Nová léčba dává ženám s rakovinou vaječníků vyšší šance na přežití

Události: Nová léčba rakoviny vaječníků (zdroj: ČT24)

Ženy s rakovinou vaječníků a zároveň genovou mutací mají šanci na delší život. Pojišťovny jim začaly hradit nejmodernější léčbu už po odhalení zhoubného nádoru. Dosud na ni měly nárok pouze pacientky, kterým se nemoc vracela. Ročně rakovinou vaječníků onemocní devět set žen, zhruba šest set jich nemoci podlehne.

Eva Skaliská měla bolesti v podbříšku, brzy poté jí lékaři diagnostikovali rakovinu vaječníků. Nemoc, na kterou jí zemřela matka. „Bylo zjištěno, že jsem nositelka mutace BRCA1. Vyšetření u sester zjistila mutaci také. U nás v rodině jsou nosiči genetických mutací oba rodiče. Tu svou mutaci BRCA1 mám po tatínkovi,“ říká Skaliská.

V podobných případech je riziko propuknutí rakoviny vaječníků třicetkrát vyšší než u běžné populace. U rakoviny prsu je riziko vyšší desetkrát.

Pacientce dvouletá léčba zafungovala. „Onemocnění na chemoterapii reagovalo díky tomu, že mi byla nabídnuta účast ve studii. Beru léčbu, která není v Česku standardní, jde o PARP inhibitory,“ popisuje.

Největší změna v prognóze za 50 let

Léčbu nově schválil lékový ústav. Od dubna ji hradí pojišťovny všem ženám s rakovinou vaječníků a mutací. „I když se zkoušely desítky různých léků, nic velkou změnu nepřineslo. Až tato skupina látek. Jedná se o dramatickou změnu v prognóze, kterou jsme tady neměli od 70. let,“ ujišťuje vedoucí Onkogynekologického centra 1. Lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice David Cibula.

Zatím se léčba používala výjimečně u žen v pokročilém stadiu. Podle onkologa je ale klíčové podávat ji už při zjištění nemoci. „Změna z hlediska doby přežívání je obrovská. Doufáme, že tato léčba – když se zkombinuje kvalitní chirurgie s chemoterapií – přinese vyléčení skupiny pacientek,“ dodává Cibula.

Nemocnice plánuje kampaň, ve které se chce zaměřit hlavně na prevenci. Jedním z témat bude právě genetické testování a nové možnosti v léčbě. Lékaři se chtějí více soustředit na testování a hledání rodin s genetickou zátěží.