Šíření nákazy v pondělí stagnovalo, posilovací dávku vakcíny dostalo prvních 282 lidí

Tuzemské laboratoře v pondělí potvrdily 489 nových případů koronaviru; to je prakticky stejně jako před týdnem. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví. Reprodukční číslo aktuálně mírně kleslo, stále se ale drží nad hodnotou jedna, která značí zrychlování epidemie. Od pondělí je možné očkovat posilovací (většinově třetí) dávkou vakcíny, dosud ji dostalo 282 lidí. Podle náměstkyně ministra zdravotnictví Martiny Koziar Vašákové by měl tuto možnost alespoň zvážit každý, případně se poradit s lékařem. Řekla to v úterním Interview ČT24.

On-line přenos
Koronavirus – září
14:03

Jen 14 z 54 afrických zemí splnilo cíl Světové zdravotnické organizace (WHO) naočkovat do konce září alespoň deset procent své populace proti covidu-19. Celkově pak byla na africkém kontinentu zatím plně očkována jen čtyři procenta lidí. Podle stanice BBC to uvedla WHO.

13:30

Sklon důvěřovat nejznámějším konspiračním teoriím má na Slovensku více než pětina lidí. Každý desátý obyvatel země podle nedávného průzkumu věří tomu, že očkování proti onemocnění covid-19, v němž Slovensko zaostává za EU, slouží k čipování lidí. Informoval o tom veřejnoprávní Rozhlas a televize Slovenska (RTVS) s odvoláním na výsledky průzkumu veřejného mínění, který zadal u agentury Median SK.

13:29

Ve Francii budou muset při návštěvě kina či restaurace předkládat covidové certifikáty i děti od 12 let. Dosud tato povinnost platila pro dospělé od 18 let. Podle úřadů už je možné doklad o očkování, prodělání covidu-19 nebo negativním testu na koronavirus požadovat i od dospívajících, protože vakcinace v této věkové skupině pokročila. Vláda rozhodla také o tom, že v oblastech s nižší mírou rizika nákazy nebudou muset školáci při vyučování nosit roušky.

Stejně jako loni začal letos počet nově potvrzených případů růst s koncem prázdnin, návratem lidí do práce, dětí do škol a celkově větší mobilitou ve společnosti. Odborníci předpokládají, že nadcházející vlna nezatíží nemocnice tak dramaticky jako loni na podzim nebo letos na jaře, a to zejména kvůli velkému počtu lidí, kteří jsou už proti covidu očkováni nebo nemoc prodělali.

V pondělí přibylo 489 nových případů (o dva více než před týdnem) a v nemocnicích leželo v souvislosti s covidem 164 lidí, o deset víc než ke konci víkendu a o sedm víc než minulé pondělí. Počet nakažených pacientů ve vážném stavu se dál pohybuje kolem třiceti.

Reprodukční číslo ukazující rychlost šíření nákazy se nad hodnotou jedna drží od konce srpna, k úterku mírně kleslo na 1,08 z 1,14. Incidenční číslo, tedy počet nově potvrzených případů za posledních sedm dní v přepočtu na 100 tisíc obyvatel, zůstává pátý den na 28 případech.

Dál je nejvyšší v Praze, kde stouplo na 49 případů nákazy za týden na sto tisíc obyvatel. Následuje Moravskoslezský kraj se 41 případy. Naopak nejlépe je na tom Liberecký kraj s 11 nemocnými. Mezi okresy přetrvává nejméně příznivá situace na Opavsku, kde připadá na sto tisíc obyvatel 87 nových případů nákazy za posledních sedm dní.

Ve zkoumaných vzorcích v Česku převažuje nakažlivější varianta delta a její subvarianty.

Rozběhlo se třetí kolo očkování

Od pondělí si mohou nechat dát další posilující dávku vakcíny lidé, kteří mají osm měsíců po ukončeném očkování proti covidu-19. Podle dat ministerstva zdravotnictví jich bylo za první den 282. Většinou jsou to zatím zdravotníci nebo senioři z pobytových zařízeních sociální péče.

