Muž v Teplicích zemřel na předávkování drogami, policejní zákrok na to neměl vliv, ukázala pitva

Pitva vyloučila, že by byla souvislost mezi úmrtím muže v Teplicích letos v červnu a předchozím zákrokem policistů, z nichž jeden ho částečně zaklekl, oznámila policejní mluvčí Šárka Poláčková. Pitevní zpráva potvrdila předběžný závěr nemocničního lékaře, že příčinou smrti bylo předávkování drogami. V souvislosti s úmrtím šestačtyřicetiletého muže se konalo několik demonstrací, vyšetření události žádala řada tuzemských i zahraničních organizací.

„Znalecký posudek konstatuje, že mezi zákrokem policistů a úmrtím muže neexistuje žádná souvislost. Smrt nastala v přímé příčinné souvislosti s intoxikací pervitinem,“ uvedla policejní mluvčí Šárka Poláčková.

Právník rodiny Maroš Matiaško závěry policie zpochybňuje. „V těchto dnech se obeznamujeme s obsahem znaleckého posudku a s jeho závěry. Je nutné ale upozornit na to, že znalecký posudek je pouze jeden z důkazů a závěry znalců nelze přebírat nekriticky. Navíc, od počátku bylo namítáno, že posudek zpracovaný odborníky z Ústí nad Labem kvůli přirozeným regionálním vazbám může vzbuzovat pochybnosti stran nezávislosti znalců,“ uvedl pro server Romea.cz s tím, že oponentní pitvu policie několikrát odmítla.

Červnovému úmrtí šestačtyřicetiletého muže předcházela jeho potyčka s jiným mužem, oba zároveň podle policie poškodili zaparkovaná auta. Že by zasahující policisté měli vinu na mužovo úmrtí, sbor opakovaně odmítl s tím, že byl vůči policistům agresivní, napadl je, jednoho pokousal, a proto použili donucovací prostředky. Poté přivolali sanitku, v níž záchranáři zahájili resuscitaci. V sanitce ale muž zemřel.

Zasahujících policistů se vedle policejního prezidenta Jana Švejdara zastali premiér Andrej Babiš (ANO) a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Generální inspekce bezpečnostních sborů již v červnu oznámila, že „momentálně nespatřuje v jednání zasahujících policistů trestný čin“, a proto se událostí nezabývala.

Web Romea po incidentu zveřejnil video, z nějž vyplývá, že jeden z policistů přiložil při zatýkání koleno ke krku muže. Policie zase publikovala záznam, na kterém je patrné ničení zaparkovaných aut.

K důkladnému a nezávislému vyšetření mužovy smrti vyzvala česká pobočka organizace na ochranu lidských práv Amnesty International, ale také Rada Evropy či Rusko. Lidé demonstrovali kvůli úmrtí, které dávali do souvislosti s policejním zásahem, v Teplicích či Ústí nad Labem, ale i před českým velvyslanectvím v rumunském hlavním městě Bukurešti, členové romské komunity v Kosovu uspořádali protestní pochod k českému velvyslanectví v Prištině.