Poslanci schválili přísnější pravidla pro poskytování pomoci uprchlíkům z Ukrajiny

Ukrajinští uprchlíci s bezplatným ubytováním, stravou a základními hygienickými prostředky už zřejmě nebudou pobírat pětitisícovou humanitární dávku. Od druhého měsíce bude podpora navíc svázána s trvalým pobýváním v Česku, což má zabránit takzvané dávkové turistice. Novelu zvanou „lex Ukrajina“ schválila v úterý sněmovna zrychleně ve stavu legislativní nouze. Pro hlasovalo 158 ze 161 přítomných poslanců z koalice i opozice, proti nebyl nikdo. Předlohu nyní posoudí senátoři.

Novela upravuje rovněž například zdravotní pojištění běženců a příspěvek pro domácnosti za jejich bezplatné ubytovávání. Zdravotní pojištění bude stát hradit uprchlíkům vyjma dětí a seniorů podle schválené sněmovní verze nejvýše 150 dnů. Prosadilo to opoziční hnutí ANO za souhlasu ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09). Vláda navrhovala zkrácení doby z nynějšího roku na nejvýše 180 dnů ve snaze motivovat běžence k zaměstnání. Poslanci ANO před tím ustoupili od návrhů na zkrácení doby na 90 dnů či případně na 60 dnů.

Novelu předložili poslanci Milan Brázdil a Drahoslav Ryba (oba ANO). Brázdil v obhajobě svého pozměňovacího návrhu uvedl, že devadesát dnů či případně šedesát dnů by bylo dostatečných k tomu, aby si Ukrajinci nějakou práci našli. „Práce je dost a my je rádi zaměstnáme,“ uvedl. Někteří koaliční poslanci takový záměr zpochybnili. „Nejsem si jistý, jestli na lidi, kteří neznají jazyk a neumí se tady pohybovat, mít takové nároky. Nejsem si úplně jistý, jestli to je zrovna pomoc, kterou bychom my jako Češi mohli velkoryse dát,“ řekl Petr Letocha (STAN).  

Zapojení uprchlíků do pracovního procesu

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) uvedl, že do pracovního procesu se zapojilo 64 tisíc uprchlíků, což pokládá za „velmi optimistický počet“. V Česku je podle něj kolem 300 tisíc běženců, z nichž polovinu tvoří děti. 

Jednání opět provázely dlouhé debaty. Zástupci opozičních ANO i SPD, ačkoliv předlohu v diskusi podpořili, kritizovali vládu, že podle nich návrh přichází pozdě. „Kdyby se reagovalo daleko dříve, tak bychom možná neměli naplněna některá nádraží a nezačala by sociální turistika,“ uvedla místopředsedkyně sněmovny a stínová ministryně vnitra ANO Jana Mračková Vildumetzová. 

Místopředsedkyně sněmovny Věra Kovářová (STAN) ale zdůraznila, že na uprchlickou vlnu bylo nutné reagovat rychle a nynější novela odráží dosavadní zkušenosti. Bude možné pokračovat v rychlé pomoci lidem, kteří utíkají před válkou, a vytvoří se podmínky, aby bylo možné oprávněnost této pomoci lépe kontrolovat, poznamenala.

„Mně je jedno, že nevím přesně, kde je daný uprchlík ten daný den, protože nepáchá trestnou činnost a šel do práce,“ reagoval také poslanec Ondřej Lochman (STAN) na výtky opozice, že vláda o uprchlících nemá přehled. Podotkl, že nechápe, proč nynější vláda nezdědila po té minulé lepší krizové plány, když právě ona nejlépe ví, jak tuto situaci řešit. „Přijde mi to nyní jako hraběcí rady,“ podotkl.

Doložení nároku na podporu

Podporu pět tisíc korun na pořízení základních potřeb pro začátek života v Česku dostávají uprchlíci za měsíc, v němž získali vízum k ochraně. Mohou ji pobírat ještě dalších pět měsíců, když prokážou, že dávku potřebují. Úřad práce navíc bude moci žadatele nově vyzvat, aby případný nárok na podporu přišli do pobočky prokázat osobně. Uprchlík by se musel dostavit zpravidla do osmi dnů, jinak by úřad žádost zamítl.

