Soud zjišťuje, zda bývalý elitní policista vyzradil akci Vidkun. Vyslechl ho za zavřenými dveřmi

Události: Přípravu operace Vidkun jsem neprozradil, říká detektiv (zdroj: ČT24)

Za zavřenými dveřmi začal soud zjišťovat, zda bývalý policista z někdejšího Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Luděk Vokál prozradil svému známému podnikateli, že policie chystá razii v rámci akce Vidkun. Podle obžaloby se policista dopustil zneužití pravomoci.

Soudní líčení začalo výslechem obžalovaného Luďka Vokála, a to bez veřejnosti. Dveře zůstaly zavřené, protože by ve Vokálově vyjádření mohly zaznít utajované skutečnosti. Kromě něj vyslechla soudkyně také dva svědky – bývalého Vokálova podřízeného od policie a manželku obžalovaného.

Luděk Vokál ani státní zástupce Michal Muravský nechtěli k vypovědím nic říct. Hlavní líčení bude pokračovat v listopadu, kdy soud předvolá mimo jiné Roberta Šlachtu, bývalého ředitele Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ), kde Vokál působil.

Případ, ve kterém je bývalý elitní policista obžalován, souvisí s kauzou Vidkun, v níž policisté z tehdejšího ÚOOZ rozkrývali podezřelé vazby mezi policisty, podnikateli a politiky v Olomouckém kraji. Generální inspekce bezpečnostních sborů Vokála obvinila, že chystanou razii prozradil podnikateli Albinu Arifovičovi, se kterým udržoval přátelské kontakty.

Obžaloba tvrdí, že Luděk Vokál nejprve zaslal Arifovičovi prostřednictvím aplikace Viber zprávu: „Už je pozdě, už s tím nic neuděláme, zbytek ústně.“ Na dotaz podnikatele, o co jde, mu údajně odepsal, že o něj ani Arifoviče nejde. Na otázku, jestli se má podnikatel připravit, že si pro něj policisté přijdou, mu Vokál podle obžaloby odpověděl: „Asi ne, s tím dotyčným jsi se stýkal okrajově, a posledních pár let asi vůbec.“ O koho konkrétně se policie v kauze zajímá, pak údajně Vokál svému známému vzkázal přes manželky.

Bývalý příslušník ÚOOZ obvinění odmítá. Jeho advokát Radek Šmerda nejprve neuspěl s námitkami na přidělení soudu. Namítal, že Obvodní soud pro Prahu 5 není věcně ani místně příslušný a případ měl projednávat senát krajského soudu a že v obžalobě není zmíněno místo páchání údajného trestného činu.

Vidkun tři roky od razie: Teprve pozvolna končí vyšetřování

Samotná akce Vidkun začala již více než před třemi lety a – na rozdíl od údajného úniku informací o ní – se k soudu ještě nedostala. Zatím nejviditelnějším důsledkem tak zůstává politický pád tehdejšího olomouckého hejtmana Jiřího Rozbořila (tehdy ČSSD), který je jedním z obviněných.

Podle státního zástupce Petra Šeredy se ale vyšetřování chýlí k závěru. „Zbývá provést poslední výslechy obviněných, o které oni požádali, aby se mohli na závěr vyšetřování k věci vyjádřit. Poté bude s největší pravděpodobností vyšetřování skončeno,“ shrnul žalobce. Následovat bude seznámení se spisem a případné poslední důkazní návrhy, které ještě musí posoudit vyšetřovatel. K soudu se Vidkun dostane nejdříve v příštím roce.

Kromě exhejtmana Rozbořila, kterého policie stíhá pro podplácení, jsou obviněni i někdejší vedoucí krajské hospodářské kriminálky Radek Petrůj, bývalý olomoucký policejní náměstek Karel Kadlec a podnikatel Ivan Kyselý. Bývalé policisty vyšetřovatelé viní ze zneužití pravomoci úřední osoby, Kadlece navíc i z přijetí úplatku. Kyselý je potom obviněn z
účastenství na zneužití pravomoci úřední osoby.

Případ ovšem doprovází dva další spory, které již u soudu jsou. Jedním je právě zahájená kauza vyzrazení chystaného zásahu, druhým žaloba Karla Kadlece kvůli výpovědi z práce.