Dva policejní šéfové a Langerův známý ve vazbě, hejtmana stíhají na svobodě

Po rozsáhlém zásahu Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) obvinila policie čtyři lidi. Olomoucký hejtman Jiří Rozbořil (ČSSD) je stíhaný na svobodě. Obvinění čelí i šéf olomoucké hospodářské kriminálky Radek Petrůj, náměstek ředitele olomouckého krajského policejního ředitelství Karel Kadlec a vlivný podnikatel a blízký přítel Ivana Langera (ODS) Ivan Kyselý. Všechny tři soud poslal do vazby. Rozbořil obvinění odmítl.

  • Kauza Králík – odposlechy v Kadlecově kanceláři podle ÚOOZ dokládají, že důstojník 3. února 2015 svému podřízenému Petrůjovi uložil, že musí za každou cenu trestně stíhat Jaroslava Králíka. Podnikatel a člen ČSSD se podílel na  projektech spojených s evropskými dotacemi.
  • Kauza Aquapark – Kadlec s Kyselým řešili plánovanou razii spojenou s olomouckým magistrátem a provozováním městského aquaparku. Podnikatel se chystal informace předat hejtmanu Rozbořilovi.
  • Kauza HC Olomouc – Kadlec prozradil Kyselému, že přišlo anonymní udání, že dotace kraje a města na mládežnický hokej nepoužil extraligový klub HC Olomouc na tyto účely.
  • Kauza policejní družky – Kadlec informoval Kyselého, že jim lidé z ministerstva financí předali informace k bratrovi jedné z policistek působících v Praze na prezidiu. Oba muže to zajímalo zejména proto, že policistka je družkou ředitele celorepublikového útvaru kriminální policie Milana Pospíška. Kadlec si o ženě následně nechal od svých podřízených shánět informace.
  • Kauza akcie – Kadlec s Kyselým opakovaně řešili kauzu akcií, které drží město Olomouc ve firmách.
  • Kauza Penzionu a Jízdárny Lazce – Hejtman se údajně snažil ovlivňovat vyšetřování a nabízel za to úplatek Kadlecovi. Ministerstvo financí mělo u těchto zakázek podezření na dotační podvod.
  • Kauza olomoucké exnáměstkyně – Kyselý letos v únoru podle odposlechů zaúkoloval Kadlece, aby z někdejší náměstkyně olomouckého primátora Hany Kaštilové Tesařové z ČSSD, aktuálně souzené pro podezření z nevýhodného prodeje městského domu, udělal spolupracující obviněnou a získal tak informace o další trestné činnosti na magistrátu. Oba muži plánovali na političku tlačit zabavováním majetku. Kadlec pak Kyselého průběžně informoval.
  • Zdroj: http://neovlivni.cz/

Důvodem pro uvalení vazby je obava z ovlivňování svědků a u Kyselého a Kadlece i z pokračování v trestné činnosti. Všichni tři obvinění si proti vazbě podali stížnost. Ta ale podle soudce Okresního soudu v Ostravě Lukáše Delonga nemá odkladný účinek. Na rozhodnutí si tak počkají ve vazebních věznicích.

Dva lidé jsou podle mluvčího ÚOOZ Pavla Hantáka stíháni pro zneužití pravomoci úřední osoby, jeden z nich navíc i pro přijetí úplatku. Třetí osoba je stíhána pro účastenství na zneužití pravomoci úřední osoby. Čtvrtý z obviněných je stíhán pro podplácení. Jde o hejtmana Jiřího Rozbořila, který je jako jediný stíhán na svobodě. Obviněným by v případě prokázání viny hrozil trest v rozmezí jednoho roku až deseti let.

Obviněných může být víc

Detektivové podle Hantáka pracovali na případu přes rok. Během akce s názvem Vidkun zjistili, že podezřelí se podíleli na ovlivňování některých trestních kauz a únicích informací z trestních spisů, které negativně ovlivňovaly jejich úspěšné vyšetření. Podle vrchního žalobce Ivo Ištvana proběhla realizace podle plánu. Čtyřmi obviněními ale razie nemusí skončit. Policie se v průběhu zátahu zajímala o několik dalších policistů a vyslýchala i Langera.

Rozbořil považuje obvinění za nedorozumění

Rozbořil obvinění odmítá. Na tiskové konferenci řekl, že žádný úplatek nenabízel. Ve funkci zatím zůstává, rozhodnutí o své rezignaci nechá na grémiu ČSSD, chce také mluvit se Sobotkou. Premiér se v pátek po návratu z Bruselu sejde jak s hejtmanem, tak s krajským vedením ČSSD. Proti obvinění si Rozbořil podle svého obhájce Petra Konečného podal stížnost. To, že je jeho klient jako jediný stíhaný na svobodě, je podle advokáta dané tím, že má v celé kauze pouze okrajovou roli.

„Pokud by nešlo o pana hejtmana, tak by to možná nebylo mediálně až tak zajímavé,“ řekl ČT Konečný. „Prostě se vyskytl v nesprávný čas na nesprávném místě. Je tam možná osobou nejznámější, ale nejméně významnou,“ dodal. 