První den mělo nárok 7800 osob, které byly na možnost přeočkování upozorněné SMS zprávou, do konce září jich bude asi čtyřicet tisíc. Letos do konce roku se bude moci nechat znovu očkovat více než milion obyvatel.

K očkování posilující dávkou vyzvala v úterním Interview ČT24 Vašáková. „Je jednoznačný odborný důkaz pro to, že by se měli přeočkovávat ti, u nichž je riziko, že jim imunita po úvodních dvou dávkách oslabí,“ řekla. S tím, že do této skupiny spadají lidé se zhoršenou imunitou, například onkologičtí pacienti či lidé po transplantaci, ale také senioři. „Úmyslně jsme dali doporučenou věkovou hranici nad šedesát let, protože to jsou už lidé, kteří mohou mít nějaká přidružená onemocnění,“ vysvětlila.

Dodala, že ohroženou skupinu jsou také zdravotníci. Upozornila zároveň, že infekce se i přes vakcínu může objevit u lidí, kteří závažné riziko nemají. „Je to například právě po těch osmi měsících a více (od očkování, pozn. red.), takže zvážení vakcinace doporučujeme u každého,“ vzkázala. Doporučení podle ní neplatí pro ty, co onemocnění prodělali a byli očkování. Dodala ale, že každý člověk se může o dalším postupu poradit s lékařem.

Jako posilující dávku by podle ní měli lidé dostat mRNA vakcínu, tedy vakcínu od společností Pfizer/BioNTech nebo Moderna. Výjimkou jsou lidé, kteří již po první či druhé dávce měli těžkou alergickou reakci. „Těm bychom nedoporučili přeočkování mRNA vakcínou. Dostali by jednodávkovou vektorovou,“ řekla. Dodala ale, že takové situace se vyskytují velmi zřídka.

Martina Koziar Vašáková v Interview ČT24 k aktuální epidemické situaci a očkování (zdroj: ČT24)

Praha už oznámila, že 3. října začne s pomocí mobilních týmů očkovat klienty a zaměstnance sociálních služeb. V říjnu bude mít nárok na třetí dávku podle ředitele městského zdravotního odboru Martina Ježka asi padesát tisíc lidí v Praze, počty budou postupně růst a příští rok v březnu to bude kolem 350 tisíc lidí.

Přesvědčit k vakcinaci mají praktici i kampaň

Standardní (většinově dvoudávkové) očkování podstoupilo téměř 5,9 milionu lidí, tempo zpomaluje. Zatímco v červnu či červenci se denně očkovalo přes sto tisíc lidí, během srpna klesly denní počty na desítky tisíc a v posledních týdnech se počítají v řádech tisíců. V pondělí se očkovalo zhruba deset tisíc lidí, před týdnem jich bylo skoro čtrnáct tisíc.

Přesvědčit lidi k očkování je podle Vašákové těžké mimo jiné i kvůli dezinformacím, které se šíří například na sociálních sítích. „Řada lidí podlehla dojmu, že přirozená imunita je to nejlepší, jak dosáhnout ochrany proti covidu,“ podotkla. Varovala zároveň, že přirozená imunita je vykoupená velkým rizikem, které je ještě výraznější u starších lidí či osob s rizikovými faktory. Mezi ty patří například obezita, vysoký tlak či cukrovka.

Pomoci vyvracet dezinformace má například nová mediální kampaň. „Spoty do televize jsme schvalovali minulý týden, takže předpokládám, že by měly být vpuštěny do médií co nejdříve,“ avizovala náměstkyně. Resort spoléhá také na praktické lékaře, kteří mohou lidem na běžných kontrolách vysvětlit přínosy vakcinace „Přesvědčí je, že je výhodné a dobré se nechat vakcinovat sám kvůli sobě, svému životu a svým blízkým,“ řekla.