Socha i pouť. Česko si připomíná blahořečení Jana Nepomuckého

Čeští věřící si připomínají třísté výročí od blahořečení svatého Jana Nepomuckého. V barokním poutním areálu na Zelené hoře u Žďáru nad Sázavou začala svatojánská pouť, věřící i klérus se scházejí také ve světcově rodišti v Nepomuku na Plzeňsku. V sobotu zde českému zemskému patronovi odhalili staronovou sochu, v neděli bude následovat poutní mše s účastí pražského arcibiskupa Dominika Duky.

Staronová litinová socha katolického světce stojí na nepomuckém kruhovém objezdu U Pyramidy a pokřtil ji generální vikář českobudějovické diecéze David Henzl. Je stará 108 let, našla se náhodou při výkopu díry pro strom v létě 2019 v zahradě psychiatrické léčebny ve Lnářích, jež bývala do roku 1950 klášterní zahradou.

Podle předsedy Matice sv. Jana Nepomuckého a místního sochaře Václava Česáka byla zakopaná řádem Bosých augustiniánů mezi lety 1925 až 1927. „Byla tam uschována, protože v té době nastala velká dehonestace katolických památek,“ uvedl.

Sochu vyrobily v roce 1913 arcibiskupské slévárny v Rožmitálu pod Třemšínem a poté byla umístěna v obci Tchořovice, odkud se pak dostala na zahradu kláštera. „Jisté je, že tam socha byla uložena pietně a záměrně, protože její plastické části a obličej byly umístěny břichem dolů, aby je tak nehlodal zub času,“ uvedl starosta Jiří Švec. Podle něj šlo o boží vnuknutí, že se deset kilometrů od Nepomuku našla socha, která patří do rodiště sv. Jana.

Uprostřed kruhového objezdu měla původně stát socha, která vzešla z architektonické soutěže. Návrh sochaře Adama Kovalčíka se ale nezamlouval části místních. Vedení města zvažovalo referendum, na něj ale nakonec nedošlo a od záměru umístit Kovalčíkovu sochu se zcela upustilo.

Nepomucké slavnosti budou ve městě pokračovat i v neděli. Ráno vyjde průvod všech biskupů z arciděkanství do kostela sv. Jana, kde bude Dominik Duka sloužit poutní mši. Čeští a moravští biskupové pak budou ve městě na pracovním setkání jednat až do 19. května, navštíví zámek a kostel Zelená Hora nad Nepomukem a Klatovy.

Druhým hlavním termínem oslav je 30. květen, kdy bude od 10:00 Světová svatojánská pouť, kterou bude sloužit plzeňský biskup Tomáš Holub. „Na ni měli přijet zahraniční kněží, ale řada nedorazí,“ řekl Švec. Ve stejný den začne na náměstí vystoupení sopranistky Evy Urbanové v předvečer výročí blahořečení.

Pouť na Zelené hoře

Svatojánská pouť v sobotu začala také v poutním areálu na Zelené hoře ve Žďáru nad Sázavou. Kvůli opravám poutního areálu se její účastníci sešli před kostelem Jana Nepomuckého. Další bohoslužby se budou sloužit v neděli, řekla kastelánka Michaela Kokojanová. Původně měla oslava začít průvodem od baziliky Nanebevzetí Panny Marie a svatého Mikuláše, kvůli deštivému počasí se nekonal.

Poutní areál je dílem architekta Jana Blažeje Santiniho-Aichla. Jeho obnova asi za 45 milionů korun začala v roce 2018. Opravená je fasáda, původní podoba se vrátila oknům v horním patře kostela, kdysi zčásti zazděným. Do podoby travnaté louky se vrátil bývalý hřbitov u kostela. Zrušen byl v 90. letech minulého století v důsledku zapsání památky do seznamu UNESCO. Zůstane tam jen hrob kněze Matěje Josefa Sychry (1766–1830), který se zasloužil o záchranu Zelené hory.

První a druhé patro má novou výmalbu, přízemí na ni čeká. „Opravy ještě nejsou úplně u konce, teď jsme těsně před zahájením oprav podlah, měly by se začít skládat zhruba během následujících 14 dnů,“ řekla Kokojanová. Poutní areál zůstal i během oprav přístupný turistům, kostel otevřený není, protože nejsou možné skupinové prohlídky památek. „Protože tady probíhá rekonstrukce, opravdu nemůžeme nechat návštěvníky chodit volně,“ vysvětlila kastelánka.