Vláda se s hejtmany o podobě nouzového stavu nedohodla, pokračovat budou v neděli

Jednání vlády a hejtmanů o opatřeních proti covidu-19 a možném vyhlášení nového nouzového stavu v Česku bude pokračovat v neděli. Premiér Andrej Babiš (ANO) po sobotní schůzce řekl, že byla konstruktivní. Doufá, že všichni hejtmani v neděli požádají kabinet, aby nouzový stav pokračoval. Sněmovna ve čtvrtek odmítla žádost vlády o prodloužení nouzového stavu, který tak má skončit v půlnoci z neděle na pondělí. Jednání vlády s hejtmany bude pokračovat od nedělní 10. hodiny i s ministrem zdravotnictví Janem Blatným (za ANO), obě strany si přivedou své epidemické experty.

Části hejtmanů se návrh vlády, aby o nouzový stav vládu požádali, nelíbil. Podle libereckého hejtmana Martina Půty (SLK) záleželo ale na průběhu jednání s vládou, které probíhalo od sobotních 19 hodin.

Hejtmani chtěli podle Půty diskutovat s Babišem a dalšími členy vlády o jednotlivých protiepidemických opatřeních. Očekával přehodnocení nočního zákazu vycházení, otevření provozoven služeb a menších obchodů a co nejrychlejší návrat dětí do škol. 

Podle primátora Prahy Zdeňka Hřiba (Piráti) premiér Babiš na jednání s hejtmany prakticky odmítal změny stávajících opatření kromě zrušení nočního zákazu vycházení po 21:00. Hejtmani dle něj čekali, že premiér přijde s konkrétními návrhy na úpravu nefunkčních opatření. To se však nestalo.

„Kraje, kde hejtman požádá o nouzový stav, tedy zlepšení nečeká. V ostatních krajích by ministerstvo zdravotnictví zavedlo většinu stávajících opatření podle zákona o ochraně veřejného zdraví,“ doplnil pražský primátor. S Hřibovými slovy premiér Babiš nesouhIasí.

Po jednání s hejtmany si Babiš přeje, aby jednotně požádali o prodloužení nouzového stavu, aby mohla opatření platit v celé republice stejně. Sobotní večerní schůzku premiér označil za konstruktivní.

Podle krizového zákona může hejtman pro celý kraj nebo jeho část vyhlásit stav nebezpečí. Pokud není možné účelně odvrátit hrozbu v tomto stavu, má podle předpisu neprodleně požádat kabinet o vyhlášení nouzového stavu. Babiš uvedl, že hejtmani na sobotním jednání hovořili o tom, že by mohli kabinet požádat o 14 nebo 30 dní nouzového stavu. „Byla tam různá vyjádření, požádali jsme, aby byl požadavek jednotný,“ uvedl.

Tisková konference vlády po jednání s hejtmany (zdroj: ČT24)

Hejtmani se společného postoje nedobrali

Podle hejtmana Jihomoravského kraje Jana Grolicha (KDU-ČSL) ani po jednání s vládou hejtmani nejsou jednotní ohledně dalšího nouzového stavu. Od vlády očekával konstruktivnější přístup, měla podle něj přizvat opozici. „Opravdu jsme nečekali, že vláda přijde s naprosto nulovým návrhem,“ řekl novinářům Grolich.

Pokud se hejtmani neshodnou, premiér Babiš má v plánu vyhlásit nouzový stav v těch krajích, jejichž vedení bude chtít. Podobně věc vidí i středočeská hejtmanka Petra Pecková (STAN). Po jednání na Twitteru uvedla, že v ostatních krajích budou platit opatření ministerstva zdravotnictví a k tomu stav nebezpečí vyhlášený krajem.

Jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS) očekává, že pokud by měla vláda na žádost hejtmanů nouzový stav prodloužit, mělo by to být maximálně o 14 dní, během kterých by se měla koalice s opozicí dohodnout na pandemickém zákonu.

