TÉMA

Jistina

Milostivý bude i podzim. Dlužníci od září dostanou možnost splatit dluhy bez úroků

Milostivé léto, které umožnilo dlužníkům splatit své závazky vůči obcím, zdravotním pojišťovnám nebo například dopravním podnikům bez úroků a dalších větších poplatků, se zopakuje. Dohodly se na tom vládní koalice s opozicí. Ministerstvo spravedlnosti navrhlo, aby se akce z uplynulé zimy zopakovala ještě od září do listopadu. V prvním kole byly ukončeny desítky tisíc exekucí. Jen pražský dopravní podnik jich uzavřel téměř čtrnáct tisíc.
13. 4. 2022|

Milostivé léto by se brzy mohlo opakovat. Někde pomohlo jen malé části dlužníků

Akce milostivé léto, která v pátek končí, v některých regionech pomohla jen malé části dlužníků s exekucí. Mnohým chyběly peníze na splacení jistiny. Další měli dluhy u firem, které se do projektu nezapojily, proto se raději rozhodli pro insolvenci. Podle dluhových poradců je přínos akce mimo jiné v tom, že někteří dlužníci začali svoji situaci řešit. Ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) uvedl, že milostivé léto by se mohlo v brzké době zopakovat, případně rozšířit i na další pohledávky.
23. 1. 2022|

Do akce Milostivé léto se už zapojily tisíce lidí, dlužníkům pomáhají i dárci

Už tisíce zájemců se přihlásily k takzvanému Milostivému létu, tedy možnosti zbavit se některých exekucí. Pro dlužníky je potřeba zaplatit původní částku plus poplatek 908 korun, penále bude odpuštěno a exekuce zastavena. Týká se to zejména pohledávek vůči státu, samosprávám a jejich organizacím.
14. 11. 2021|

Milostivého léta mohou využít i dlužníci VZP, oznámil šéf pojišťovny

Zbavit se dluhů v takzvaném milostivém létě mohou i dlužníci Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP). Když do 28. ledna splatí původní dlužnou částku a uhradí 908 korun exekutorovi, penále se jim odpustí. Na tiskové konferenci to oznámil ředitel VZP Zdeněk Kabátek. Největší zdravotní pojišťovna sklízela kritiku za to, že by se u ní v tříměsíční oddlužovací akci mělo dál penále vymáhat. Podle Kabátka pojišťovně dluží 231 tisíc lidí. Původní dlužná částka činí třináct miliard korun a penále dalších šestnáct miliard.
8. 11. 2021|

Blíží se milostivé léto, jedinečná šance, jak si ulehčit od dluhů

Až tři sta tisíc lidí má šanci zbavit se dluhů, a to už za několik dnů – 28. října začíná tříměsíční akce s názvem milostivé léto. Tato mimořádná možnost je součástí novely zákona o exekucích a týká se dlužníků, které stíhá soudní exekutor kvůli pohledávkám vůči státu, obcím a jejich organizacím. V současné době je v Česku přes sedm set tisíc dlužníků, kteří mají přes čtyři miliony exekucí. Není ovšem ještě jasné, jak se k milostivému létu postaví VZP. Ta čeká na stanovisko ministerstva spravedlnosti.
25. 10. 2021Aktualizováno25. 10. 2021, 15:10|

VZP se obrátí na exekutory, aby v rámci milostivého léta upustili od vymáhání penále

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) se chce kvůli takzvanému milostivému létu pro své dlužníky obrátit na exekutory. Chce na ně apelovat, aby její klienti mohli uhradit jen dluh na pojistném a od vymáhání penále se upustilo. Uvedl to ředitel VZP Zdeněk Kabátek. Podle pojišťovny na ni zákon o milostivém létu zapomněl a výklad normy je nejednoznačný. Žádá o něj ministerstvo spravedlnosti. Poslanci, kteří prosadili milostivé léto, jsou připraveni k rychlé novele jeho pravidel.
19. 10. 2021Aktualizováno19. 10. 2021, 14:16|

168 hodin: Milostivé léto s háčkem? U VZP je nejasné, jestli nebude trvat na penále

Za dva týdny startuje takzvané milostivé léto. Dlužníci se budou moci vyplatit z exekucí u veřejnoprávních institucí úhradou pouhé jistiny, penále má být škrtnuto. Nejistotu ale mají ti, kdo mají dluh u Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP). Někteří z nich se totiž dozvěděli, že u VZP se penále ani při milostivém létu škrtat nebude. To se může týkat více než dvou set tisíc lidí. VZP tvrdí, že hledá cestu, jak dlužníkům ulehčit. Pro pořad 168 hodin natáčela Kateřina Stibalová.
18. 10. 2021|

Zastavení části bezvýchodných exekucí je potřebné, shodli se Nacher, Hrnčíř a Výborný

Sněmovna vede finální debatu o změnách v exekucích. Ve středu ji nedokončila, bude tak pokračovat v pátek. Na stole je otázka místní příslušnosti exekutorů nebo zavedení lhůty pro zastavení bezvýsledné exekuce. Na tom, že by taková doba měla být stanovena, se shodli poslanci Patrik Nacher (ANO), Jan Hrnčíř (SPD) a Marek Výborný (KDU-ČSL) ve středečních Událostech, komentářích.
15. 4. 2021Aktualizováno15. 4. 2021, 11:42|

Stát rozšířil a zvýšil půjčky na bydlení. Dosáhnou na ně i čtyřicetiletí

Státní fond podpory investic (SFPI) zvýšil věk pro poskytnutí půjčky na bydlení pro mladé lidi ze 36 na 40 let. Navýšil také maximální částky poskytnutých úvěrů, u pořízení bytu například z 1,2 milionu korun na dva miliony. Nově je možné financovat také družstevní podíl. Program Vlastní bydlení navazuje na Program pro mladé. Žádosti lze podávat od pátku na pracovištích SFPI v Praze a v Olomouci.
15. 1. 2021|