Dušek: Vlna omikronu je v průměru na vrcholu, ale její průběh se liší napříč kraji i věkovými skupinami

Ladislav Dušek k vývoji epidemie covidu-19 v Česku (zdroj: ČT24)

Ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek se domnívá, že aktuální vlna covidu-19 způsobená variantou omikron v Česku právě vrcholí. Zároveň ale upozornil, že zatímco v některých částech země už počet nových případů klesá, jinde má vlna „zpoždění“. A podobné je to podle něj i v různých věkových skupinách – například zranitelní senioři ještě nejsou za vrcholem omikronové vlny.

„Jsme určitě na vrcholu šíření vlny omikronu, ale sestup dolů bude nějakou dobu trvat. Celorepubliková čísla zůstávají nahoře přesto, že některé regiony už klesají. Typickým příkladem je Praha či Středočeský kraj. Jiné regiony jsou stále na vysokých číslech, nebo dokonce mírně rostou,“ uvedl Dušek v úterním rozhovoru pro Českou televizi. To se týká hlavně Moravy.

Protože nákaza nepostupovala celým Českem stejně, budou dle Duška tento týden ještě vysoká čísla nově potvrzených případů. „V tom dalším už by ale mělo dojít k plošnému poklesu,“ předpovídá. V tomto pracovním týdnu Dušek očekává denní záchyty covid pozitivních přes 30 tisíc.

Šíření omikronu mezi seniory je zpožděné

Omikron se podle něj ovšem šíří různě nejen na základě regionálního klíče, ale také v různých věkových skupinách. „Do kategorie potenciálně zranitelných seniorů dorazila vlna omikronu se zpožděním až deseti dnů. Zhruba od 25. ledna narůstá každodenně zátěž a počet nákaz v této potenciálně zranitelné skupině. Aktuálně jsme na hodnotě přes 720 záchytů na sto tisíc obyvatel v kategorii 65+,“ zmínil šéf zdravotnických statistiků.

Naštěstí se podle něj ukazuje ochranný efekt očkování proti covidu, především u lidí, kteří už dostali posilující dávku vakcíny. Díky tomu se nyní rychle neplní jednotky intenzivní péče. „Snad nepřeženu, když řeknu, že nedávná vakcinace posilujícími dávkami skoro eliminovala nejtěžší průběhy nemoci,“ uvedl Dušek. Odhaduje, že v tomto týdnu dosáhne současná covidová vlna vrcholu i mezi seniory.

V případě nemocnic je ale dle ředitele ÚZIS třeba počítat ještě s desetidenní brzdnou dráhou. To znamená, že počty hospitalizovaných mohou poměrně výrazně růst ještě během příštího týdne. „Denní příjmy do nemocnic se dostávají nad 500, 600 pacientů. Teď jsme na hodnotě 3500 hospitalizovaných za celou Českou republiku. A je potenciál dostat se výrazně nad čtyři (tisíce),“ predikuje Dušek. Zopakoval, že vakcinace chrání, protože aktuálně je z nemocných ležících na JIP přes 70 procent neočkovaných.

Za pondělí podle dat ministerstva zdravotnictví přibylo v Česku 29 576 nových případů covidu-19 a 5365 lidí se virem nakazilo opakovaně. Hodnoty jsou skoro identické s minulým pondělím, například minulé úterý ale úřady evidovaly přes 57 tisíc nových covid pozitivních pacientů a bezmála deset tisíc reinfekcí.