Na solidární příspěvek domácnostem za bezplatné ubytovávání ukrajinských běženců budou mít podle novely nárok i ti ubytovatelé, u kterých si uprchlíci platí spotřebu plynu a elektřiny sami. Pokud lidé poskytnou celé byty, příspěvek by dostávali pouze v případě, že předchozí měsíc bylo obydlí prázdné.

Peníze by mohly ale směřovat i do bytů dříve využívaných pro krátkodobé pobyty turistů. Nyní stát domácnostem na ubytovaného uprchlíka poskytuje na měsíc tři tisíce korun, nejvýš ale 12 tisíc korun celkem. Vláda by mohla částky upravit podle toho, zda mají běženci k dispozici celý byt, nebo bydlí doma u ubytovatelů v pokoji.

Prodloužení lhůty na vyřízení žádosti

Novela dále výslovně odmítne dočasnou ochranu občanům Evropské unie. Prodlouží lhůtu na vyřízení žádosti o dočasnou ochranu na 60 dní, a naopak zkrátí dobu, v níž musí uprchlík nahlásit změnu místa pobytu, z patnácti dnů na tři dny. Nově budou muset žadatelé o dočasnou ochranu z Ukrajiny prokázat, že mají zajištěno ubytování, pokud nebudou mít bydlení zprostředkováno krajským asistenčním centrem. 

Prodloužení doby pro vyřízení žádosti vláda zdůvodňuje tím, že stát nově kontroluje razítka o překročení hranice z Ukrajiny do schengenského prostoru. Požadavek rychlejšího nahlašování pobytu reaguje na potřeby úřadů rychle přizpůsobovat systémy školství a zdravotnictví na počty uprchlíků. Návrh počítá také s tím, že Česko nadále nebude vydávat víza a povolení k pobytu Rusům a Bělorusům. V některých z těchto bodů zákon nahradí krizová opatření, která se opírají o vyhlášený nouzový stav. Platí do konce června.

Návrh počítá také s tím, že Česko nadále nebude vydávat víza a povolení k pobytu Rusům a Bělorusům. Ryba rovněž navrhl, aby se výjimka z nepřijatelnosti vydávání oprávnění pobytu Rusům a Bělorusům na zastupitelských úřadech mohla výslovně vztahovat zejména na partnery či partnerky Čechů a Češek, kteří žili ve společném svazku, ale nebyli sezdáni. Vláda předpokládá výjimky zejména pro rodinné příslušníky nebo pro Rusy a Bělorusy, kteří čelí ve své vlasti pronásledování z politických důvodů. 

ANO a SPD kritizovaly vládní boj s inflací, své úpravy neprosadily

Ve sněmovně opoziční ANO a SPD také kritizovaly vládní protiinflační kroky. Přednostní projednání svých návrhů však ani tentokrát ANO v rámci úprav programu schůze neprosadilo. Dolní komora naopak rozhodla o tom, že ve čtvrtek zrychleně projedná vládní energetickou novelu, která má snížit hrozbu nedostatku plynu. 

Bývalá ministryně financí a předsedkyně poslanců ANO Alena Schillerová (ANO) opět bez úspěchu požadovala, aby sněmovna přednostně schvalovala návrh hnutí na roční snížení daně z přidané hodnoty na energie a pohonné hmoty na nulu. „Inflace nás drtí ve všech směrech, české domácnosti rekordně chudnou,“ uvedla při zdůvodnění. Někdejší vicepremiér a ministr a průmyslu a obchodu Karel Havlíček (ANO) neuspěl s žádostí o přednostní schvalování zákona o podporovaných zdrojích energie a podmínkách obchodování s povolenkami na emise skleníkových plynů. 

V dolní komoře nepochodil ani předseda SPD Tomio Okamura, který neprosadil diskusní body týkající se chudnutí obyvatel, cen elektrické energie, plynu a potravin a umisťování ukrajinských uprchlíků. „Je třeba ukončit dávkovou turistiku a pomáhat českým občanům, současná vláda není schopna koncepčního řešení,“ zdůraznil Okamura.

Sněmovna se dohodla na tom, že tento týden projedná novelu služebního zákona, která mimo jiné ruší odborné náměstky na ministerstvech a škrtá omezení v počtu politických náměstků. Schvalovat má také zákaz některých jednorázových plastových výrobků nebo regulaci platforem pro sdílení videonahrávek typu YouTube. Vládní koalice chce přednostně projednat rovněž zrušení elektronické evidence tržeb.