Žalobkyně nenašla pochybení v případu zavlečení Babiše mladšího na Krym. Potvrdila odložení

Státní zástupkyně potvrdila odložení případu údajného zavlečení Andreje Babiše mladšího na Krym. Námitky syna expremiéra jsou podle ní nedůvodné a usnesení o odložení věci je výstižné a logické.

Syn bývalého premiéra a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše dlouhodobě tvrdí, že ho na Krym nechal v roce 2017 proti jeho vůli odvézt otec, aby mu znemožnil vypovídat v dotační kauze Čapí hnízdo. V té je poslanec spolu se svou někdejší poradkyní Janou Nagyovou nyní obžalován. Na policii se Babiš mladší obrátil v lednu 2018, případ byl prověřován pro podezření ze zavlečení a z omezování osobní svobody.

Loni v únoru policisté případ bez výslechu Babiše mladšího odložili, nešlo podle nich o trestný čin ani o přestupek. Případem se znovu začali zabývat poté, co Babiš mladší přicestoval do Česka. Na policii vypovídal v září, jeho výslech trval zhruba pět hodin. Na podzim kauzu odložili znovu.

Podnět k provedení dohledu podal v únoru advokát Babiše mladšího. Serveru Seznam Zprávy řekl, že v něm poukazuje na pochybení, kterých se podle jeho názoru orgány činné v trestním řízení dopustily.

Naopak státní zástupkyně po prostudování předloženého spisového materiálu shledala, že závěry státního zástupce jsou výstižné, přiléhavé, logické a mají plnou oporu v nashromážděném a jí prostudovaném spisovém materiálu.

Babiš mladší prohlašuje, že farma Čapí hnízdo byla od počátku projektem jeho otce a že on hrál roli bílého koně. Stíhání členů Babišovy rodiny v kauze padesátimilionové dotace pro areál Čapí hnízdo již bylo zastaveno.

Státní zástupce Jaroslav Šaroch Babiše a Nagyovou obžaloval zhruba před dvěma týdny. Případem se bude zabývat Městský soud v Praze. Babiš vinu dlouhodobě odmítá. Kauzu Čapí hnízdo pokládá za vykonstruovaný a účelový pokus o svou kriminalizaci a o snahu vystrnadit ho z politiky. U soudu chce prokázat, že nikdy nic trestného neudělal.