Seznam Zprávy: Podnikatel Horáček přijal v kauze nemocničních zakázek půlroční trest

Podnikatel Tomáš Horáček, který byl obviněn v kauze údajných manipulací s nemocničními zakázkami, uzavřel se státním zástupcem dohodu o vině a trestu. Přijal půlroční trest, sedmiletý zákaz působení v obchodních společnostech a peněžitou sankci pět milionů korun. Informoval o tom server Seznam Zprávy. Dohodu, podle které musí Horáček také uhradit škodu zhruba 600 tisíc korun, schválil Obvodní soud pro Prahu 5. Horáček spolupracuje s policií.

Severočeský podnikatel Horáček spolu s dalšími lidmi podle dřívějších informací policie ovlivňoval přidělování zakázek v nemocnicích, za což údajně žádal úplatky. Vedle Horáčka je v kauze stíhána také bývalá ředitelka Nemocnice na Bulovce Andrea Vrbovská, někdejší ředitel nemocnice František Novák nebo bývalý poslanec ODS Marek Šnajdr. Policisté prověřovali například veřejné zakázky na ostrahu objektů, dodávku hygienických potřeb nebo pořízení osobních aut.

Celkem bylo v kauze postupně obviněno přes dvacet lidí a osm právnických osob. Zdeněk Matula z pražského vrchního státního zastupitelství serveru řekl, že jiná dohoda o vině v kauze uzavřena nebyla. Horáčka začali policisté stíhat v červnu 2018, ve vazbě byl přes půl roku, do výkonu trestu tedy již nastoupit nemusí.

Dohodu o vině a trestu sjednává státní zástupce s obviněným, který musí mimo jiné prohlásit, že spáchal skutek, pro který je stíhán, pokud na základě dosud opatřených důkazů a dalších výsledků přípravného řízení nejsou důvodné pochybnosti o pravdivosti jeho prohlášení. Dokazování se v tomto případě neprovádí. Pokud dojde ke sjednání dohody, předloží žalobce soudu návrh na její schválení.

Soud dohodu schválit nemusí, pokud je nesprávná nebo nepřiměřená. Od loňska lze dohodu nově uzavřít u všech trestných činů, včetně zvlášť závažných zločinů.