Státní zástupce Matula: Vyšetřování případu manipulací s nemocničními zakázkami skončí začátkem příštího roku

Události: Vyšetřování případu manipulací s nemocničními zakázkami podle státního zástupce skončí příští rok (zdroj: ČT24)

Policie na počátku příštího roku ukončí vyšetřování případu manipulací se zakázkami v pražských nemocnicích. České televizi to řekl státní zástupce Zdeněk Matula. Hlavní obviněný – podnikatel Tomáš Horáček už uzavřel dohodu o vině a trestu. V kauze je nadále stíhaná i exředitelka Nemocnice Na Bulovce Andrea Vrbovská nebo bývalý poslanec ODS Marek Šnajdr.

Podle policie ústřední postava takzvané nemocniční kauzy - Horáček - po čase začala s detektivy spolupracovat. „Důkazů, které měla policie zajištěné, bylo dostatek. Nemělo cenu hájit něco, co nemělo šanci ustát,“ zdůvodnil.

Případ pro něj skončil, když soud schválil jeho dohodu s žalobci. Součástí je i trest. „Šest měsíců odnětí svobody, peněžitý trest pět milionů korun a zákaz činnosti ve funkci statutárního orgánu na dobu sedm let,“ shrnul Matula.

Půlroční trest se rovná době, kdy byl Horáček ve vazbě. Právě tam se měl dle svých slov rozhodnout, že se přizná a bude svědčit i proti ostatním. „Těch šest měsíců, které jsem tady nebyl, jsem měl dostatek času ty věci nějakým způsobem vyhodnotit,“ řekl.

Zakázka pro Bulovku

I na základě Horáčkovy výpovědi police stíhá dvě desítky lidí. Týká se to například údajně zmanipulované zakázky na lineární urychlovače v pražské Nemocnici Na Bulovce za 130 milionů korun. „Byla po vzájemné dohodě obviněných nastavena hodnoticí kritéria tím způsobem, že obvinění (Marie) Nushiová, Vrbovská a (Pavel) Tobiáš věděli, že je splní pouze preferovaný uchazeč,“ píše se v policejním obvinění.

Preferovanou společností byla podle policie firma Elekta Services. „Jediný důkaz, na kterém celé obvinění stojí, je nepravdivá výpověď pana Horáčka,“ uvedl advokát obviněného Marka Šnajdra Lukáš Trojan.

Policie by měla kauzu ukončit počátkem příštího roku. „Mohu předpokládat, že do konce ledna bude vyšetřování alespoň v těch nejvíce pokročilých fázích ukončeno,“ sdělil Matula.

Horáček, který uzavřel dohodu o vině a trestu, bude v případném soudním procesu v oddělené části kauzy, případný soud ale nezačne dříve než v druhé polovině příštího roku.