Nejvyšší soud odmítl dovolání exmanažerů Čepra Kadlece a Houšky, kteří nevýhodně obchodovali s palivy

Bývalí manažeři Čepra Tomáš Kadlec a Alexandr Houška neuspěli u Nejvyššího soudu, který odmítl jejich dovolání. Oba dostali čtyřletý trest vězení za porušení povinnosti při správě majetku státního distributora paliv. Způsobená škoda činila více než 261 milionů korun. Nejvyšší soud potvrdil správnost odsuzujícího rozsudku Obvodního soudu pro Prahu 1, oznámil za společnost Čepro Marek Roll. Plné odůvodnění zatím soud nezpřístupnil.

Někdejší generální ředitel státní firmy Kadlec a bývalý obchodní ředitel Houška byli odsouzeni za nevýhodné obchody. Čepro podle soudů od listopadu 2003 do září 2005 levně prodávalo pohonné hmoty firmě Czech Energospace a obratem je draze kupovalo zpátky, přičemž se vzdávalo marží a zisků. Trestní stíhání začalo v roce 2009, třikrát byli oba muži částečně zproštěni, vždy však zasáhla vyšší instance.

„O důvodnosti podaného trestního oznámení jsem byl od počátku přesvědčen, a to i přes opakované zproštění obžaloby. Rozhodnutí představuje ukončení letité zátěže spojené s trestním řízením, ve kterém byla společnosti Čepro přiznána rekordní škoda přesahující 260 milionů korun,“ uvedl generální ředitel podniku Jan Duspěva.

Kadlec a Houška nyní kvůli povinnosti nahradit škodu čelí exekucím. Oba vinu popírali. Tvrdili, že prostřednictvím transakcí plnili strategický úkol, který Česku přinesl vstup do Evropské unie, tedy obměnu paliv. Podle soudů však obchody s Czech Energospace k plnění tohoto úkolu nesměřovaly. Obchodovaná hmota totiž vůbec neopustila zásobníky, takže do nich nemohla být dodána hmota vyšší kvality.

Kadlec dříve působil v NBÚ i BIS

Kadlec byl předsedou představenstva a generálním ředitelem Čepra od května 2003 do srpna 2005. Dříve vedl Národní bezpečnostní úřad a předtím působil v Bezpečnostní informační službě, kde řídil odbor řešící závažnou ekonomickou kriminalitu.

Po uzavření kauzy Čepra uznal soud Kadlece vinným i z daňového úniku a uložil mu celkový souhrnný trest sedmi let vězení. I v této kauze Nejvyšší soud Kadlecovo dovolání odmítl.