Lídři odpovídali v superdebatě i na otázky připravené umělou inteligencí

Superdebata ČT: Volební lídři o budoucnosti (zdroj: ČT24)

ČT24 požádala vědce, kteří spolupracují s Univerzitou Karlovou, aby oficiální životopisy lídrů i části jejich programů, které se týkají budoucnosti, zadali ke zpracování umělé inteligenci jménem Matylda. Ta připravila pro každého účastníka předvolební superdebaty otázku. Odpovídali Andrej Babiš (ANO), Petr Fiala (SPOLU), Vojtěch Filip (KSČM), Jan Hamáček (ČSSD), Zuzana Majerová Zahradníková (Trikolora), Tomio Okamura (SPD), Vít Rakušan (PirátiSTAN) a Robert Šlachta (PŘÍSAHA).

Matylda: Pane Babiši, jak podle vás bude vypadat svět budoucnosti a co si představujete, že budete v této budoucnosti dělat?

Andrej Babiš (ANO): Já si představuju, jak Česká republika bude nejlepší místo na život v Evropě. A to už jsme. Osmá nejbezpečnější země. My nemůžeme dopustit, aby některé státy, které jsou pod vlivem zelených fanatiků, Evropu zničily. Musíme být aktivní a bojovat v Evropě za naše zájmy. Jsem přesvědčen, že Českou republiku čeká skvělá budoucnost. Máme nejlepší období od vzniku samostatného státu.

Světlana Witowská: A pane Babiši, vy se vidíte kde, v té budoucnosti?

Já se vidím tam, co nám řeknou v sobotu večer naši občané.

Matylda: Pane Fialo, myslíte si, že by umělá inteligence měla být regulována vládou?

Petr Fiala (SPOLU): Nevím, co je myšleno přesně umělou inteligencí a jaká by měla být vládní regulace. Já se s umělou inteligencí setkávám takto poprvé, že se mě ptá slečna, paní Matylda, takže nedokážu říct, jestli tady má být nějaká vládní regulace, nebo ne. Mám radost z toho, že Matylda nemůže volit, a doufám, že nikdy volit nebude. Jako čtenář Karla Čapka vím, jak to s těmi roboty může být. Pokud se bude umělá inteligence rozvíjet, zřejmě nějaká regulace bude, protože regulace vždycky ve společnosti je. Lépe na tu otázku odpovědět neumím.

Matylda: Pane Filipe, děti dnes často ve škole hrají hry, používají WhatsApp, Snapchat, sledují ostatní na Instagramu a TikToku. K čemu se přikláníte –⁠ dětem tyto aplikace ve školách zakázat, nebo povolit?

Vojtěch Filip (KSČM): Jsem přesvědčen, že pro děti je nejlepší, když si mohou hrát venku s ostatními. Podle mého soudu škola je od toho, aby naučila děti něco dalšího pro život. Pokud to bude sloužit k výuce, nechť je to pro výuku důležité a mohou to používat. Pokud to má být na hry, jsem přesvědčen, že to do školy nepatří. Hrát si budou, až budu mít volno po skončení školní docházky, například ve svých kroužcích. A samozřejmě, rodiče musí dbát na to, aby děti kromě nových technologií byly také schopné přijít a zahrát si fotbal, hokej, volejbal, sportovat, hrát divadlo nebo si zahrát v kapele. Prostě aby žily normální život, nikoliv virtuální.

Matylda: Pane Hamáčku, kdybyste se v budoucnosti narodil stejný jako dnes, jen byste byl robot nebo android, co byste na sobě změnil?

Jan Hamáček (ČSSD): Přiznám se, že s roboty nebo androidy nemám zkušenost. Pamatuji si maniodepresivního robota Marvina ze Stopařova průvodce po galaxii, ale tímhle směrem bych se asi nechtěl montovat. Já prostě neumím odpovědět, co bych na sobě změnil. Myslím si, že každý člověk je unikátní produkt. Hodně ho formuje jeho výchova, jeho zkušenosti. Jsem vděčný, že jsem během svého studia mohl získat zkušenosti i v zahraničí a viděl, jak funguje například Velká Británie a její školský systém. Tam nás učili trochu něco jiného, informace si vyhledávat než memorovat nějaká data. Já bych na sobě asi nic neměnil. Už takový, jaký jsem, asi dožiju.

Matylda: Paní Majerová Zahradníková, dnes můžeme stanovit věkovou hranici pro kouření marihuany, pití alkoholu a hazardní hry. Měli bychom udělat zákon, který by stanovil věkovou hranici pro pořizování selfie, pro aktivitu na sociálních sítích a pro hraní počítačových her?

Zuzana Majerová Zahradníková (Trikolora): Já si osobně myslím, že stanovovat jakoukoli věkovou hranici u těch her a u toho, co jste říkala, je rozhodnutím rodičů a výchovy. To si myslím, že by mělo naprosto vždy zůstat v kompetenci rodičů, aby kontrolovali, jak často jejich děti tráví čas venku, jak často dělají věci pro ně prospěšné a jak často se věnují tomuto. Já osobně jsem proti jakýmkoliv zákazům svobodného chování, takže já osobně jsem si to se syny nastavila. Věřím, že každý rodič ví, co dělá. Co se týká alkoholu a jiných drog, vámi zmíněných, mělo by to být období plnoletosti, tak jak je to v současnosti nastavené od 18 let.

Matylda: Pane Okamuro, co byste dělal, kdybyste měl superschopnost, a jaká by to byla?

Tomio Okamura (SPD): Jsem spokojený s tím, jaký jsem. Pracuji s tím, co jsem dostal do vínku, takže nad tím jsem ani nikdy nepřemýšlel. V druhé části odpovědi bych vyhodnotil velice sympatický vzhled Matyldy. Je zajímavé, že když jsem v Japonsku viděl tuhle umělou inteligenci a ty různé roboty a podobně, tak většinou to jsou právě ty sympatické ženy a mají takový velmi atraktivní vzhled, takže je vidět, že Česká televize jde správným směrem.

Matylda: Pane Rakušane, přejete si, aby systém vypočítával daně automaticky bez lidské účasti?

Vít Rakušan (PirátiSTAN): Vážená Matyldo, děkuju za otázku. Já bych si přál, aby tenhle stát fungoval co nejjednodušším způsobem. Chtěl bych, aby stát šel, i co se výpočtu daní týče, lidem každopádně naproti. Ale neumím si představit, že ten vstupní údaj bych do daňového systému nezadal já jako ten, kterého se to daňové přiznání týká. Tedy vstupní údaj zadávám já s prominutím bez umělé inteligence, zbytek už nechávám na našich elektrizovaných a uměle inteligentních úřadech.

Matylda: Pane Šlachto, co je podle vás na dnešním internetu nejhorší?

Robert Šlachta (PŘÍSAHA): Děkuju za otázku, Matyldo. Na internetu je nejhorší to, že se za ním můžou skrývat a skrývají se za nenávist jevy, které by bez internetu a bez toho, že by lidi mezi sebou komunikovali, tak by to určitě nepadalo. Myslím si, že to je jediný, k čemu šíří, a je to špatně. 

Do superdebaty byli představitelé kandidujících subjektů pozváni na základě zveřejněných volebních pravidel České televize.

Předvolební superdebata České televize (zdroj: ČT24)