Olomoučtí policisté přepisovali pokuty gumovacím perem, se státním zástupcem se dohodli na podmínce

Dva policisté z Olomouce, kteří si v letech 2018 a 2019 nechávali část pokut, uzavřeli se státním zástupcem dohodu o vině a trestu. Muži přijali trest vězení v délce jednoho roku s podmíněným odkladem na dva roky. Oba musí také zaplatit peněžitý trest a dva roky nesmějí pracovat u bezpečnostních sborů. Informaci Česká televize získala na základě zákona o svobodném přístupu k informacím. Dohodu státního zástupce s obviněnými schválil Okresní soud v Olomouci.

„Byla pravomocně schválena dohoda o vině a trestu tak, že byl uložen trest odnětí svobody ve výměře jednoho roku s podmíněným odkladem na dva roky, dále trest zákazu činnosti spočívající v zákazu služebního a pracovního poměru u bezpečnostních sborů České republiky v trvání 2 roků a peněžitý trest,“ uvedla v odpovědi na žádost o informace asistentka soudce Katarína Nováková. První z mužů dostal peněžitý trest ve výši 25 tisíc korun, druhý 30 tisíc korun.

Policisté si od ledna 2018 do srpna 2019 vytipovávali řidiče, kterým udělovali pokuty v přijatelné výši, aby je mohli zaplatit na místě. Povinné položky v bloku vypsali standardně propisovací tužkou, ale výši pokuty napsali gumovacím perem. Řidič dostal část bloku, kde byla napsána udělená pokuta v plné výši. Druhou část policisté odevzdali nadřízenému, ale částku smazali, přepsali na nižší a rozdíl si ponechali. Takto postupovali ve více než 130 případech, díky čemuž si přišli na více než 68 tisíc korun.

V říjnu 2019 Generální inspekce bezpečnostních sborů zveřejnila, že policisty obvinila ze zneužití pravomoci úřední osoby a zpronevěry. Mužům hrozil až pětiletý trest vězení.