Univerzita Karlova se distancovala od posudků profesora Jelínka. Označil je jménem fakulty

Události: Právnická fakulta UK se distancovala od Jelínkových posudků (zdroj: ČT24)

Šéf katedry trestního práva Právnické fakulty Univerzity Karlovy Jiří Jelínek vydával bez souhlasu školy posudky označené jménem fakulty. České televizi to potvrdil děkan fakulty. Jelínek mimo jiné zpracoval posudek pro společnost Metrostav stíhanou v kauze exhejtmana Ratha. Kvůli střetu zájmů ho už zbavil funkce asistenta pražský vrchní soud.

Jiří Jelínek vede katedru trestního práva. Zároveň podle fakulty pro různé účastníky trestních řízení vydával stanoviska označená jménem fakulty. „Děkan konstatoval, že žádné ze stanovisek nebylo vypracováno s jeho souhlasem ani s jeho vědomím nebo se souhlasem či vědomím vedení fakulty,“ stojí ve vyjádření fakulty.

Právník Jelínek zároveň působil i jako asistent místopředsedy Vrchního soudu v Praze. Právě tento soud se má zabývat například obžalovanou firmou Metrostav, pro kterou šéf katedry vypracoval jeden z posudků. Soud ho v minulých týdnech odvolal z funkce. „Domníváme se, tahle věc je v rozporu a v potenciálním konfliktu s činností asistenta místopředsedy vrchního soudu,“ uvedl předseda Vrchního soudu v Praze Luboš Dörfl.

Jelínek ve svých stanoviscích problém nevidí, právnická fakulta se teď od nich ale distancovala. „Děkan fakulty konstatoval, že přinejmenším ve třech případech může být z podpisu či použitého označení zpracovatele dovozováno, že by stanoviska mohla být stanovisky právnické fakulty nebo její katedry. Tuto skutečnost profesoru Jelínkovi vytkl,“ napsali zástupci fakulty ve vyjádření.

Jelínek vypovídal v kauze soudce Sováka

Jiřího Jelínka vyslýchala policie v kauze soudce Zdeňka Sováka stíhaného za korupci. „Byl jsem vyslechnut jako svědek, podepsal jsem povinnost mlčenlivosti, takže k věci se nemohu vyjádřit,“ uvedl Jelínek.

Obviněný soudce Sovák podle detektivů na odposleších mluvil o tom, že právě Jelínek vypracuje posudek, který u soudu pomůže obžalované firmě Metrostav. Jelínek spojení s kauzou Sovák odmítá. „Přijal jsem právní opatření k ochraně své osobnosti,“ řekl už dříve k případu Jelínek.

Podle detektivů chtěl soudce Sovák za pomoc Metrostavu úplatek 50 milionů korun. Sovák však obvinění odmítl. Společnost Metrostav namítla, že nemá důvěru v nestrannost pražského vrchního soudu a žádala o přesunutí kauzy společnosti do Olomouce. Nejvyšší soud to ale zamítl.