Bude to předloženo ministrem průmyslu a obchodu, tarify pak ministrem práce a sociálních věcí. (…) Ale nechtěla bych předbíhat jejich zveřejnění,“ dodala. Zmínila také, že podpora rozhodně nebude trvat půlrok nebo několik měsíců. „Musí to trvat déle,“ uvedla.  

Podotkla, že prioritami Česka v nadcházejícím předsednictví EU bude dořešit ekologický balíček Fit for 55 a také obnova přírody a krajiny. „Na tu legislativu čekáme, ale je nutná, abychom mohli v krajině žít a adaptovat se,“ podotkla.

V souvislosti s plány EU zmínila také zákaz výroby nových aut se spalovacími motory, který má platit od roku 2035. Podle ní je problémem to, zda bude v daném roce dobře připraven automobilový průmysl i na výrobu lehkých nákladních aut, například těch, která používá integrovaný záchranný systém.

Dodala, že ministerstvo životního prostředí má program na podporu nákupu elektroaut, ale zatím pouze pro veřejný sektor a samosprávy. „Ale přemýšlíme o tom, zda a jakým způsobem bychom mohli pomoci občanům,“ dodala s tím, že cest, jak pomoci, může být více – ať už formou dotací, či daňových úlev. Zmínila však, že spuštění této podpory pro soukromé osoby nebude ještě v příštím roce možné.