Pandemie pozastavila také cestování politiků. S lepšící se situací nyní plánují výjezdy i oni

Události: Politici se vracejí k zahraničním cestám (zdroj: ČT24)

Politici se s lepšící epidemickou situací vracejí k zahraničním cestám. Třeba prezident Miloš Zeman tento týden navštívil Rakousko a v neděli odlétá na summit NATO do Bruselu. Senát zase počítá s návštěvou Braniborska, Saska a Španělska.

Cestovatelská „stopka“ se nevyhnula ani parlamentním delegacím. Poslední záznam o společném výjezdu mají zástupci sněmovny a Senátu v diářích z 24. února 2020. Byli ve Vídni. Teď v pátek šéfové obou komor zamířili do Polska – na setkání V4.

Devítidenní cesta teď čeká místopředsedu sněmovny Tomáše Hanzela. Do Uzbekistánu s ním letí asi 80 lidí, jde o zástupce resortu obrany, vojenských historiků nebo Československé obce legionářské. Právě s ní tuto cestu sněmovna připravila.

„Jedeme tam uctít padlé, kteří zemřeli v této nehostinné oblasti. Jedná se o bývalá místa naší historie, v té asijské poušti zemřely tisíce Čechoslováků, my vůbec nevíme, kde jsou,“ vysvětlil místopředseda sněmovny Tomáš Hanzel (ČSSD).

V přípravě je i další cesta – do Řecka – tam mají poslanci zamířit kvůli migraci. Termín zatím není daný.

„V květnu požádala řecká strana o možnost navštívit Řecko, tedy řecko-tureckou hranici a je tedy zorganizovaná speciální cesta výboru pro bezpečnost a šest poslanců z různých klubů,“ uvedl Vojtěch Filip (KSČM).

I Senát bude cestovat

Cesty plánuje i horní komora. Ta poslední se uskutečnila vloni v září, kdy senátoři spolu s podnikateli strávili několik dní na Tchaj-wanu. Teď v červnu počítají třeba s návštěvou Braniborska a Saska nebo bezpečnostní konferencí ve Španělsku a v srpnu s návštěvou Ukrajiny.

A plánuje se i na Hradě. Tento týden byl prezident na oficiální návštěvě Rakouska. Teď ho čeká summit NATO. V listopadu se má zúčastnit setkání hlav států V4.

„Ještě letos zvažujeme uskutečnění státní návštěvy v Bulharské republice, Srbské republice a v možném delším časovém horizontu i v Čínské lidové republice. Termín jejich uskutečnění však stále závisí na epidemiologické situaci,“ uvedl mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.

V kalendáři by se mohly taky objevit odložené cesty kvůli pandemii. A to třeba do Itálie nebo Maroka.