Zájem o alternativní zdroje energie mnohonásobně vzrostl. Na tepelná čerpadla si domácnosti počkají

Události: Zájem o alternativní zdroje energie roste (zdroj: ČT24)

Zájem domácností o nové zdroje elektřiny a tepla vzrostl v prvním čtvrtletí ve srovnání s loňskem čtyřnásobně. Vyplývá to z žádostí o státní podporu. Poptávka je hlavně po fotovoltaice a tepelných čerpadlech. Firmy se tak nyní snaží posílit své kapacity, ale ne všude se výměna stihne do zimy.

Zájem začal růst už loni na podzim, tehdy hlavně kvůli zdražování energií a také koncům některých alternativních dodavatelů. Válka na Ukrajině přidala další důvody – soběstačnost a nezávislost.

Jen v programu Nová zelená úsporám v prvním čtvrtletí požádalo o dotaci na tepelné čerpadlo přes tři a půl tisíce domácností, pětkrát více než loni. Rychle rostou fotovoltaika i kotle na biomasu. Kapacity firem tak jsou naplněné a zájemci čekají na dodávku několik měsíců, někdy i půl roku.

Domácnosti mohou čekat

„Reagujeme na to tak, že naobjednáváme několikanásobek komponent, stavíme novou továrnu a z roku na rok zpětinásobíme naše výrobní kapacity,“ říká generální ředitel společnosti na výrobu čerpadel ACOND Jiří Hanus. Podle předsedy Komory OZE Štěpána Chalupy se zvládne nainstalovat desetitisíce zdrojů. „Musíme udělat, co nejvíce zvládneme,“ dodává.

To, že domácnosti můžou čekat, podle fondu životního prostředí nevadí. Jen kvůli tomu o dotaci nepřijdou. „Pokud je žádost podána, akceptována, to znamená schválena, tak mají 12 až 24 měsíců na realizaci a není samozřejmě problém, pokud by nastalo nějaké další zdržení, ještě tyto termíny prodloužit,“ říká ředitel Státního fondu životního prostředí Petr Valdman.

Stát rovněž připravuje podprogram Nová zelená úsporám Light. Podpořit v něm chce ještě letos miliardou korun až patnáct tisíc dílčích renovací – třeba výměn oken nebo zateplení střech.