Údajné vyzrazení razie Vidkun bude znovu řešit obvodní soud. Projedná i obžalobu z vynášení informací

Případ bývalého kriminalisty Luďka Vokála, který čelí obžalobě kvůli údajnému vyzrazení razie Vidkun, se znovu vrátí k Obvodnímu soudu pro Prahu 5. Ve čtvrtek o tom rozhodl odvolací pražský městský soud, podle kterého kauza souvisí s druhým případem, ve kterém je Vokál obžalován z vynášení informací. Obě kauzy by podle odvolacího senátu měly být projednávány společně. Usnesení je pravomocné.

„Odvolací soud má za to, že obě věci spolu skutkově souvisí a je nutné, aby byly obě obžaloby projednány společně,“ konstatovala ve stručném odůvodnění rozhodnutí předsedkyně odvolacího senátu Alena Makovcová.

Ve středu projednávaná obžaloba tvrdí, že Vokál prozradil v říjnu 2015 spřátelenému podnikateli Albinu Arifovičovi, že policie bude zasahovat v kauze Vidkun. Ta se týká podezřelých vazeb mezi olomouckými policisty. Vokálův obhájce Radek Šmerda už dříve uvedl, že se komunikace mezi jeho klientem a podnikatelem týkala toho, zda tehdejší ředitel ÚOOZ Robert Šlachta zůstane ve funkci.

Detektiv měl vynášet policejní informace mafii

V druhém případu, který již delší dobu řeší Obvodní soud pro Prahu 5, je Vokál obviněn spolu s Arifovičem. Podle státního zástupce detektiv v letech 2010 až 2015 poskytoval lidem z podsvětí informace ze spisů protidrogové centrály nebo informace z policejních databází. Rozsudek v této kauze zatím obvodní soud nevynesl.

Vokál v obou případech vinu odmítá, Šmerda od počátku poukazuje na to, že by měly být obě kauzy projednávány společně.

Údajné vyzrazení razie Vidkun projednával Obvodní soud pro Prahu 5 opakovaně. Vokála nejprve před dvěma lety osvobodil, žalovaný skutek podle rozsudku nebyl trestným činem. Verdikt ale pražský městský soud zrušil, obvodní soud následně bývalému detektivovi uložil třináctiměsíční podmínku a zákaz činnosti u policie na dva a půl roku. I s tímto rozsudkem ale odvolací senát nesouhlasil.

Prvoinstanční soud tak loni na podzim vynesl třetí rozsudek, kterým Vokálovi vyměřil stejný trest. Ten ve čtvrtek odvolací soud opět zrušil. Za zneužití pravomoci Vokálovi hrozí až pětileté vězení.