Policejní prezident Švejdar končí. Rozhodl se údajně po schůzce s Rakušanem

Policejní prezident Jan Švejdar podá na začátku ledna žádost o odchod do civilu. Od policie plánuje odejít ke konci března. Na Twitteru oznámil, že dospěl k názoru, že jeho setrvání ve funkci není žádoucí. Deník N píše, že o odchodu jednal s policejním prezidentem 7. prosince s nastupujícím ministrem vnitra Vítem Rakušanem (STAN). Rakušan uvedl, že si Švejdarovy práce váží a jeho rozhodnutí respektuje.

„V pondělí 3. ledna 2022 odešlu ministru vnitra žádost o propuštění ze služebního poměru k datu 31. března 2022,“ napsal Švejdar, který u policie působí více než třicet let. „Dospěl jsem k názoru, že moje další setrvání ve funkci není žádoucí a zbytečně by komplikovalo věcné řešení současných policejních a bezpečnostních témat,“ doplnil. 

Policejním prezidentem se Švejdar stal 1. prosince 2018. Funkční období šéfa policie je ze zákona pětileté. „Učinit toto rozhodnutí pro mne bylo v osobní rovině těžké, profesně však bylo nevyhnutelné,“ napsal končící šéf policie. Sdělil také, že je nadále připraven plnit své povinnosti.

„Dosavadní práce policejního prezidenta Švejdara si vážím a budu jeho rozhodnutí o odchodu respektovat. Věřím, že naše spolupráce do konce března povede ku prospěchu celé Policie ČR, její motivaci i odhodlání,“ sdělil ČTK Rakušan, který bude v pátek jmenován ministrem vnitra.

Ještě na začátku listopadu Rakušan řekl České televizi, že neplánuje žádné razantní personální kroky v řadách policie. Uvedl tehdy, že chce na schůzce se Švejdarem probrat reorganizaci policejních útvarů.

U policie Švejdar působí od roku 1987. Začínal na oddělení v Peci pod Sněžkou. V minulosti byl také šéfem celorepublikové kriminální policie. Před nástupem do funkce policejního prezidenta byl ředitelem pardubické krajské policie.

Policejní prezident Jan Švejdar se narodil 21. listopadu 1967, v devatenácti letech nastoupil k tehdejšímu Sboru národní bezpečnosti k Pohotovostnímu pluku VB, poté sloužil na oddělení v Peci pod Sněžkou a na okresním ředitelství v Trutnově.

Od roku 1993 působil ve vedoucích funkcích, dlouho byl velitelem služby kriminální policie a vyšetřování policejní správy Východočeského kraje. Po třinácti letech povýšil a stal se hlavou celorepublikové kriminálky, ale již v dalším roce se vrátil na východočeské ředitelství, kde se stal náměstkem krajského ředitele.

Ve funkci zůstal i poté, co se policie přizpůsobila samosprávnímu krajskému uspořádání a z východočeského ředitelství se stalo královéhradecké krajské ředitelství. Poté, co v roce 2011 odešel tehdejší krajský ředitel, byl Švejdar nejprve pověřen řízením, o rok později byl jmenován novým ředitelem policie v Královéhradeckém kraji. Po dvou letech byl v rámci přesunů krajských ředitelů převelen do Pardubic.

Policejním prezidentem se stal 1. prosince 2018, jmenoval ho tehdejší ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Ve funkci vystřídal Tomáše Tuhého, který se stal velvyslancem na Slovensku. Svou rezignaci a odchod do civilu Švejdar oznámil 16. prosince 2021. Konec u policie komentoval tím, že dospěl k názoru, že jeho setrvání ve funkci není žádoucí. O propuštění ze služebního poměru požádal k 31. březnu 2022.

Jan Švejdar
Zdroj: Ondřej Deml/ČTK