Pražský vrchní soud potvrdil zproštění obžaloby bývalého politika Severy

Vrchní soud v Praze v pondělí pravomocně osvobodil bývalého politika Pavla Severu. Odvolací senát potvrdil únorový verdikt Krajského soudu v Pardubicích, který ho zprostil obžaloby z podvodu se směnkami na zhruba deset milionů korun. Bývalý poslanec KDU-ČSL a někdejší generální sekretář TOP 09 Severa obžalobu z podvodu opakovaně odmítl.

Prvoinstanční soud podle předsedy odvolacího senátu Pavla Zelenky nepochybil. Odvolání státního zástupce proto označil za nedůvodné.

Obžaloba Severu vinila, že nechal svého dlouholetého přítele, dnes již zemřelého podnikatele Zdeňka Švece, v letech 2010 až 2012 podepsat čtyři směnky. Cenné papíry, jejichž uznání a proplacení se Severa domáhal, dokládaly, že ještě jako vlivný politik a poslanec Švecovi půjčil peníze. Podnikatel měl mít podle žalující strany v té době kvůli nemoci a závislosti na alkoholu snížené až vymizelé rozpoznávací a ovládací schopnosti.

Krajský soud v Pardubicích v únoru bývalého politika obžaloby zprostil s tím, že se nepodařilo prokázat, že by směnky byly falešné a že by Severa zneužil Švecova špatného zdravotního stavu. Podnikatel také nikdy své jednání, tedy podpisy směnek, nezpochybňoval. Podle rozhodnutí soudu skutek nebyl trestným činem. Proti rozhodnutí se odvolal státní zástupce Jiří Viesner.

Podle Petera Pješčaka z vrchního státního zastupitelství Krajský soud v Pardubicích pochybil. Pješčak se domnívá, že hodnotil výpovědi některých svědků nejednoznačně a spekulativně. Zároveň podle něj soud v Pardubicích nevylechl všechny svědky.