Do akce Milostivé léto se už zapojily tisíce lidí, dlužníkům pomáhají i dárci

Události: Milostivé léto (zdroj: ČT24)

Už tisíce zájemců se přihlásily k takzvanému Milostivému létu, tedy možnosti zbavit se některých exekucí. Pro dlužníky je potřeba zaplatit původní částku plus poplatek 908 korun, penále bude odpuštěno a exekuce zastavena. Týká se to zejména pohledávek vůči státu, samosprávám a jejich organizacím.

Také organizace Člověk v tísni spustila sbírku, v níž můžou těmto lidem pomoct i dárci. Zatím je to nejčastěji s dluhy za jízdu na černo, komunální odpad nebo za obecní nájemné. Stovky lidí denně se proto nyní obrací i na další dluhové poradny nebo Charitu. Akce je časově omezená: do 28. ledna 2022.

Milostivé léto se týká dluhů u státu, krajů, obcí nebo jejich organizací. Naopak se nevztahuje na insolvence. Ani na správní nebo daňové exekuce, které bývají vymáhané celní správou, finanční nebo okresní správou sociálního zabezpečení.

V tomto týdnu se rovněž vyjasnil spor u pojišťoven. Podle VZP se nakonec penále vymáhat nebude. Sociální pracovníci teď s klienty probírají hlavně to, zda se na ně Milostivé léto vztahuje a kolik závazků vlastně mají.

Pravidla Milostivého léta
Zdroj: ČT24

Dlužníci ale často nemají ani na zaplacení jistiny a poplatku 908 korun. Nejpotřebnější by mohla podpořit nová sbírka SOS Milostivé léto. Podle dluhového experta organizace Člověk v tísni jsou nejohroženější skupinou rodiny s malými dětmi, samoživitelky, důchodci a děti, které vyrůstaly v dětských domovech.

„Nemají prakticky žádnou možnost, od koho si půjčit. Exekuce musí dát rozumný smysl –⁠ většinou zaplatí tisíc korun a skončí exekuce za 20 tisíc,“ uvádí. Daniel Hůle zároveň vyzývá, aby lidé dodržovali postup dohodnutý s exekutorskou komorou. Vzorový dopis už si stáhly tisíce lidí.

Po diskusi s ministerstvem spravedlnosti se podařilo najít dohodu i s pojišťovnami. Jen VZP eviduje počet exekučních pohledávek za zhruba 29 miliard. Akce inspirovala i soukromé společnosti. Už se zapojily Air Bank a Home Credit.

Za poslední rok přibylo skoro čtvrt milionu exekucí

Exekutoři aktuálně vedou přes čtyři a půl milionu řízení. Za poslední rok jich přibylo skoro o 250 tisíc. Zčásti je to kvůli moratoriím přijatým po nástupu epidemie, jimiž se některé případy prodloužily.

Oproti očekávání analytiků ale letos ubylo dlužníků, meziročně asi o sedm a půl tisíce. Zmíněný počet exekucí se teď týká přibližně 712 tisíc lidí. Úbytek jmen je vidět i v dalších registrech. Odborníci to přičítají důkladnějšímu prověřování těch, kdo si půjčují.

„Máme asi 460 tisíc lidí s aktivním dluhem po splatnosti. Ve srovnání s rokem předchozím, kdy jich bylo 520 tisíc, je to skutečně zlepšení,“ komentuje mluvčí zájmového sdružení právnických osob SOLUS.