Na pražském letišti vzplála zřejmě zábavní pyrotechnika v zavazadle

Popálením člověka skončil požár na pražském Letišti Václava Havla. Podle policie patrně hořela zábavní pyrotechnika v jeho batohu. Provoz letiště byl potom částečně omezen, policie uzavřela spojovací část mezi dvěma terminály i příjezd od dálnice na letiště. Auta mohou na letiště opět přijíždět od 10:20. Incident nijak neovlivnil leteckou dopravu.

Poté, co se objevily zprávy o incidentu na Letišti Václava Havla, informovalo samo letiště, že policie prověřuje podezřelé zavazadlo. Policie oznámila, že ve veřejné části terminálu 2 „došlo k zahoření a popálení dosud nezjištěným předmětem u občana Velké Británie“ s tím, že to byl zřejmě důsledek neodborné manipulace se zábavní pyrotechnikou.

Popálený člověk utrpěl lehčí poranění, uvedla záchranná služba. Přímo na letišti jej ošetřili samaritáni, kteří tam vykonávají stálou lékařskou službu. Mluvčí záchranky Jana Poštová uvedla, že na letiště přijel speciální velkokapacitní vůz Fenix, ale jeho služby nebyly potřeba.

Cizince po ošetření zajistila policie. Zjišťuje, proč a za jakých okolností batoh vzplanul a také, zda šlo o přestupek, nebo trestný čin, řekla mluvčí cizinecké policie Renata Grecmanová. 

Většinu omezení policie ukončila v 10:20, uzavřena však zůstává spojovací část mezi terminály 1 a 2. Uvnitř je velká bílá plenta, za kterou pracují kriminalisté.

Celou dobu letiště přijímalo a odbavovalo lety, pro část cestujících ale bylo obtížné dostat se k nim. Policie uzavřela pro osobní auta Aviatickou ulici, po které se přijíždí od dálnice D7. Bylo ale možné dostat se na letiště městskou hromadnou dopravou, autobusy měly pouze přesunutou zastávku u terminálu 1.