Senátní volby v Olomouci vyhrál Lumír Kantor

Vítězem druhého kola senátních voleb v Olomouci se stal dosavadní senátor Lumír Kantor (KDU-ČSL), křeslo obhájil se ziskem 60,07 procenta hlasů. Druhý Milan Brázdil (ANO) dostal 39,92 procenta hlasů. Druhého kola voleb se zúčastnilo 22,65 procenta voličů.

Kantor řekl, že letos v obvodu Olomouc zvítězil nad Brázdilem s podstatně větším rozdílem než při posledních senátních volbách před šesti lety. „Často jsem měl pocit déjà vu. Bylo to opravdu jako přes kopírák,“ komentoval průběh senátních voleb. Letos podle něj byla kampaň ze strany protikandidátů o něco ostřejší než při předchozích senátních volbách a často se nesla na vlně populismu.

„Mohl jsem se ale opřít o konkrétní výsledky, které jsem v Senátu za šest let vykonal. Strašně silná pro mě byla podpora voličů, podporovatelů i všech těch, kteří mi fandili. Za to jim děkuji,“ podotkl Kantor, který se v následujících letech chce v Senátu opět zaměřit na zdravotnictví. „Jako lékař tomu rozumím a švec se má držet svého kopyta. Senát mě už před šesti lety úžasně obohatil a je pro mě velká čest tam být dál. Otevřel mi obzory. Podařilo se mi prosadit věci, které by se mi za normálních okolností bez politiky prosadit nepodařilo,“ dodal.

V prvním kole před týdnem hlasovalo 40,70 procenta. V 1. kole získal Kantor 26,06 procenta hlasů, Brázdil postupoval do druhého kola jako první, volilo jej 32,46 procenta voličů. V obvodu Olomouc 61 usilovalo letos o senátorský post osm kandidátů.

Kantor s Brázdilem svedli souboj o senátorské křeslo už před šesti lety. Brázdil tehdy stejně jako nyní zvítězil v prvním kole, druhé kolo opanoval Kantor, který nakonec získal 52,44 procenta hlasů. Voleb se tehdy zúčastnilo devět kandidátů.