TÉMA

Okresní soud v Olomouci

Za srážku s vlakem na přejezdu v Olomouci uložil soud polskému řidiči podmínku. Zohlednil přiznání

Olomoucký soud uložil polskému řidiči kamionu za loňský střet s vlakem v Olomouci podmíněný a peněžitý trest. Šest let nesmí také řídit vozidla. Zohlednil tak pondělní prohlášení viny i bezúhonnost obžalovaného, na druhou stranu při ukládání trestu přihlédl také k výši škody i okolnostem nehody. Pětašedesátiletý Roman Baksalara z Polska byl odsouzen za obecné ohrožení z nedbalosti, původně mu hrozilo až osm let vězení. Při nehodě se podle žalobce lehce zranilo devět lidí, škodu vyčíslil minimálně na 34 milionů korun. Rozsudek je pravomocný, strany se vzdaly práva odvolání.
3. 6. 2024Aktualizováno3. 6. 2024, 12:26|

Muž v Olomouci rasisticky nadával Romům a jednoho napadl. Soud ho potrestal podmínkou

S podmínkou odešel od soudu muž, který letos v květnu v Olomouci rasisticky nadával skupině Romů a pak jednoho z nich napadl. Okresní soud v Olomouci ho potrestal za hanobení etnické skupiny, výtržnictví a ublížení na zdraví. ČT to zjistila z trestního příkazu. Verdikt je pravomocný.
18. 11. 2022|

Přísedících u soudů ubývá. Jejich věk roste, odměny stagnují

Přísedící u soudu stárnou, více než polovina jich je v důchodovém věku. Soudy marně hledají nové zájemce, a to i proto, že odměna je nízká. Vzdělání přitom nehraje roli. Laičtí přísedící spolurozhodují o většině trestů i o pracovněprávních sporech. S nedostatkem soudců z lidu se potýká třeba přerovský okresní soud, aktuálně tam hledají 25 zájemců.
9. 11. 2021|

Olomoučtí policisté přepisovali pokuty gumovacím perem, se státním zástupcem se dohodli na podmínce

Dva policisté z Olomouce, kteří si v letech 2018 a 2019 nechávali část pokut, uzavřeli se státním zástupcem dohodu o vině a trestu. Muži přijali trest vězení v délce jednoho roku s podmíněným odkladem na dva roky. Oba musí také zaplatit peněžitý trest a dva roky nesmějí pracovat u bezpečnostních sborů. Informaci Česká televize získala na základě zákona o svobodném přístupu k informacím. Dohodu státního zástupce s obviněnými schválil Okresní soud v Olomouci.
29. 3. 2021|