Se změnou Ústavy by mělo být Česko podle Pekarové Adamové opatrné. Havlíček by při nerespektování nálezu ÚS zřejmě podpořil žalobu na prezidenta

Otázky Václava Moravce 12. prosince 2021 (2. část) (zdroj: ČT24)

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová v Otázkách Václava Moravce kritizovala postup prezidenta Miloše Zemana, který do funkce ministra zahraničí nechce jmenovat Jana Lipavského (Piráti). Uvedla však, že při případné změně Ústavy by se mělo postupovat obezřetně. Ministr dopravy a průmyslu a obchodu v demisi Karel Havlíček (ANO) neví, zda by Zeman Lipavského jmenoval, pokud by Ústavní soud (ÚS) v kompetenční žalobě vyhověl designovanému premiérovi Petru Fialovi (ODS). V takovém případě by ale zřejmě hlasoval pro ústavní žalobu na prezidenta. Profesor právní filozofie a sociologie a ředitel Centra pro právo a společnost z univerzity v Cardiffu Jiří Přibáň řekl, že Zeman je pro Česko varováním.

„Stojíme si za všemi, kteří jsou jmenováni, navrženi do budoucí vlády Petrem Fialou, a to za všechny strany včetně Jana Lipavského,“ připomněla Pekarová Adamová. Řekla také, že tím, kdo celou situaci komplikuje, je právě prezident Zeman. Šéfka TOP 09 také uvedla, že je optimistka, věří tomu, že prezident nakonec ustoupí a Lipavského jmenuje. Prioritou však je, aby byla nová vláda jmenována co nejdříve. 

S tím souhlasí i Havlíček. „Karty jsou rozdány jasně. V této diskuzi my (ANO) nehrajeme hlavní roli. S čím bych ale nesouhlasil, tak s tím, že se tady něco protahuje. Pan prezident přece začal projednávat s jednotlivými ministry jejich agendu i v době, kdy měl covid,“ upozornil. Nevidí nic špatného na tom, že prezident si chce promluvit s budoucími ministry. „Každý prezident k tomu prostě přistupuje jinak,“ dodal. 

Zeman dříve tvrdil, že jako prezident by nezneužíval své pravomoci při jmenování ministrů

Sám Miloš Zeman, když byl premiérem, přitom kritizoval tehdejšího prezidenta Václava Havla za to, že nebyl ochotný jmenovat některé členy Zemanova kabinetu. Přesto nakonec všechny navržené kandidáty do ministerských funkcí potvrdil. Když se Zeman v roce 2003 ucházel o post prezidenta, sliboval, že by jako prezident nezneužíval svých pravomocí při jmenování lidí do různých funkcí.
 

„Nikdo neničí ústavní pořádek v České republice tak, jako Miloš Zeman. Jeho chování a jeho destruktivní činnost v rámci Ústavy je skutečně nesrovnatelná s těmi konflikty nebo polemikami, které vedl ať už Václav Klaus nebo Václav Havel. Ta situace je skutečně nebezpečná, nevhodná a nesprávná,“ reagoval na Zemanův postup Přibáň. 

„Je třeba zdůraznit, že český prezident nemá žádné právo veta. To není ústavní institut, který bychom znali,“ uvedl Přibáň. Připomněl také, že Česko nežije v poloprezidentském ani prezidentském režimu. „To jsou ministři premiéra, kteří získají důvěru v Poslanecké sněmovně. To je ten první a základní pilíř parlamentního režimu. Prezident může odmítnout, jenom pokud k tomu má právní důvod, ne politický,“ upozornil. Je přesvědčen o tom, že pokud by došlo na podání kompetenční žaloby, Fiala by uspěl. 

Pekarová Adamová si myslí, že kompetenční žaloba na prezidenta Zemana měla padnout už mnohem dříve, a to od premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO). „Teď už by bylo jasno, měli bychom v tomto směru rozsudek soudu, který by zcela jasně řekl, zda prezident překračoval pravomoci. Možná bychom se dnes do té situace vůbec nedostali,“ uvedla. 

Havlíček se také obrátil na šéfku TOP 09 s tím, zda by jako prezidentka byla ochotna jmenovat do funkce ministra například bývalého poslance Lubomíra Volného. Pekarová Adamová na to odpověděla, že to považuje za absurdní příklad. Dodala však, že by postupovala podle Ústavy. 

Nejsem příznivcem změny Ústavy, řekla Pekarová Adamová

Přibáň k případné kompetenční žalobě uvedl, že by pro ÚS nemělo být problémem rozhodnout do dvou měsíců, a to právě z toho důvodu, že jde o naléhavou věc. Řekl také, že Miloš Zeman je „varováním pro tuto zemi“, že demokracie a ústavnost není nic samozřejmého. 

Pekarová Adamová také sdělila, že není příznivcem změny Ústavy na základě jednotlivce, který Ústavu nedodržuje nebo překračuje své pravomoci. „Ústava ja napsána dobře, jenom je důležité ji ctít a dodržovat ji, a to bezvýhradně, protože platí úplně pro všechny včetně prezidenta republiky,“ řekla. Se změnami Ústavy by mělo být Česko podle ní velmi opatrné, a přistoupit k nim jen v nezbytně nutném případě. 

Kompetenční žaloby na prezidenta
Zdroj: ČT24/ČTK

Havlíček si není jistý tím, zda by Zeman v případě, že by ÚS v kompetenční žalobě dal zapravdu premiérovi Petru Fialovi, Lipavského jmenoval. „Spíš se domnívám, že ne. Nevím, kdo by ho donutil podepsat ten akt,“ řekl s tím, že neví, zda by byl takový krok prezidenta správný. Pekarová Adamová řekla, že pokud by Zeman Lipavského nejmenoval, mohlo by dojít na žalobu na prezidenta. „Nechci předjímat, počkejme si, jaký bude výsledek,“ dodala. 

V případě nerespektování nálezu ÚS by Havlíček zvedl ruku pro ústavní žalobu na prezidenta

V případě, že by se prezident odmítl řídit nálezem soudu, šlo by podle Přibáně o velmi závažnou situaci. „Pokud by se (Zeman) odmítl nálezu soudu podřídit, tak se skutečně pohybujeme v rovině protiústavního chování a hrubého porušení Ústavy. Nedokážu si představit jiný případ hrubého porušení Ústavy než právě tento,“ upozornil. V tom případě by podle něj byla ústavní žaloba nezbytná. 

Na otázku, zda by ve sněmovně zvedl ruku pro ústavní žalobu na prezidenta, Havlíček řekl, že by musel vidět finální rozhodnutí soudu. Domnívá se ale, že by prezident republiky měl rozhodnutí ÚS respektovat. Pokud by se prokázalo, že Zeman jej nerespektuje, Havlíček by hlasoval pro žalobu na prezidenta. Přibáň si dokáže představit, že by ÚS do nálezu uvedl lhůty, do kdy má prezident jmenovat navržené ministry. „Mělo by tam být slůvko 'bezodkladně',“ sdělil. 

Holub, Horská a Prouza o inflaci v Otázkách Václava Moravce (zdroj: ČT24)