Server Neovlivní.cz s odkazem na příkaz k domovním prohlídkám napsal, že se hejtman údajně snažil ovlivňovat vyšetřování a nabízel úplatek Kadlecovi. Letos v srpnu ho měl v restauraci Potrefená husa požádat o „odložení trestní věci v souvislosti s realizací projektů jezdecký areál Penzion Lazce a Jízdárna Lazce, a to v termínu do konce října 2015“. Ministerstvo financí mělo u těchto zakázek podezření na dotační podvod. 

Projekt, který vymyslel právě současný hejtman, stál zhruba 100 miliónů a stavbaři ho dokončili před dvěma roky. Firma Moravo trading získala zhruba 40 milionů z evropských dotací, o kterých rozhodovali krajští politici. Radnice přidala 10 milionů a o stejnou částku zlevnila městské pozemky, které společnosti prodala.

Chovanec i Sobotka čekali hejtmanovu rezignaci

Pro sociální demokraty jde o výrazný problém. Za rok jsou krajské volby a v Olomouci má ČSSD stabilní voličskou základnu. I proto se z nejvyššího vedení ozývaly hlasy volající po Rozbořilově rezignaci. Sobotka očekával, že hejtman rezignuje na veřejné a stranické funkce, pokud se potvrdí obvinění. Dodal, že ČSSD ctí presumpci neviny.

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) už ve středu ČT řekl, že pokud bude Rozbořil obviněn, tak předpokládá, že z politiky odejde. „V případě, že se politik očistí, může se samozřejmě vrátit. Chci však zatím požádat o obezřetnost, protože dokud není kdokoli odsouzen, platí presumpce neviny,“ uvedl po obvinění Rozbořila. 

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) trvá na tom, že se olomouckou korupční kauzou má zabývat bezpečnostní rada státu. Chce vysvětlení, co se stalo. Sobotka ale svolání rady ve středu odmítl. „Nemyslím si, že bychom takovým způsobem měli reagovat na každou akci policie nebo státního zastupitsltví,“ uvedl.

GIBS už Kadlece dříve vyšetřoval

Razie ÚOOZ se odehrála v úterý na několika místech republiky. Policejní prohlídky probíhaly v pražském a olomouckém bytě exministra vnitra Ivana Langera, v domě jeho přítele a olomouckého podnikatele Ivana Kyselého i v olomouckém hejtmanství. Langera policisté vyslechli a ve středu ráno bez obvinění propustili. Policie mohla u bývalého ministra hledat například důkazy o jeho možném propojení s policisty.

obrázek
Zdroj: ČT24

Údajné úzké vazby Kadlece na Langera a Kyselého v minulosti na základě anonymu prověřovala i Generální inspekce bezpečnostních sborů. Vazby se měly promítnout i do ovlivňování vyšetřování hospodářských kauz, které souvisely s podnikáním Kyselého na olomouckém realitním trhu. Kadlec jakékoli pochybení odmítl a GIBS případ odložil. Vyšetřovaný ale byl i pro údajné urážky podřízených, krajské ředitelství poté opustila řada zkušených kriminalistů. Sobotka bude chtít od šéfa GIBS Ivana Bílka k olomoucké korupční kauze vysvětlení.

„Já určitě budu chtít mluvit s panem Bílkem a budu chtít, aby mi vysvětlil tu situaci, ke které došlo v Olomouci,“ řekl Sobotka novinářům v Bruselu, kde se účastní Evropské rady. „Vzhledem k tomu, že informace, které se objevují, říkají, že v minulosti tam už GIBS prováděl vyšetřování, tak mě bude zajímat, jakým způsobem to vyšetřování dopadlo a jaká je vlastně role GIBS v celé této záležitosti, čili určitě se chci s panem Bílkem sejít a požádat ho o informace k této věci,“ dodal premiér.

Ministr vnitra Milan Chovanec nechtěl o personálních změnách v GIBS spekulovat, protože jde o nezávislou instituci, která nepodléhá vnitru. „Uvidíme, jestli se prokáže, že ta šetření předtím byla udělána důkladně nebo nebyla. Počkejme si na výsledky šetření,“ uvedl Chovanec. O možném odvolání Bílka mluvil ve čtvrtek v deníku Právo ministr Financí Andrej Babiš (ANO).

Dobrá zpráva v této zemi je, že zákon platí pro všechny, ať je to policista, bohatý podnikatel nebo hejtman.
Milan Chovanec

Detektivové zasahovali i v budově Policejního prezidia v Praze a prohledávali kancelář šéfa celorepublikové kriminálky Milana Pospíška. I zde se snažili zajistit dokumenty, které by mohly souviset s olomouckou kauzou.

Policii podle Chovance taková kauza neprospívá, na druhou stranu ale ukazuje, že její vedení v čele s Tomášem Tuhým se nebojí sáhnout do vlastních řad. „Jsou tam policisté, což mě velmi mrzí, na druhou stranu jsem rád, že policie umí označovat lidi, kteří pravděpodobně porušují zákon a umí se s nimi rozloučit. Čas ukáže, jak tam byly prorostlé klientelistické vazby,“ řekl na tiskové konferenci.

Chovanec: Dobrá zpráva je, že zákon platí pro všechny (zdroj: ČT24)