V sobotu přibylo nejméně případů covidu za víkendový den od konce června

V Česku přibylo v sobotu 69 případů nemoci covid-19, což je skoro třikrát méně než před týdnem a nejméně za víkendový den od konce června. Výrazně klesl i podíl odhalených případů nákazy na počtu provedených testů. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví. Část lékařů a sester ovšem stále nedostala odměny za nasazení během jarní vlny epidemie.

On-line přenos

Koronavirus - červenec

  • 21:53

    Vietnam o další dva týdny prodlouží opatření, která byla přijata s cílem zastavit šíření koronaviru v hospodářské metropoli Ho Či Minově Městě a v dalších 18 městech a provinciích na jihu země. Přísná omezení pohybu měla původně skončit v neděli 1. srpna.

  • 18:44
    Česko

    Lékař Vlastimil Voráček, který měl jako první z členů české výpravy po příletu na OH pozitivní test na covid, po opuštění izolace už z Tokia odletěl.

  • 18:36
    Česko

    Vyšetřování průběhu charterového letu na OH, po němž byli někteří členové výpravy pozitivní na covid, neodhalilo podle ČOV žádné systémové pochybení.

Zatímco minulý víkend byly denní nárůsty počtu nakažených koronavirem v Česku kolem jedné až dvou stovek, tento týden v sobotu se počet nově nakažených snížil na několik desítek. Podobný byl naposledy o posledním červnovém víkendu.

Zpomalování epidemie potvrzuje i několikadenní pokles reprodukčního čísla udávajícího, kolik dalších lidí nakazí jeden pozitivně testovaný. Ze sobotní hodnoty 0,91 se v neděli dostalo na 0,84, což je nejméně od 27. června. Na hodnotách nižších než jedna, které značí zpomalování šíření nemoci, se drží sedm dní v řadě.

Kromě celkového počtu nakažených klesl značně i podíl potvrzených případů covidu-19 na počtu provedených testů. A to i navzdory tomu, že množství testů kleslo. U nejpočetnější kategorie prováděných testů – preventivních a plošných – klesl podíl pozitivních oproti minulému týdnu z 0,11 na 0,07 procenta.

U takzvané epidemiologické indikace testů, kdy jsou testováni lidé například kvůli možnému kontaktu s nakaženým, se podíl pozitivních snížil z 0,5 na 0,13 procenta. Podíl potvrzených případů u diagnostické indikace, kdy jsou již testováni třeba lidé vykazující příznaky, klesl z 1,26 na 0,68 procenta.

Přibylo lidí, kteří končí v nemocnici

K neděli se pak ve srovnání se sobotou snížilo incidenční číslo, kterým se stát řídí při určování protiepidemických opatření. Ze sobotních čtrnácti nově potvrzených případů covidu-19 za sedm dní na každých 100 tisíc obyvatel kleslo na dvanáct případů. Incidenční číslo se zmírnilo ve většině krajů a v části regionů stagnovalo. Nejvyšší je stále v Praze s 32 případy covidu-19 za sedm dní na 100 tisíc obyvatel. Naopak nejnižší zůstává v Olomouckém kraji se čtyřmi případy.

Ve srovnání s minulým týdnem ale přibylo lidí, kteří skončili s covidem-19 v nemocnici. Předchozí sobotu bylo hospitalizovaných 30, zatímco tento týden v sobotu už 40, z toho pět ve vážném stavu.

Zároveň opět ubyl oproti minulému týdnu počet očkovaných za den. Zatímco předchozí sobotu bylo v Česku podáno přes devětatřicet tisíc dávek, tuto sobotu bylo očkováno 32 464 lidí, tedy téměř o pětinu méně.

Odměny pro zdravotníky

Část lékařů a sester stále nedostala odměny za nasazení během jarní vlny epidemie. Některá zdravotnická zařízení své zaměstnance nahlásila až dodatečně – v průběhu června šlo o desítky tisíc zdravotníků. V takovém případě mají pojišťovny poslat peníze do konce července, přímo zaměstnancům by měl bonus na účet přijít v srpnu. 

„Dohlásilo se zhruba dalších 10 700 zdravotnických pracovníků. Je to další navýšení o 750 milionů v rámci těch bonusů,“ říká mluvčí VZP Vlastimil Sršeň. Právě VZP tak na odměny vydá celkem přes čtyři a půl miliardy. Původně počítala se sedmi. Některé pojišťovny naopak vyplatí oproti předpokladu víc.

Část poskytovatelů ale odměny zdravotníkům nevyplácí. Bývalý zaměstnavatel řidiče sanitky Petra prý prostředky na odměny dostal už před prázdninami. Petr s kolegy z nich ale neviděl nic.

„On mi řekl, že je to jen pro státní firmy, ale bohužel odměny dostal, jak jsem se ptal na pojišťovnách. Poslali mi výpisy, ale peníze jsme žádné nedostali. Na pozici už nejsem, skončil jsem,“ sděluje Petr.

Právě kvůli těmto případům se šéf resortu zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) sejde příští úterý se zástupci odborů na ministerstvu. Ujasnit si chce to, kolik poskytovatelů odměny nevyplácí a jak se u nich bude postupovat.

„Budeme je řešit individuálně, budeme je zveřejňovat, budeme jim psát dopisy a výzvy, aby to udělali. Budeme na ně vytvářet maximální tlak,“ sděluje Vojtěch. Podle zdravotnických odborů jde o problém několika stovek poskytovatelů zdravotní péče. Schůzky se zúčastní i pojišťovny. Ministr nevylučuje ani to, že by jim problémoví poskytovatelé museli částku na odměny vracet.