TÉMA

Zájem

Většina Čechů chce silného lídra, ukázal průzkum

Téměř dvě třetiny lidí v Česku si přejí silného lídra, který by vzal zemi z rukou mocných a bohatých. V únorovém průzkumu agentury Ipsos se takto vyjádřilo 65 procent dotázaných v České republice. Na Slovensku si silného lídra přálo 69 procent lidí. Výsledky průzkumu v 28 zemích světa, které jsou součástí studie Populism in 2024 (Populismus v roce 2024), agentura Ipsos poskytla ČTK. Ukázaly také, že 58 procent populace v Česku má pocit, že se o ně tradiční strany nezajímají.
28. 3. 2024|

Pomalu, ale přesto roste i v Česku zájem o elektroauta. Postupně přestane být na výběr

Elektroaut se v Evropské unii prodává už více než vozů s dieselovým pohonem. Zdaleka ne tolik jako v mnoha dalších státech sedmadvacítky, ale přesto roste zájem o elektromobily i v Česku. Prodejci to dávají do souvislosti s rozrůstající se sítí nabíječek. Že přece jenom není tak velký jako v některých jiných zemích, je zřejmě hlavně vysokou cenou vozů s elektrickým pohonem.
23. 7. 2023|

Zájem o kroužky na příští školní rok je vyšší než obvykle. Část už má naplněnou kapacitu

Domy dětí a mládeže zaznamenaly velký zájem o dětské kroužky, které startují od září. Především ve velkých městech se některé zaplnily už na začátku prázdnin. Děti, které brzký zápis promeškaly, se tak musí zapisovat jako náhradníci. U části kroužků musejí rodiče počítat se zdražením, a to přibližně o deset procent. České televizi to potvrdily oslovené domy dětí a mládeže (DDM) a střediska volného času (SVČ).
15. 7. 2023|

Pomoc sociálních služeb vyhledává víc lidí. V zimě klientů ještě přibude, odhadují

Potravinová pomoc, azylové domy nebo nízkoprahová centra a další organizace poskytující podporu lidem v nouzi letos pozorují zvýšený zájem o některé své služby. Shodují se na tom ty, které ČT oslovila. Příčinou podle nich může být nejen nastupující zima, ale i růst cen energií. Další nárůst poptávky předpokládají v nadcházejících měsících.
10. 11. 2022|

Zájem o elektrická topidla a kotle na tuhá paliva prudce roste

Extrémní nárůst zájmu o topná zařízení na elektřinu hlásí prodejci v Česku. Lidé nakupují hlavně elektrické konvektory, olejové radiátory, ale i kotle na tuhá paliva. Někteří prodejci sledují nárůst zájmu až o stovky procent. České televizi to potvrdily oslovené firmy. Prodejci očekávají další zvýšení zájmu na podzim. Přiznávají, že ceny topidel v té době mohou být vyšší.
2. 8. 2022|

Zájem o členství ve skautu je mimořádný. Čekací listiny jsou i na několik let

Do skautských oddílů se letos přihlásilo nejvíce dětí za dvacet let, rekordní bude i počet letních táborů. Vedoucích ale nepřibývá stejně rychle jako členů, a tak na mnoha místech vznikly čekací listiny. Doba pro přijetí se může protáhnout i na tři roky, řekla České televizi mluvčí organizace Barbora Trojak. Objevují se podle ní proto i případy, kdy rodiče zapisují své děti na čekací listiny ihned po narození.
2. 7. 2022|

Do základních uměleckých škol se zase hlásí tolik dětí jako před pandemií

O hru na klavír, lekce baletu nebo malování na základních uměleckých školách je opět velký zájem. Počty uchazečů se vrací na předcovidovou úroveň. Na některých uměleckých školách poptávka dokonce převyšuje kapacitu. Česká televize to zjistila oslovením více než desítky škol, na kterých se právě konají přijímací a talentové zkoušky. Kromě hry na klavír děti už tradičně nejvíc láká kytara.
22. 5. 2022|

Zájem o alternativní zdroje energie mnohonásobně vzrostl. Na tepelná čerpadla si domácnosti počkají

Zájem domácností o nové zdroje elektřiny a tepla vzrostl v prvním čtvrtletí ve srovnání s loňskem čtyřnásobně. Vyplývá to z žádostí o státní podporu. Poptávka je hlavně po fotovoltaice a tepelných čerpadlech. Firmy se tak nyní snaží posílit své kapacity, ale ne všude se výměna stihne do zimy.
17. 5. 2022|

30 let zpět: Přehlídka investičních fondů

Týden po zahájení předkola kupónové privatizace se v pražském domě U Hybernů konala burza investičních privatizačních fondů. Návštěvníci se zde mohli seznámit s největšími fondy, do nichž by mohli investovat své peníze.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
23. 2. 2022|

30 let zpět: Spekulace s kupónovými knížkami

U mnohých registračních míst ke kupónové privatizaci se objevili agenti takzvaných harvardských fondů. Ti pak mnohde ve velkém skupovali kupónové knížky a prodávali je s podmínkou, že se kupující musí registrovat právě u nich. Ministr Tomáš Ježek v televizi hrozil odebráním licence. Majitel fondů Viktor Kožený, později obviněný z jejich vytunelování, se od těchto praktik distancoval.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
19. 1. 2022|