Muž v Teplicích zemřel v sanitce po zásahu policie. Podle předběžné zprávy patologa je příčinou úmrtí předávkování

Události: Zásah policie v Teplicích proti muži pod vlivem drog (zdroj: ČT)

Smrt muže v Teplicích podle soudní pitvy nesouvisí se zákrokem policie. Proti muži, který byl pod vlivem drog, v sobotu musela zasáhnout policie – o chvíli později zemřel v sanitce. Podle předběžné zprávy lékařů bylo důvodem úmrtí předávkování.

Na sociálních sítích se objevilo amatérské video z policejního zásahu. Je z něj patrné, že se muž vzpíral a křičel a policisté proti němu použili donucovací prostředky. Podle serveru Romea.cz zasahující policista několik minut klečel zadrženému Romovi na krku. Případ se dál prověřuje.

Policejní mluvčí Daniel Vítek v tiskové zprávě dopoledne uvedl, že policisté v sobotu odpoledne zasahovali v Teplicích kvůli potyčce dvou mužů, kteří také poškozovali cizí auta. Když na místo přijela policejní hlídka, ležel podle policie jeden z nich na zemi a měl zjevná zranění. „Jakmile se k němu policisté přiblížili, začal být agresivní, napadl je a způsobil jim škrábance, jednoho kolegu pokousal,“ uvedl.

„Pokud policie přijíždí k člověku, který je pod vlivem psychoaktivní látky, tak musí postupovat velmi opatrně a velmi razantně. V první řadě zneškodní takového člověka, protože ten člověk nejenom, že může být extrémně nebezpečný sobě, ale i velmi nebezpečný svému okolí,“ vysvětluje psycholog Otakar Fleischmann.

Policisté použili donucovací prostředky a přivolali podle mluvčího sanitku. „V sanitce následně zkolaboval a i přes resuscitaci se nepodařilo obnovit jeho životní funkce,“ doplnil Vítek.

„Podle předběžné pitevní zprávy bylo u muže zjištěno podezření z ovlivnění cizorodou látkou amfetaminové řady a při pitvě byly zjištěny chorobné změny věnčitých tepen srdce,“ uvedl Vítek.

„Pokud v případu policejního zásahu na romského narkomana zjistíme jakékoli nesrovnalosti, pak je potřeba vyjít do ulic a poklidně demonstrovat,“ řekl ředitel organizace Khamoro Emil Voráč.