Lídři pražských kandidátek debatovali o migraci

Lídři pražských kandidátek o migraci (zdroj: ČT24)

V posledních týdnech se s nečekaně rychlým pádem afghánské vlády zvolené v roce 2019 a návratem Talibanu k moci začalo opět hlasitěji hovořit o možném zesílení migrace do Evropy. Lídři pražských kandidátek sedmi politických stran, hnutí a koalic se shodli na tom, že je potřeba bránit se nelegální migraci, na jiných otázkách ale shodu hledali těžko. Jasno nemají ani v tom, zda bylo správné z Afghánistánu evakuovat tlumočníky, kteří v minulosti spolupracovali s českou armádou. Hosty debaty byli Jiří Hynek (PŘÍSAHA), Jana Maláčová (ČSSD), Patrik Nacher (ANO), Josef Nerušil (SPD), Markéta Pekarová Adamová (SPOLU), Olga Richterová (PirátiSTAN) a Marta Semelová (KSČM). Moderoval ji Jakub Železný.

Lídr pražské kandidátky hnutí PŘÍSAHA Jiří Hynek rozdělil lidi, kteří by se mohli pokusit dostat do Evropy, potažmo do Česka, do tří kategorií – uprchlíky, ekonomické migranty, kteří přicházejí kvůli penězům, a ty, kteří se za ekonomické migranty vydávají, ale ve skutečnosti představují „potenciální problém, který mohou znamenat do budoucna“.

Je přesvědčen, že lze všechny, kdo by mohli o azyl v Česku požádat, dostatečně prověřit. „Je to velmi problematické, ale dá se to. Od toho jsou zpravodajské služby, od toho jsou i zpravodajské služby jiných států. Ale musíte to dělat opravdu pomalu, někdy se zdá být ten pomalý postup trochu nehumánní, ale opravdu nemůžete vygenerovat bezpečnostní problém tím, že přijmete někoho, kdo bude vytvářet do budoucna teroristickou buňku,“ řekl.

Jana Maláčová, která se bude o hlasy ucházet jako jednička pražské kandidátky ČSSD, je přesvědčena, že její strana – která byla posledních osm let ve vládě a většinu té doby měla svého člověka na postu ministra zahraničí – dokázala zařídit, že v té době nepřišel do České republiky „ani jeden nelegální migrant“.

Pomoc těm, kdo ji potřebují, je však podle Maláčové potřeba poskytnout. „Lidem, kteří prchají před válkou nebo jistou smrtí, jsou naši spojenci, jsme velmi rychle pomohli. Tak to podle mého názoru má být. To znamená, nenechat ve štychu spojence, lidi, kteří nám pomáhali, když to bylo velmi těžké,“ řekla s odkazem na tlumočníky a další někdejší spolupracovníky českých vojáků, které nechala vláda evakuovat z Afghánistánu.

Lídr kandidátky ANO Patrik Nacher je přesvědčen, že by se opozice měla zdržet kritiky vlády, pokud jde o tuto evakuaci. Podotkl, že to považuje za téma, o němž by žádné spory být neměly. Odmítl, že by Česko s evakuací váhalo příliš dlouho. „Faktem je, že české letadlo tam bylo jako druhé po Spojených státech,“ uvedl.

Opozice podle něj i přes evakuaci 170 lidí nebyla spokojena. „Už nevěděla kudy kam, tak aby nepochválila vládu, pochválila armádu, zřejmě se armáda rozhoduje sama bez rozhodování politiků. Ale tento případ je třeba odlišovat,“ vymezil se nynější poslanec vládního hnutí vůči opozičním politikům a političkám.

SPD podle lídra pražské kandidátky Josefa Nerušila principiálně nesouhlasí ani s tím, aby se z Afghánistánu do Česka dostalo zmíněných 170 lidí. „Nechceme přijmout ani 170 afghánských tlumočníků, protože přijde jeden, spustí se lavina nelegální migrace. Respektive migrace, kdy dojde ke scelování rodin – a nakonec jeden nelegální migrant sem nakonec přijde s celým rodem,“ prohlásil.

Za zásadní považuje, že dotyční dostali za své služby českým vojákům zaplaceno. Nerušil dodal, že se SPD přesto nechce zříct závazků České republiky. „Čeho se zříkáme, je to, aby sem proudili lidé, kteří už dávno měli požádat o azyl někde jinde,“ řekl.

