Fiala už chystá kompetenční žalobu. V pondělí se sejde s prezidentem Zemanem a oznámí další postup

Události ČT: Petr Fiala chystá kompetenční žalobu (zdroj: ČT24)

Designovaný premiér Petr Fiala (ODS) už připravuje kompetenční žalobu kvůli odmítavému postoji prezidenta Miloše Zemana jmenovat ministrem zahraničí Jana Lipavského (Piráti). Informovala o tom šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Fiala se s prezidentem na zámku v Lánech sejde v pondělí, závěry jednání o jmenování nové vlády představí téhož dne v podvečer v Praze společně s lídry čtveřice dalších koaličních stran. Přímo v Lánech, kde setkání proběhne, Fiala nevystoupí, uvádí to pozvánka na tiskovou konferenci.

Zeman v pátek potvrdil, že nechce jmenovat Jana Lipavského (Piráti) ministrem zahraničí. Vyčítá mu nízkou kvalifikaci nebo odtažité vztahy k Izraeli a visegrádské čtyřce, kterou vedle Česka tvoří Slovensko, Polsko a Maďarsko.

Takzvaná pětikoalice ale za Lipavským stojí. Předsedové ODS, KDU-ČSL, TOP 09, Pirátů a STAN se už v pátek shodovali na nutnosti podání kompetenční žaloby, aby byly jasně vymezeny ústavní pravomoci prezidenta při jmenování ministrů. O dalším postupu by lídři mohli rozhodnout právě v pondělí.

Lipavský jako dočasný náměstek?

Fiala už uvedl, že bude postupovat tak, aby byla vláda ustavena co nejrychleji a aby byla jmenována tak, jak ji navrhl. Předseda Pirátů Ivan Bartoš stále věří, že prezident jmenuje vládu jako celek.

Ve hře je ale podle některých zdrojů z koalice i možnost, že Lipavský by zatím řídil ministerstvo z pozice prvního náměstka. Nová vláda by pak mohla být jmenována koncem příštího týdne. Až po Novém roce by Zeman jmenoval ministrem zemědělství Zdeňka Nekulu (KDU-ČSL), který se nakazil koronavirem. Ministerstvo by do té doby řídil předseda KDU-ČSL Marian Jurečka, který se má stát ministrem práce a sociálních věcí.

Kompetenční žaloba už se chystá

Designovaný premiér už nyní chystá kompetenční žalobu, která má vyjasnit, zda může prezident odmítnout jmenování ministerského kandidáta. Fiala hned poté, co prezident oznámil, že Lipavského nejmenuje, uvedl, že je třeba, aby Ústavní soud jednou provždy vyřešil otázku kompetencí ohledně jmenování nových členů vlády. Konkrétní kroky ale oznámí až po schůzce se Zemanem. 

„Reprezentuji a chci prosazovat koaliční program vznikající vlády, která se jasně opírá o hlasy lidí ve volbách. Není možné z těchto principů ustupovat,“ řekl k samotnému sporu Lipavský. 

Od některých politiků zaznívají názory, že prezident tlaku pětikoalice neustoupí. „Slovo návrh v sobě nese to, že je navržen a nemusí být akceptován, není uvedeno, že je návrhem vázán, to je můj názor. Myslím si, že Miloš Zeman neustoupí,“ řekla předsedkyně poslaneckého klubu a ministryně financí v demisi Alena Schillerová (ANO).