Covidový přírůstek v úterý překonal 42 tisíc. Zprávy o sebetrasování se mohou zpozdit

UDÁLOSTI: Epidemie covidu-19 v Česku výrazně sílí (zdroj: ČT24)

Nárůst počtu případů covidu-19 v Česku překonal v úterý podruhé v řadě rekord. Nově nakažených bylo 39 614 (o dvě pětiny víc než před týdnem), případů reinfekce dalších 2459. Dohromady za úterý podle webu ministerstva zdravotnictví přibylo 42 073 případů. Kvůli velkému množství prováděných testů hygieny upozorňují, že lidé mohou dostávat později SMS zprávy s pokyny k sebetrasování a zahájení karantény. Testování zaměstnanců ve firmách zaznamenalo 1,3 procenta pozitivních antigenní testů, přes 13 procent podniků pak podle Svazu průmyslu a dopravy muselo omezit provoz.

On-line přenos
Koronavirus - leden 2022
17:47

Lidem, kteří prodělali covid-19, hrozí i rok po infekci koronavirem zvýšené riziko nejrůznějších kardiovaskulárních problémů od mozkové mrtvice po plicní embolii. Vyplývá to z výsledků bádání amerických vědců publikovaných v pondělí odborným časopisem Nature Medicine. Vlády po celém světě by podle autorů článku měly být připravené na nárůst výskytu kardiovaskulárních onemocnění v důsledku pandemie.

21:13

Kanadský premiér Justin Trudeau oznámil, že má pozitivní test na koronavirus a tento týden bude pracovat na dálku. Na Twitteru uvedl, že se cítí dobře. Předseda vlády má za sebou očkování třetí dávkou vakcíny proti covidu-19.

21:12

Britská vláda zvažuje, že upustí od povinného očkování anglických zdravotníků proti covidu-19, uvedl před poslanci ministr zdravotnictví Sajid Javid. Povinnost už podle Javida není přiměřená současné pandemické situaci, píše deník The Guardian. Změna by se týkala Anglie, ostatní části Británie o protipandemických opatřeních rozhodují samy.

V úterý dokonce v mezitýdenním srovnání mírně stoupl i počet hospitalizovaných, který dosud klesal. V nemocnicích bylo k úterku 1781 lidí s covidem-19, o 41 hospitalizovaných více než předchozí týden. V nemocnicích však leželo méně lidí než v pondělí. Dále však klesal počet vážně nemocných. V těžkém stavu bylo dvě stě lidí, asi o čtvrtinu méně než předešlé úterý.

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) řekl v neděli České televizi, že epidemie covidu bude v tomto týdnu vrcholit. Předpokládal, že začátkem týdne by se počet nových nákaz mohl dostat až na padesát a ve středu na osmdesát tisíc nákaz denně.

Rozšířený omikron a více reinfekcí

V Česku se nyní šíří nakažlivější varianta koronaviru omikron. V poslední době tak narůstalo i množství případů opakované nákazy u již dříve pozitivně testovaných lidí, které ministerstvo nezahrnuje do denního přírůstku nakažených. V úterý ale počet opakovaných nákaz klesl, a to oproti předchozímu týdnu přibližně o třetinu na 2459 případů.

Rostlo nadále takzvené incidenční číslo, tedy počet nových případů covidu-19 za posledních sedm dní na sto tisíc obyvatel. K dnešku se z úterních 1585 zvýšilo na 1689 případů. 

Dosud bylo v Česku za celou dobu očkování podáno asi 16,9 milionu dávek vakcín. Plně naočkováno bylo zhruba 6,8 milionu lidí. Očkovaných už více než dva týdny postupně ubývá. V úterý dostalo vakcínu 36 182 lidí, což bylo skoro o dvě pětiny méně než před týdnem. Většinu očkovaných za den tvoří v současnosti již plně naočkovaní lidé, kteří dostávají posilující dávku vakcíny. Dohromady dostalo posilující dávku asi 3,6 milionu lidí, tedy více než polovina plně očkovaných.

SMS z hygieny mohou kvůli vytížení přicházet později, upozorňuje Chytrá karanténa

Zástupci Chytré karantény ve středu na Twitteru uvedli, že pozitivně testovaní mohou dostávat později SMS zprávy s pokyny k sebetrasování a zahájení karantény. Důvodem je velké množství přijímaných výsledků, které zpomaluje informační systémy ministerstva zdravotnictví.

Kvůli šíření nakažlivější varianty omikron jsou současné počty testů a jejich pozitivních výsledků nejvyšší od začátku epidemie koronaviru v březnu 2020. Například v pondělí bylo téměř 120 tisíc PCR testů, skoro 54 tisíc antigenních testů a z nich přes 30 tisíc pozitivních výsledků. V úterý pak bylo pozitivních přes 39 tisíc testů.

Soud zrušil nařízení o nošení respirátorů po příjezdu z rizikových zemí

Ministerstvo zdravotnictví musí upravit mimořádné opatření, které nařizuje lidem bez očkování nebo prodělaného covidu nošení respirátoru po příjezdu ze zemí s vysokým nebo velmi vysokým rizikem nákazy. Opatření zrušil Městský soud v Praze s tím, že ministerstvo dostalo čas na nápravu, upozornil web Česká justice.

Podle rozsudku není opatření dostatečně odůvodněné. Konkrétně chybí zdůvodnění, proč by lidé měli nosit respirátor bez výjimky i tam, kde nehrozí žádný kontakt s ostatními.

