Tisíce Čechů si ve Spojeném království nevyřídily status usedlíka, potvrdil při návštěvě Kulhánek

Tisíce Čechů si ve Spojeném království nevyřídily status usedlíka (zdroj: ČT24)

Český ministr zahraničí Jakub Kulhánek na návštěvě Londýna potvrdil, že tisíce českých občanů nemají po brexitu vyřízenou žádost o status usedlíka. Bez něj nemají přístup k veřejnému zdravotnictví nebo k přídavkům a přicházejí o možnost pobývat dál ve Spojeném království. O situaci jednal s britským ministrem zahraničí Dominicem Raabem.

Brexit naplno dolehl na tisíce Čechů, kteří si ve Spojeném králoství nestihli zažádat o status usedlíka. Lhůta uplynula minulý měsíc. Ostrovní realitní kanceláře začaly unijní občany žádat, aby doložili právo pronajímat si byt. Bez legálního dlouhodobého pobytu ztratí přístup k bezplatné zdravotní péči a může jim hrozit vyhoštění. 

„Chceme se připravit co nejlépe, aby k nějakým takovýmto divokým vyhošťováním nedocházelo,“ okomentoval situaci ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD).

V Británii nyní žije přibližně sto tisíc českých občanů, kteří se po brexitu musejí registrovat v systému pro občany EU, pokud chtějí v zemi setrvat. I proto byla v minulých měsících rozšířena konzulární služba a zastupitelský úřad v Londýně posílil své kapacity na výkon agendy sociálních věcí.

„Když nechcete dětské uprchlíky, nechcete mě“

Ministr zahraničí přivezl do Spojeného království také český pas pro lorda Alfreda Dubse. Ten se narodil v Praze a má za sebou kariéru labouristického poslance. V šesti letech ho před nacistickým vyhlazením zachránil se stovkami dalších dětí židovského původu jeden z Wintonových vlaků.

Vystudovaný ekonom a bývalý poslanec Dubs se ve Sněmovně lordů zaměřuje na pomoc dětským uprchlíkům, lidská práva a také na posilování dobrých vztahů mezi ČR a Velkou Británií. „Bylo mi velkou ctí přivézt český pas pro lorda Dubse, jehož celoživotní práce i toho, jak dokázal svůj osud přetavit do práce pro znevýhodněné, si velmi vážím,“ uvedl Kulhánek.

Tím, že zasedá ve Sněmovně lordů, se stal jediným členem britského parlamentu, který má zároveň i české občanství. Na Ostrovech je nejvíce známý právě bojem za přijetí dětských uprchlíků z utečeneckých táborů v Evropě. „Když vedu kampaň za dětské uprchlíky bez rodičovského doprovodu, tak je pro vládu těžké říct, že je nechce, protože pak já odpovím, takže nechcete mě,“ říká česko-britský člen britské horní komory Dubs.

Jednání dvou ministrů zahraničí

Ministr zahraničí Jakub Kulhánek jednal v Londýně se svým britským protějškem Dominikem Raabem o vztazích obou zemí po vystoupení Británie z Evropské unie či o spolupráci v NATO. Kulhánek podle svého ministerstva přijel Raaba ujistit, že Británie je i po brexitu jedním z nejdůležitějších partnerů České republiky v zahraničí.

„Měl jsem skvělé setkání se svým drahým kolegou Dominikem Raabem, diskutovali jsme o spolupráci a vztazích v zahraniční politice. Měli bychom pokračovat v rozvoji silných vazeb mezi EU a Spojeným královstvím a mezi našimi dvěma zeměmi, což je způsob zajištění míru a prosperity v Evropě i mimo ni,“ napsal Kulhánek na Twitteru.

Silný a stabilní partner

„I s ohledem na historické kontakty nebo po silné podpoře Britů po Vrběticích je jasné, že Česko má za kanálem La Manche silného a stabilního partnera, na kterého se můžeme vždy spolehnout. Ostatně i v NATO zůstáváme s Británií na stejné palubě a potýkáme se s obdobnými výzvami. Naším úkolem je prohlubovat spolupráci na všech úrovních,“ řekl český ministr po jednání.

Ministři se podle české diplomacie dohodli na přípravě rámcové smlouvy o spolupráci a pravidelných konzultacích mezi oběma ministerstvy zahraničí. Hovořili také o připravované smlouvě o policejní spolupráci, která by umožnila snadnější výměnu informací a usnadnila boj s organizovaným zločinem. Společně také uctili padlé československé a britské piloty u památníku britského Královského letectva (RAF).

Ministr Kulhánek pozval svého kolegu na návštěvu České republiky, na okraj chystaného setkání ministrů zahraničí takzvané visegrádské čtyřky (V4; ČR, Slovensko, Maďarsko, Polsko) a Británie, uvedlo české ministerstvo zahraničí. „Jsem moc rád, že se britský ministr Raab hlásí ke svým českým kořenům, a proto jsem mu daroval knihu o Plzni, kde pobýval jeho otec,“ řekl Kulhánek. Raabův otec z Československa pocházel. 

Brexit stále vyvolává napětí

Britský odchod z EU přitom dál vyvolává napětí kvůli celním kontrolám při obchodování mezi Severním Irskem a zbytkem Spojeného království. „Předpokládám, že EU řekne, že to je holt brexit. Náš pohled nejen u Severního Irska ale je, že nedává smysl být takovými legálními puristy,“ říká k problému britský ministr a bývalý brexitový vyjednavač David Frost. 

Británie se s EU neshodne ani na závěrečném účtu. Brusel odhaduje, že Londýn má splatit 41 miliard liber plynoucích ze závazků za členství, Británie mluví o 37 miliardách.