Markéta Pekarová Adamová, která je v čele pražské kandidátky koalice SPOLU, je přesvědčena, že „nikdo normální tady nechce podporovat nelegální migraci“. S lidmi, kteří splňují podmínky pro udělení azylu, však nemá problém.

V současnosti však podle ní není hlavní problém, který má Evropská unie s nelegální migrací, v Afghánistánu. „Kde je největší problém s nelegální migrací? V současné době na litevsko-běloruské a polsko-běloruské hranici, kde (…) kamarád pana Okamury pan Lukašenko dělá ve své podstatě vydírací politiku vůči Evropské unii – tím, že si bere ty lidi jako živou zbraň. To je hlavní problém v současné situaci,“ míní Pekarová Adamová. Proti vyřčenému spojení předsedy SPD Tomia Okamury s běloruským vůdcem Alexandrem Lukašenkem, o kterém mluvila Pekarová Adamová, se ale ohradil lídr SPD Nerušil.

Lídryně kandidátky koalice PirátiSTAN Olga Richterová se rovněž ohradila vůči politice SPD, která kritizuje evakuaci lidí, kteří pomáhali českým vojákům, z Afghánistánu. Nazvala ji „politikou strachu“, která podle ní „svazuje ruce“ například i v tom, aby se do Česka dostali lékaři a zdravotníci ze zahraničí, kteří by byli zejména v pohraničí.

„Když nám někdo pomáhal, byl náš spolupracovník a partner, nechat ho ve štychu, nechat ho i zabít, by mně přišlo jako zrada, jako něco úplně nelidského. Jsem ráda, že se podařilo konkrétní lidi, kteří nám pomáhali, zachránit,“ uvedla. Zároveň se ale vymezila vůči premiérovi Andreji Babišovi (ANO), kterého nepřímo obvinila, že nenapomáhá začlenění cizinců do české společnosti. „V okolí fabrik pana Babiše on neřeší začleňování, neřeší, jak to tam funguje,“ uvedla.

Lídryně kandidátky KSČM Marta Semelová ovšem podotkla, že spíše než přijímání kohokoli, kdo odešel ze své země, by bylo potřeba zabránit problémům přímo na místě, kde nastaly. „Chtěli bychom řešit migraci v místě, kde problémy vznikají, kde vznikají příčiny. Vznikají většinou z toho důvodu, že vyvážíme na zbraních demokracii. Nemyslím konkrétně jenom nás, ale myslím NATO, myslím USA. Jsou zabíjeni lidé, vzniká hladovění, obrovské migrační vlny, destabilizace,“ prohlásila. Domnívá se, že se tak stalo v Afghánistánu, Libyi nebo Sýrii. Sovětská invaze do Afghánistánu s tím podle ní „není zrovna srovnatelný příklad“.

Konkrétně by chtěla, aby do míst, odkud by mohli ve velkém začít utíkat lidé do Evropy, směřovala „humanitární pomoc, rozvojová pomoc“. Zároveň se ale Semelová zmínila i o ostraze hranic. „Střežit hranice nejenom Schengenu, ale když je to potřeba, střežit případně i hranice vnitřní a vyvodit odpovědnost států, které tu situaci udělaly,“ vyzvala.

Výběr zastoupených uskupení vychází z průzkumu volebního potenciálu od společností Kantar CZ a Data Collect pro ČT, dále z váhy kandidujících subjektů a jejich dlouhodobé podpory zjištěné ve výzkumech volebních preferencí.

Volební potenciál ukazuje, jaký by mohl být maximální možný zisk politického subjektu, pokud by se k němu přiklonili všichni voliči, kteří ho zvažují. Respondenti mohou uvést více stran, mezi nimiž se teprve rozhodnou.

V průzkumu, který se konal mezi 19. srpnem a 3. zářím, se tazatelé ptali tří tisíc lidí. Statistická chyba je maximálně plus minus 1,9 procenta. Výsledky je třeba vždy vztahovat k termínu sběru dat a chápat je jako aktuální volební potenciál ve volbách do Poslanecké sněmovny. Nejedná se tedy v žádném případě o prognózu výsledků voleb.

Pozvánku do debaty dostali zástupci sedmi stran, hnutí a koalic, které se v průzkumu umístily nejvýše. Zástupci ostatních kandidujících subjektů dostali pozvání do Politického spektra a se všemi lídry kandidátek přináší ČT24 rozhovory v Událostech, komentářích.

Předvolební debata ČT24: Lídři pražských kandidátek (zdroj: ČT24)