Státní zastupitelství obžalovalo muže, který střílel na úřadu práce v Praze

Státní zastupitelství obžalovalo muže, který se podle policie přiznal k loňské střelbě na pražském úřadu práce, jejíž obětí se stala jeho zaměstnankyně. Střelci hrozí výjimečný trest včetně doživotního vězení.

Ženu na úřadu práce v Bělehradské ulici v Praze 2 zavraždil pachatel loni v červnu, podle obžaloby v pomstě za nepřiznání podpory v nezaměstnanosti. Několik hodin po střelbě zadrželi policisté v centru hlavního města šestašedesátiletého muže, který se podle nich ke skutku přiznal. Měl u sebe nelegálně drženou zbraň. Další zbraň, podomácku vyrobenou brokovnici, objevila policie v jeho autě.  

Obžaloba, kterou městské státní zastupitelství podalo 1. dubna, má podle mluvčího Městského soudu v Praze Adama Weniga pět různých bodů. Dokonaná vražda je předposlední. Státní zástupce ji kvalifikoval jako provedenou s rozmyslem nebo po předchozím uvážení, opětovnou a spáchanou „na úřední osobě při výkonu nebo pro výkon její pravomoci“.

Mluvčí městského státního zastupitelství Aleš Cimbala doplnil, že muž je obžalován také z pokusu o vraždu pronajímatelky svého bytu, z dvojího nedovoleného ozbrojování a z poškození cizí věci a z pokusu o zohyzdění další ženy kyselinou sírovou.

„Obviněný na ni ze zavrženíhodné pohnutky, spočívající ve vyvolání následného psychického traumatu z daného zohyzdění a vyřazení poškozené ze společenského života, vylil 96procentní kyselinu sírovou,“ uvedl Cimbala.

Nástražné zařízení zranilo policistu

Muže podle státní zástupkyně popudilo také soudní rozhodnutí, na jehož základě měl vyklidit byt, který i po skončení nájemní smlouvy obýval v pražské Libni. „Z důvodu pomsty v úmyslu usmrtit pronajímatelku bytové jednotky nainstaloval na vnitřní křídlo dveří komory nástražné střelné zařízení. Toto střelné zařízení bylo instalováno tak, aby odpovídalo především výškovým proporcím pronajímatelky, a způsobilo jí tak fatální zranění,“ pokračoval Cimbala. Pachatel navíc podle něj byt kompletně zdemoloval.

„Zejména rozbil skleněné výplně dveří, ulámal kliky, zničil vybavení kuchyně nebo pošpinil zdi neznámou tekutinou, vejci a počmáral znaky nacistické svastiky,“ zmínil mluvčí. Vražda pronajímatelky se nezdařila, protože nástražné zařízení spustil policista, který na místě po muži pátral. „V souvislosti s tímto jednáním obviněného došlo k zranění jednoho ze zasahujících příslušníků policie,“ připomněl Cimbala.

Z výslechu muže podle policistů vyplynulo, že chtěl v páchání zvlášť závažných zločinů pokračovat, a to vůči lidem, s nimiž měl v posledních letech spory – rodinným příslušníkům, úředníkům různých institucí či bývalým kolegům. Motivem byla msta za údajná příkoří. Zastřelené úřednici písemně vyhrožoval už v roce 2016.