TÉMA

Milan Brázdil

Opozice neprosadila odvolání Pekarové Adamové z čela sněmovny

Opoziční hnutí ANO a SPD neprosadila odvolání Markéty Pekarové Adamové (TOP 09) z funkce předsedkyně sněmovny, stejně jako neuspěla s návrhem zařadit bod ohledně situace v České poště. Ztrátová pošta chce snížit počet poboček o 300 na 2900. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) opozici vzkázal, že pobočky měly být zavřené už dávno a současný koncept pošty se přežil.
4. 4. 2023Aktualizováno4. 4. 2023, 21:58|

Senátní volby v Olomouci vyhrál Lumír Kantor

Vítězem druhého kola senátních voleb v Olomouci se stal dosavadní senátor Lumír Kantor (KDU-ČSL), křeslo obhájil se ziskem 60,07 procenta hlasů. Druhý Milan Brázdil (ANO) dostal 39,92 procenta hlasů. Druhého kola voleb se zúčastnilo 22,65 procenta voličů.
1. 10. 2022|

V Olomouci se o senátní křeslo utkají Brázdil a Kantor. Stejně jako před šesti lety

Do druhého kola v senátním obvodu Olomouc postupují poslanec Milan Brázdil (ANO) a senátor Lumír Kantor (za KDU-ČSL). Brázdil byl v prvním kole úspěšnější, získal 32,46 procenta hlasů, zatímco obhájce postu v horní parlamentní komoře 26,06 procenta. O tom, kdo usedne do senátorského křesla, rozhodnou voliči v druhém kole, které se uskuteční v pátek 30. září a sobotu 1. října.
24. 9. 2022Aktualizováno28. 9. 2022, 15:07|

168 hodin: Část opozice souzní s ruskou propagandou o Ukrajině

Část českých politiků se stále důrazněji distancuje od vládní strategie pomoci Ukrajině. Nejhlasitější jsou poslanci SPD, kteří tvrdí, že by měly skončit dodávky zbraní do země napadené Ruskem. Dodávky zbraní podle nich prodloužují válku. S tvrzením, že by měly dodávky zbraní skončit, přišel ale i expremiér a předseda ANO Andrej Babiš. Experti na mezinárodní vztahy upozorňují, že takové argumenty souzní s oficiálními stanovisky Kremlu. Historik a ukrajinista David Svoboda se výslovně zmínil o „páté koloně“. O postojích českých politiků k válce na Ukrajině a jejich souznění s ruskou propagandou natáčela pro 168 hodin Zuzana Černá.
20. 6. 2022|

Poslanci schválili přísnější pravidla pro poskytování pomoci uprchlíkům z Ukrajiny

Ukrajinští uprchlíci s bezplatným ubytováním, stravou a základními hygienickými prostředky už zřejmě nebudou pobírat pětitisícovou humanitární dávku. Od druhého měsíce bude podpora navíc svázána s trvalým pobýváním v Česku, což má zabránit takzvané dávkové turistice. Novelu zvanou „lex Ukrajina“ schválila v úterý sněmovna zrychleně ve stavu legislativní nouze. Pro hlasovalo 158 ze 161 přítomných poslanců z koalice i opozice, proti nebyl nikdo. Předlohu nyní posoudí senátoři.
31. 5. 2022Aktualizováno31. 5. 2022, 21:33|

Čína a Rusko se zřejmě nebudou moci podílet na dostavbě Dukovan, schválili poslanci

Ruské a čínské firmy se zřejmě nebudou moci jakkoliv účastnit stavby nového bloku elektrárny v Dukovanech. Sněmovna to schválila s úpravami Senátu, který doporučil posílit bezpečnostní záruky při výběru dodavatelů stavby. Poslanci také schválili povinnost objíždět cyklisty ve vzdálenosti půldruhého metru. Dali zelenou také stotisícové pokutě a zákazu účasti na sportovních utkáních těm, kteří budou na stadionech používat pyrotechniku.
15. 9. 2021Aktualizováno15. 9. 2021, 19:27|

Jaroslav Faltýnek nemá kde kandidovat, na Vysočině ho ANO nechce. Změnit to může ještě Babiš

Předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek nemá kde kandidovat do voleb do Poslanecké sněmovny. Na Vysočině, kde minule kandidoval jako lídr, nedostal podporu. Zpátky ho může vrátit jen premiér Andrej Babiš (ANO), díky nestandardním stanovám, které mu jako předsedovi umožňují měnit kandidátky. Faltýnek už připustil, že na podzim vůbec kandidovat nemusí. Z nejmocnějšího muže ve sněmovně by se tak vrátil k zákulisnímu působení. Pro 168 hodin natáčel Václav Crhonek.
31. 5. 2021|

Sněmovna vyslyšela Senát a odmítla obchodnické kvóty pro české potraviny

Povinný podíl českých potravin na pultech obchodů nakonec platit nebude. Poslanecká sněmovna ho v úterý na návrh Senátu vyřadila z novely zákona o potravinách. Ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD) senátní návrh podpořil. Do novely se kvóty na potraviny dostaly ve sněmovně na základě pozměňovacího návrhu poslanců SPD. Měly se už od příštího roku vztahovat na obchody s plochou nad 400 metrů čtverečních a na zákonem stanovené potraviny.
13. 4. 2021|

Speciální náramek usnadní život epileptikům. Upozorní na blížící se záchvat, zavolá blízké

Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně testuje náramky se speciálními elektronickými senzory, které mají pomoct pacientům s epileptickými záchvaty. Náramek informuje rodinu i lékaře nemocného, čímž se snižuje riziko, že si pacient ublíží. Lékaři také data z náramku vyhodnotí pro úpravu další léčby.
13. 7. 2020|