Kriminalista odsouzený za korupci zůstane na svobodě, vrchní soud mu zmírnil trest

Vrchní soud v Praze zmírnil trest pražskému kriminalistovi Lukáši Smelikovi, který dle obžaloby požadoval skrze prostředníka po podezřelých peníze výměnou za informace z jejich trestních řízení. Původní šestiletý trest vězení mu vrchní soud změnil na tříletou podmínku. Na dotaz České televize o tom informovala mluvčí soudu Simona Heranová.

Podle vrchního soudu nemohl být policista odsouzen za neoprávněný přístup k počítačovému systému, protože na něj pro tento zločin žalobce nepodal obžalobu. Nepodařilo se také prokázat, že by svým jednáním způsobil vážnou poruchu v činnosti orgánu veřejné moci. Naopak peněžitý trest mu soud zvýšil.

„Z podnětu odvolání obžalovaného byl zrušen napadený rozsudek. Odvolací soud na rozdíl od soudu prvního stupně neshledal obžalovaného vinným přečinem neoprávněného přístupu k počítačovému systému a nosiči informací. Obžalovanému byl uložen trest odnětí svobody v trvání tří let s podmíněným odkladem na zkušební dobu v délce pěti let a peněžitý trest ve výši 300 tisíc korun,“ uvedla Heranová. 

Kauza se týká období od července do září 2018, kdy měl pražský kriminalista Smelik kontaktovat podezřelé v případu nezákonného obchodování s nelegálními přípravky. Smelik v té době pracoval jako policista na odboru hospodářské kriminality. K oslovení podezřelých měl využít jako zprostředkovatele druhého obžalovaného Ondřeje Jakšu, který u policie nepracoval.

„Prostředník jim nabízel poskytnutí informací ze spisového materiálu a o plánovaných policejních úkonech,“ uvedla v roce 2020 k případu mluvčí Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Ivana Nguyenová. Za to požadovali od podezřelých úplatky ve výši až 20 milionů korun. Podle dřívějších informací deníku Právo ale žádné peníze nezískali. 

Komplic se proti trestu neodvolal

Jakša se proti rozsudku městského soudu neodvolal. Za napomáhání k trestnému činu přijetí úplatku ho městský soud potrestal dvouletým trestem vězení podmíněně odloženým na zkušební dobu dvou let. Rozsudek je pravomocný.

Policejní inspektoři navrhli oba muže obžalovat v polovině roku 2020, státní zástupce pak rozhodl počátkem loňského roku o podání obžaloby. Případ dozorovalo Vrchní státní zastupitelství v Praze.