Soud dostal návrh na zrušení více ustanovení v opatření ministerstva zdravotnictví z 23. prosince 2021 o ochraně před zavlečením covidu-19 ze zahraničí. Navrhovatelka napadla všechna omezení, která se týkají příjezdů ze zemí s vysokým rizikem nákazy: povinnost vyplnit příjezdový formulář, povinnost disponovat výsledkem PCR testu, předkládat tyto doklady na vyžádání při příjezdu hraniční kontrole, podrobit se mezi pátým a sedmým dnem po příjezdu PCR testu a povinnost nosit bez výjimky respirátor po opuštění místa bydliště do doby negativního PCR testu.

Uspěla v jednom bodě, soud nicméně podle serveru poukázal i na další „mezery“ v opatření. Uvedl, že by bylo vhodné, aby ministerstvo pro příště uvedlo konkrétněji přímo v odůvodnění ochranného opatření, z jakých důvodů je vhodná doba pro kontrolní PCR test právě pátý až sedmý den po vstupu do země.

Testování ve firmách odhalilo 1,3 procenta zaměstnanců pozitivních na covid

Při testování zaměstnanců na covid-19 ve firmách mělo pozitivní antigenní test 1,3 procenta pracovníků. U konfirmačních PCR testů, na které odesílá pozitivně testované většina podniků, se část nákaz nepotvrdila. Přes 13 procent společností muselo kvůli vysokému počtu zaměstnanců v izolaci či karanténě omezit provoz.

Průzkum podle viceprezidenta svazu Jana Rafaje potvrdil, že firmy zvládly všechny své zaměstnance otestovat během uplynulého týdne dvakrát. Ve 196 společnostech, které se průzkumu zúčastnily, bylo ve dvou kolech otestováno téměř 150 tisíc zaměstnanců. U 1982 z nich byl výsledek antigenního testování pozitivní.

Většina firem následně poslala tyto pracovníky ke konfirmačním PCR testům, u kterých se ovšem až třicet procent nákaz nepotvrdilo. Podle Rafaje je proto vhodné, aby firmy konfirmační PCR testy využívaly, jinak hrozí, že přijdou o část zaměstnanců kvůli nepřesným antigenním testům zbytečně.

Omezení provozu u 13 procent firem kvůli pracovníkům v karanténách. Lidé chybějí i v nemocnicích

Upravit či omezit provoz muselo v minulém týdnu podle svazu kolem 13 procent podniků. Alespoň jednoho zaměstnance v karanténě či izolaci mělo přes 80 procent firem, u většiny z nich však šlo maximálně o pět procent personálu. V 15 procentech případů testování firmy zaznamenaly odmítnutí testu u svého zaměstnance.

Svaz uvedl, že přes 78 procent podniků využívá při testování samovyšetřovací testy. To je mnohem více než při předchozím povinném testování ve firmách loni na jaře. Důvodem podle Rafaje je, že na rozdíl od loňska nyní odborné vyšetření v testovacích centrech hradí samotní zaměstnavatelé, zatímco loni na to přispíval stát.

Průzkum dále ukázal, že zaměstnavatelé v reakci na nový režim testování rozšířili možnost práce z domu. Přes 47 procent firem tak v posledních dnech zvýšila počet zaměstnanců na home office, dalších 42 procent podniků zavedlo práci z domova už dříve. 

Lidé chybějí i v nemocnicích. Ty proto začaly využívat takzvanou pracovní izolaci. Tu umožnila vláda – pracovníci ve zdravotnictví a také sociálních službách, kteří jsou pozitivně testováni na koronavirus, ale nemají příznaky covidu, mohou chodit do práce, dohodne-li se na tom nemocnice se zřizovatelem a hygieniky.

Jen ve Středočeském kraji je hlášeno 31 pracovních izolací, ale výhradně u nelékařského personálu. Včetně pobytových sociálních zařízení kraj eviduje 59 žádostí o pracovní karanténu. „Situace v kraji se zhoršuje, což jsme očekávali, ale daří se ji zvládat a všechny oblasti, které jsou pro život občanů kraje důležité, jsou zajištěny. V nemocnicích mírně ubývá pacientů, ale začíná chybět personál: byly proto využity pracovní karantény. Nemusí se však prozatím přistupovat k omezování péče,“ uvedla hejtmanka Petra Pecková (STAN). Podle krajského radního pro zdravotnictví Pavla Pavlíka (ODS) se středočeské nemocnice uchylují k pracovním karanténám zatím v omezené míře.

Vláda rozhodne o testování studentů vyšších odborných škol

Studenti denní formy vzdělávání na vyšších odborných školách se od pondělí zřejmě budou muset pravidelně testovat na covid-19 stejně jako žáci základních či středních škol. Ve středu by o tom podle ministerstva školství měla rozhodnout vláda. 

Žáci základních a středních škol se v současnosti testují jednou týdně antigenními testy. Na vyšších odborných školách se nyní studujících pravidelné testování netýká. Zaměstnanci těchto škol se testují dvakrát týdně, nově by se měli testovat jen jednou.

„Vláda bude na svém zasedání dne 26. ledna 2022 schvalovat mimořádné opatření ministerstva zdravotnictví, kterým by měla být stanovena povinnost pravidelného preventivního testování studentů denní formy vzdělávání vyšších odborných škol, a na to navazující změna testovacího režimu zaměstnanců samotných vyšších odborných škol a také zaměstnanců školních jídelen, které poskytují stravování těmto studentům, na školský testovací režim,“ informovalo ministerstvo školství.