Obviněný Rozbořil zůstává hejtmanem, Sobotka trvá na rezignaci

Rozbořil: Postavím se k případu čelem. Chci mluvit se Sobotkou (zdroj: ČT24)

Olomoucký hejtman Jiří Rozbořil (ČSSD) se zatím nechystá rezignovat, chce jednat s krajskou ČSSD i předsedou strany Bohuslavem Sobotkou. Reaguje tak na trestní stíhání pro podezření z podplácení, které proti němu vznesli kriminalisté po úterní razii v Praze a Olomouci. Stranický šéf přitom očekával Rozbořilův odchod, a nadále na něm trvá. S hejtmanem se Sobotka sejde v pátek, stejně jako s krajským vedením ČSSD.

Žádný úplatek jsem nikdy nenabízel. Požádám pana předsedu Sobotku o osobní setkání, kde bych mu rád některé okolnosti vysvětlil.
Jiří Rozbořil
Olomoucký hejtman

„Nikdy jsem nepožadoval žádné informace od kohokoliv nad rámec svých kompetencí jako hejtmana. Žádný úplatek jsem nikdy nenabízel. Byl jsem pouze ve špatný čas na nesprávném místě,“ prohlásil Rozbořil na tiskové konferenci. Tvrdí, že není klíčovou osobou kauzy a případem se cítí být poškozen.

Své dvoudenní zadržení a následné policejní obvinění chce projednat s krajskými zastupiteli za sociální demokracii a krajským výkonným výborem strany. Hodlá ctít svou presumpci neviny, dohodu s regionální sociální demokracií označuje za „zásadní“. O případu chce jednat i s KSČM, která spolu s ČSSD kraji vládne.

„Následně požádám pana předsedu Sobotku o osobní setkání, kde bych mu rád některé okolnosti vysvětlil,“ doplnil hejtman. Ve hře totiž není jen současné hejtmanské křeslo, ale i jeho obhajoba v příštím roce.

„Záleží, jak se k tomu postaví. Jestli mám z funkce a kandidátky odejít, nebo jestli mám setrvat,“ dodal s tím, že pokud od olomouckých spolustraníků neucítí podporu, „nemá smysl za předsedou jet“.

Obávám se, že situace graduje v jeho neprospěch. Rozbořil byl dosud výraznou tváří a byl úspěšný hejtman, nebude úplně jednoduché jej v případě, že ta situace pro něj nedopadne dobře, nahradit.
Jiří Zemánek
předseda ČSSD v Olomouckém kraji

Podle šéfa olomoucké ČSSD Jiřího Zemánka zasedne regionální vedení nejpozději v pondělí: „Obávám se, že situace tak graduje v jeho neprospěch, že nepoškození jména ČSSD bude v dané chvíli více preferováno než jeho podržení ve funkci.“

Jiří Rozbořil vystudoval strojní elektronickou fakultu na Vysokou školu báňskou v Ostravě. V minulosti pracoval jako ředitel expanzí obchodních domů Kaufland a také jako náměstek ředitele FN Olomouc (2003–2012). Členem ČSSD je od roku 1995, nejdříve vykonával funkci člena kontrolní komice ČSSD a předsedy městské organizace ČSSD Olomouc.

Několikrát neúspěšně kandidoval do zastupitelstva Olomouckého kraje, zlom – a úspěch – přišel až v říjnových krajských volbách před třemi lety. V listopadu 2012 se stal hejtmanem Olomouckého kraje, kde vládne ČSSD spolu s komunisty.

Olomoucký hejtman Jiří Rozbořil
Zdroj: Luděk Peřina/ČTK

Sobotka očekával rezignaci, Hašek hájí presumpci neviny

Pan hejtman Rozbořil by měl rezignovat na své veřejné funkce, měl by rezignovat eventuálně na své stranické funkce a měl by se věnovat své obhajobě.
Bohuslav Sobotka

Šéf ČSSD se přitom už dopoledne nechal slyšet, že pokud se Rozbořilovo policejní obvinění potvrdí, očekává „v souladu s politickou kulturou, kterou prosazuje ČSSD, jeho rychlou rezignaci na veřejné a stranické funkce“.  Poté, co Rozbořil oznámil, že zatím rezignovat nehodlá, Sobotka zopakoval, že na svém požadavku trvá. „Jsem připraven se s panem Rozbořilem sejít, určitě si chci poslechnout jeho názor, ale nemůže to změnit můj postoj k této věci.“ Ke schůzce s hejtmanem dojde v pátek. 

Rezignaci očekával i druhý muž strany, ministr vnitra Milan Chovanec. „Pan hejtman je nevinný ve smyslu trestního zákona, na druhou stranu říkáme, že má opustit svojí funkci. A to okamžitě,“ prohlásil. „V případě, že se politik očistí, může se samozřejmě do politiky vrátit. Dokud není kdokoli odsouzený, platí presumpce neviny.“

Tu akcentoval předseda Asociace krajů, jihomoravský hejtman a Sobotkův někdejší vnitrostranický rival Michal Hašek. „Žijeme v právním státě, ctíme presumpci neviny,“ napsal na svém Facebooku. „Musí dostat prostor se hájit a možnost vyvrátit vznesené obvinění. Pokud prokáže svoji nevinu, věříme, že dostane šanci k rehabilitaci svého jmena i místa v politice.“

Česká televize oslovila všechny sociálnědemokratické, z devíti odpovědí žádná k rezignaci přímo nevyzývala. Víc než polovina hejtmanů pak shodně s Haškem zdůraznila presumpci neviny.

Události: Hejtmana Rozbořila stíhá policie na svobodě (zdroj: ČT24)

Politolog: Vážný problém pro Rozbořila - i ČSSD

Úterní razie Šlachtova Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) cílila na klientelistickou síť mezi olomouckými policisty, podnikateli a politiky. Zadržen při ní byl i exministr vnitra Ivan Langer (ODS), obvinění si ale nevyslechl.

Hejtman Rozbořil, který v těchto dnech začíná svůj poslední funkční rok (na podzim 2016 proběhnou krajské volby), na desítky hodin zmizel v policejním zadržení. Od chvíle, kdy policisté v rámci akce Vidkun navštívili i olomoucké hejtmanství, se s ním nemohli spojit novináři ani kolegové z Lidového domu. Ve středu nenastoupil do práce a zastupoval ho jeho náměstek.

Pro Lidový dům se po Davidu Rathovi jedná o další kontroverzi, která se váže k sociálnědemokratickému působení v čele krajů. „Každá strana se před volbami snaží být co nejméně vystavována v negativních souvislostech,“ dodává politolog a znalec poměrů v ČSSD Lukáš Jelínek.

„To, že (Rozbořil Sobotkovu) výzvu nevyslyšel a upřednostnil vlastní pozici před pozicí politické strany, která ho do funkce vyslala, vnímám jako vážný problém jak pro něj, tak pro sociální demokracii.“

K vyklizení olomoucké kanceláře Lidový dům Rozbořila donutit nemůže. Hejtmanovo jméno ovšem může vymazat z kandidátky do krajských voleb.