„Především jsme se snažili, aby postup všech hejtmanů byl jednotný, protože nechceme vystavit některé kraje, které jsou na tom opravdu špatně, tomu, aby musely jet v jiném režimu. Také si myslíme, že je pro občany důležité, aby se celá republika chovala v jednotném režimu. Neustále se snažíme dobrat jednotného postupu hejtmanů, protože situace v některých krajích je velmi složitá, pro některé hejtmany je nouzový stav jedinou možností, jak udržet všechna opatření ve vymahatelném chodu,“ řekl Kuba.

O nouzový stav požádal za Zlínský kraj hejtman Radim Holiš (ANO), a to minimálně na 14 dnů. Pro znovuzavedení nouzového stavu je i olomoucký hejtman Josef Suchánek (Piráti a STAN), ale s úpravami, „kdy budou moct fungovat živnostníci se svými prodejnami, některé služby a budou umožněny venkovní aktivity, včetně lyžařských vleků. Vše za dodržování přísnějších hygienických opatření a pravidel“.

Opatření pro maloobchod a služby

Na schůzce s hejtmany byl i ministr průmyslu a obchodu a dopravy Karel Havlíček (za ANO). Ministerstvo podle něj připravilo podmínky a nástroje pro případ, že by se v pondělí otevřely maloobchody, služby a aktivity pro volný čas. Pro veřejnost bude posílena infolinka, všechny informace o různých možnostech opatření budou v neděli na webech ministerstva průmyslu a obchodu a zdravotnictví.

Konkrétní režim a hygienické podmínky pro další fungování by se podnikatelé měli podle Havlíčka dozvědět na tiskové konferenci po nedělním jednání vlády. Uskuteční se od 14:00, řekl premiér Babiš. Na jednání vlády bude přizván i předseda Asociace krajů Martin Kuba (ODS) a šéfové všech krajských hygienických stanic. Kabinet by měl podle Babiše o opatřeních rozhodnout tak, aby občané co nejdříve věděli, jaká pravidla budou od pondělí platit.

Ministr Blatný (za ANO) v pondělí předloží kabinetu pandemický zákon, který by měl usnadnit fungování opatření bez nouzového stavu. Babiš chce od úterý o koronavirových opatřeních znovu jednat i s lídry opozičních stran. „Je to opakovaný požadavek opozičních stran,“ řekl k připravovanému zákonu. Přál by si, aby opozice akceptovala pozvání na úterý, „aby to bylo jedno z klíčových témat, abychom tento zákon přijali,“ řekl premiér. 

Vláda s námi musí jednat, zdůrazňuje opozice

Zástupci opozičních stran zdůrazňují nutnost jednání kabinetu o opozičních návrzích týkajících se řešení pandemie. Šéf ODS Petr Fiala doufá, že Babiš pochopil, že musí jednat a že konečně jednat začne. „Opět předkládáme konkrétní kroky, které je potřeba udělat, abychom se společně dostali z krize, ačkoliv odpovědnost za vývoj pandemie nese vláda,“ uvedl Fiala.

Podle předsedkyně TOP 09 Markéty Pekarové Adamové její strana dlouho usiluje o co nejrychlejší jednání v řádu hodin, ne až v úterý, jak navrhuje premiér Andrej Babiš (ANO). Lidé podle ní potřebují vědět, co nastane v pondělí a jaká opatření budou platit. Pandemický zákon označila jen za jeden ze zásadních požadavků a návrhů.

Předseda SPD Tomio Okamura je přesvědčen, že se potvrzuje, že řešením je dlouhodobý návrh jeho strany týkající se novely zákona o ochraně veřejného zdraví. Je tak podle něj možné zajistit ochranu ohrožených a rizikových skupin občanů a fungování zdravotního systému bez nutnosti vyhlašování plošného nouzového stavu.

Podle předsedy lidovců Mariana Jurečky rozumný premiér uzná, že dosavadní strategie vlády nefunguje a je třeba ji upravit. „Bez jednání a dohody s opozicí nemůže předseda menšinové vlády najít dobré řešení pro tuto zemi,“ uvedl na Twitteru.