Většina českých firem doporučuje zaměstnancům očkování, některé je motivují benefity

Události: Většina českých firem chce zaměstnance očkované proti covidu (zdroj: ČT24)

Skoro dvě třetiny českých firem doporučují svým zaměstnancům očkování. Vyplývá to z průzkumu Hospodářské komory. Asi 32 procent společností pak vakcinaci svých pracovníků nijak neřeší a nechce ovlivňovat jejich svobodné rozhodnutí. Zhruba každý desátý podnik chce k očkování své lidi motivovat mimořádným bonusem nebo benefitem.

„Podpora může mít různý charakter, buď doporučení, obesílání třeba zaměstnanců e-mailem, informační kampaň, nebo benefit určitým způsobem,“ uvádí hlavní analytička Hospodářské komory ČR Karina Kubelková.

Šest procent firem pak po svých zaměstnancích vyžaduje prokázání bezinfekčnosti, tedy doklad o očkování nebo negativním výsledku testu. Bezinfekční jsou i lidé do 180 dnů po prodělání nemoci.

Očkování v jaderné elektrárně

Možnost dostat vakcínu přímo na pracovišti využil Michal Horák, který nestihl termín v očkovacím centru. Vybrat si mohl ze tří vakcín. Celkem přišlo v Jaderné elektráně Dukovany za den osmdesát zájemců. „Přihlásil jsem se v Třebíči do očkovacího centra, ale bohužel z pracovních důvodů jsem se nemohl dostavit, proto jsem využil nabídku zaměstnavatele,“ říká Horák.

Proočkovanost v obou jaderných elektrárnách, tedy v Temelíně i v Dukovanech, je přes sedmdesát procent. Před zimním obdobím chtějí, aby bylo číslo ještě vyšší. Bude tam totiž víc zaměstnanců než obvykle.

„Právě proto, že nás v nadcházejících měsících čekají dvě odstávky pro výměnu paliva, je naším cílem dosáhnout ještě maximální proočkovanosti v řadách zaměstnanců a také dodavatelů,“ popisuje mluvčí elektrárny Dukovany Jiří Bezděk.

Ve Třineckých železárnách byla už před prázdninami ze zhruba sedmi tisíc proočkovaná víc než půlka zaměstnanců. I tady mohli injekci dostat přímo v areálu firmy. „Do konce července jsme proočkovali tři tisíce našich zaměstnanců v našem očkovacím centru,“ říká mluvčí Třineckých železáren Petra Macková.

Jako bonus nabízela řada firem svým zaměstnancům placené volno v den vakcinace. Některé pak i finanční motivaci. Například v OKD to byly tři tisíce korun.