Půjčovny karavanů mají většinu aut do konce března pronajatou

Půjčovny obytných vozů mají většinu svých aut až do konce jarních prázdnin zamluvenou. Lidé mají největší zájem o prostorné „bydlíky“ na prodloužené víkendy, od čtvrtka do pondělí. Oslovené půjčovny ČT potvrdily, že hlavně kvůli uzavřeným hotelům a penzionům letos stoupl proti předchozím letům zájem Čechů o karavany o desítky procent.

„Na prodloužené víkendy po dobu jarních prázdnin je většina kapacity vyčerpána,“ říká Klára Hájek Velinská z Asociace kempování a karavaningu. „Určitě z nějakých 70 procent,“ odhaduje současný stav výpůjček a rezervací v půjčovnách obytných vozů. S tím, že k pronájmu v zimě je připravena asi třetina všech takových vozů, přibližně dvě stovky aut.

Meziroční nárůst poptávky o 30 procent hlásí například pražská půjčovna Adventure guy. „Ty víkendy v únoru a v březnu máme obsazené,“ uvádí majitel Tomáš Man.

Rozpůjčované všechny zimní vozy na nejbližší víkendy a až několikanásobný počet nezávazných poptávek má i půjčovna v Obratani na Táborsku. „Nárůst půjčování máme padesátiprocentní, ale nezávazný zájem je dvojnásobný, trojnásobný. Spousta lidí se ale nakonec bojí vyjet kvůli opatřením, kvůli zákazu nočního vycházení,“ popisuje Pavel Neckář. 

Podle mluvčího policejního prezidia Ondřeje Moravčíka pobytem v obytném voze lidé zákaz nočního vycházení neporušují. „Ten obytný vůz v tu dobu v podstatě nahrazuje bydlení,“ vysvětluje Moravčík. 

Na dezinfekci mají nyní provozovatelé většinou 24 hodin. „Všichni samozřejmě používají hlavně dezinfekce, většina využívá i technologii čištění ozonem,“ popisuje Hájek Velinská.

Rozhoduje prostor, zázemí a zimní výbava

Podle pronajímatelů si lidé nejčastěji na prodloužené vikendy půjčují hlavně prostornější obytné vozy. „Největší je zájem o provedení s alkovnou, tedy se spaním nad řidičem. Tyto vozy mají větší prostor uvnitř na trávení volného času,“ vysvětluje Pavel Neckář. Podle Mana je zájem hlavně o velká obytná auta s kompletním zázemím, a to hlavně na prodloužené víkendy od čtvrtka do pondělí.

„Jede rodina nebo parta lidí a potřebují mít co nejvíce prostoru. Většinou si vůz půjčí na prodloužený víkend, ale máme i čtrnáctidenní nebo i měsíční rezervace,“ popisuje vedoucí půjčovny pardubického Autocentra Barth Tesař.

Například půjčovna Obytná auta Praha v zimě pronajímá jen malou část vozového parku. „Za ty zbylé se nevyplatí platit pojistky a pořizovat zimní pneumatiky,“ vysvětluje Roman Procházka. Několikanásobný zájem registruje také liberecká společnost Autopartner. Ta se však z ekonomických důvodů rozhodla v zimě vozy nepronajímat.