Lidé s předstihem rezervují letní dovolené v Česku, zájem je hlavně o ubytování v soukromí

Rezervace na letní dovolenou v tuzemsku letos Češi řeší s mnohem větším předstihem. Podle ubytovacích portálů, které Česká televize oslovila, je už zamluveno 60 procent kapacity nabízených chat i chalup. Zájem je proti minulým rokům až o polovinu vyšší než v tuto roční dobu bývá zvykem, a to zejména o ubytování v soukromí. Z nabídky ale rychle mizí i obytná auta a lodě. Naopak kempové chatky se lidé zatím rezervovat zdráhají.

„Chalupy jsou o letních prázdninách ze 60 procent vyprodané,“ uvedl Karel Kašpar, zástupce webu E-chalupy.cz. Domy si podle něj lidé rezervují na celý týden, což v současnosti znamená, že zbývají tři až čtyři volné týdny z devíti prázdninových k pronájmu jednoho objektu. Podobnou obsazenost potvrzuje i majitel webu Chaty-a-chalupy.cz Filip Bureš. „Máme prodáno okolo 65 procent kapacit,“ řekl.

Portály se shodují, že jim meziročně narostl počet rezervací až o 50 procent. „Zájem je za poslední měsíc o polovinu větší než ve stejném období v minulém roce,“ potvrdil Kašpar.

I podle webu Chata.cz jde o skokový nárůst poptávky. „I přes současnou covidovou situaci se pronájem chat a chalup oproti minulým rokům zvýšil asi o 30 až 40 procent,“ řekl vedoucí klientského centra Radim Zubalík. „Situace ohledně covidu přinesla mnoho nových klientů, kteří jezdili běžně na dovolenou do zahraničí. Od začátku covidového období však dává většina klientů přednost tuzemsku,“ dodal Zubalík.

Pro skupinu a co nejdál od lidí

Podle Kašpara z E-chalup.cz nejčastěji lidé poptávají ubytování s kapacitou pro čtyři až deset osob. Dalším častým požadavkem bývá, aby byl objekt co nejdál od civilizace. „Zaznamenáváme zvýšený zájem o chaty v přírodě na samotě a polosamotě,“ popsal Filip Bureš z Chaty-a-chalupy.cz. Už tradičně podle něj zájemci žádají rodinné chaty s bazénem.

Podle serveru Chata.cz se v první řadě prodávají kvalitnější a luxusnější objekty a následovně až levnější a méně atraktivní. „Je to způsobeno jednoznačně tím, že klienti byli zvyklí za dovolenou v zahraničí dát výrazně více finančních prostředků. Z tohoto důvodu se nebojí investovat do tuzemské dovolené více peněz,“ vysvětlil situaci v Česku Zubalík.

Naopak volnější než v minulých letech jsou zatím kempy, a to asi o polovinu. Zamluvená je necelá třetina kapacity kempových chatiček. „Vždy byla v lednu a únoru obsazenost na léto kolem 60 procent, teď je to tak na úrovni 30 procent. Lidé se spíš jen vyptávají a sondují, jaká je situace, jak jsou chaty vybavené,“ řekl předseda Asociace kempů Bohumil Starý. „Lidé zkrátka nechtějí společné sociální zařízení a chtějí více soukromí, aby byli více izolováni od ostatních,“ uvedl.

Rychle mizí i karavany a lodě

Na místa pro stany a karavany se možnost rezervace nevztahuje. „České kempy na rozdíl od těch zahraničních nemají rozdělení na parcely, které by se daly dopředu rezervovat,“ vysvětlil systém v tuzemských kempech Starý.

Ani to ale neodrazuje zájemce od půjčení obytného vozu. „Většina půjčoven hlásí, že má vybookováno asi 40 procent kapacity. Naše predikce je, že na konci dubna bude všechno pryč,“ popsala Klára Hájek Velinská z Asociace kempování a karavaningu. V minulých letech bylo podle ní v únoru na léto zamluveno přitom kolem pěti procent všech aut. Půjčovny v tuzemsku pronajímají celkem asi sedm stovek vozů.

Podle Hájek Velinské je to proto, že karavany představují pro zájemce jistotu. „Pokud zarezervujete hotel nebo penzion ve špatné destinaci, která bude v lockdownu, tak máte po dovolené. Když si ale rezervujete hotel na kolečkách, tak je vám jedno, co kde bude v lockdownu, protože vy se tomu přizpůsobíte a pojedete, kam můžete,“ vysvětlila Hájek Velinská.

Hlavním kritériem je podle ní cena. „Největší zájem mají lidé o obytné přívěsy, protože jsou levné, následně o polointegrované obytné vozy a o vozy s takzvanou alkovnou, tedy spaním nad prostorem řidiče,“ dodala.

Z půjčoven rychle mizejí i lodě. „Už teď máme polovinu lodí rozpůjčovanou,“ uvedl majitel půjčovny Napalubu Pavel Vokrouhlík, který svá plavidla pronajímá na vodní nádrži Slapy. „Minulý rok v létě jsme neměli vůbec žádné volné kapacity, letos předpokládáme stejný zájem jako loni,“ doplnil Vokrouhlík.

„Máme teď rezervovaných asi 30 procent z naší nabídky, což nikdy nebylo,“ popsala poptávku o půjčování lodí Andrea Šámalová, majitelka půjčovny Noe's sailing na přehradě Lipno. „Je zájem jak o velké plachetnice s kapitánským průkazem na delší pronájmy, než jsme byli zvyklí, tak malé plachetnice bez kapitánského průkazu, kde teď rezervujeme všední dny, jelikož víkendy v červenci a srpnu už jsou obsazené,“ dodala.