Inspekce navrhla obžalovat policejního důstojníka za prozrazení razie v kauze Vidkun

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) podala návrh na obžalobu kvůli úniku informací z policejní razie v kauze Vidkun. Inspekce uzavřela vyšetřování části kauzy vysoce postaveného důstojníka policie Luďka Vokála, který je v této chvíli postavený mimo službu. Stíhala jej kvůli tomu, že údajně vyzradil razii v kauze Vidkun brněnskému podnikateli a někdejšímu policejnímu informátorovi Albinu Arifovičovi.

„Vyšetřovatel GIBS ukončil v těchto týdnech svou práci a s návrhem na podání obžaloby předal případ příslušnému státnímu zástupci Městského státního zastupitelství Praha,“ potvrdil ČT mluvčí GIBS Ivo Mitáček.

GIBS stíhala vysoce postaveného policistu Vokála od podzimu loňského roku. Ten byl obviněn z trestného činu zneužití pravomoci úřední osoby. Podle vyšetřovatelů se policista dopustil toho, že poskytoval informace o průběhu policejního trestního řízení „neoprávněným“ osobám.

Někdejší šéf oddělení operativy na odboru násilí ÚOOZ Luděk Vokál podle inspekce v roce  2015 prozradil, že se detektivové chystají spustit razii v kauze Vidkun, která cílila na propojení policistů a podnikatelů. Informace údajně unikla toho rána, kdy policie akci spouštěla, Vokál ji podle vyšetřovatelů zaslal podnikateli Albinu Arifovičovi.

Vokálův advokát Radek Šmerda uvedl, že on ani jeho klient informace o postupu GIBS nemají. „Tak, jak je ta věc popsána, se rozhodně nestala,“ odmítá tvrzení vyšetřovatelů.

Zásah Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS), po němž byl Vokál obviněn, se uskutečnil zhruba týden po policejní operaci Vidkun. Server Novinky.cz již dříve uvedl, že důkazy proti Vokálovi inspekce získala z jeho tabletu, který mu zabavila. Vokála inspekce stíhá i kvůli dalším údajným pochybením. Ten je však odmítá.

Podle obvinění, jehož části se v minulosti objevily v médiích, měl Vokál mezi roky 2010 a 2015 poskytovat lidem z podsvětí informace ze spisů protidrogové centrály nebo informace z policejních databází o šéfovi ČEZ Danielu Benešovi či lobbistovi Romanu Janouškovi.

Vokál je od svého obvinění postaven mimo službu. Letos v únoru ale vysoudil odškodnění 26 tisíc korun za neoprávněnou vazbu. Tam ho soud poslal v říjnu 2015 kvůli obavám, že by ovlivňoval nevyslechnuté svědky. Vokál si ale proti vazbě podal stížnost, které vyhověl pražský městský soud. Podle toho nebyly důvody pro uvalení vazby.