Česko čeká opět sněžení. Počasí omezilo příměstské vlaky, většina silnic je sjízdná

Středeční ráno bylo v Česku opět velmi mrazivé, nejvíce mrzlo v severozápadní polovině Čech. Český hydrometeorologický ústav upozornil, že nízké nebudou jen ranní teploty, ale i denní maxima. Sníh v Praze vyřadil také třetinu elektrických jednotek příměstských vlaků, další poruchy i zpoždění působí zamrzlé výhybky. Během středy dorazí do Česka opět i sněžení, tvořit se mohou sněhové jazyky a závěje. Chladné počasí vydrží minimálně do poloviny příštího týdne.

Ve středu bylo o hodně chladnější ráno než předchozí den. Nejnižší teplotu zaznamenala krušnohorská Rolava s minus 27,2 stupně Celsia, uvedl Český hydrometeorologický ústav. Vedle Rolavy bylo podle ústavu velmi chladno i ve Varnsdorfu s minus 18,6 stupně Celsia a na Klínovci s minus 16,2 stupně.

„V Česku jsou i místa, kde je méně mraků, proto teplota klesala hodně nízko. Nejchladnější je sever Čech, ve Varnsdorfu je minus 19 stupňů. Naopak na jihu Čech i Moravy je jen kolem minus dvou,“ uvedla ráno meteoroložka ČT Barbora Tobolová. 

Ve středu se na většině území očekávají teploty kolem minus pěti, na některých místech na severu a severozápadě Čech se ale středa může stát arktickým dnem, kdy teplota nevystoupí nad minus deset stupňů.

To se pravděpodobně bude týkat Liberce. Už v úterý tam nejvyšší denní teplota dosáhla minus 9,3 stupně. Arktický den se přitom v Liberci po roce 2000 vyskytnul pouze šestkrát, naposledy v únoru 2012. 

V průběhu dne, zvláště odpoledne, má přijít opět sněžení. Nejvýraznější čeká zřejmě východ a jihovýchod republiky, kde může například v Beskydech přibýt až patnáct centimetrů sněhu, upozornila meteoroložka.

Na některých místech však nemusí podle ní na druhou stranu sněžit vůbec, především na severozápadě Čech. Srážky mají pokračovat i zítra, především v horských oblastech. 

Očekává se, že bude také foukat čerstvý vítr. „Velké mrazy, které budou pokračovat nejen v noci, ale i přes den, budou tak pocitově ještě silnější, především ve východní polovině.  Když například v Litoměřicích bude minus osm stupňů, tak při mírném větru to bude, jako by bylo minus šestnáct,“ přiblížila meteoroložka. 

Meteorologové v pondělí vydali výstrahu před mrazy. Silné mrazy podle nich v Česku potrvají minimálně do poloviny února.

Silničáři nabádají k opatrnosti

Počasí může mít vliv na plynulost dopravy, silničáři mnohde doporučují zvýšenou opatrnost, při nízkých teplotách ztrácí sůl na vozovkách účinnost. Dálnice jsou zatím od rána dobře sjízdné, stejně jako silnice první třídy. 

Před namrzáním vozovek ale varují ve Zlínském kraji. Kvůli ledovce je tam nesjízdná silnice III/4932 mezi Vizovicemi a Loučkou na Zlínsku. Téměř pětikilometrový úsek vedoucí z podstatné části kopcovitým terénem a přes les silničáři přes zimu neudržují. Se zbytky sněhu a ledu musí řidiči počítat i na silnici III/43230 z Koryčan na Kroměřížsku směrem na Vřesovice na Hodonínsku. Ani ta se přes zimu neudržuje. Od středečního odpoledne do čtvrtečního rána má v regionu podle meteorologů opět sněžit a mohou se tvořit sněhové jazyky.

Se zdržením museli počítat řidiči na Pražském okruhu. Ovšem to kvůli tomu, že Lochkovský tunel ve směru k letišti uzavřel požár kamionu. Omezení travalo až do odpoledne, asi 15 hodin. Během této doby byla auta odkláněna na Jižní spojku. Kvůli uzavření Lochkovského tunelu byl navíc neprůjezdný také navazující Komořanský tunel ve směru k letišti. 

Regionální organizátor pražské integrované dopravy (ROPID) na Twitteru uvedl, že kvůli zavřeným tunelům se vytvořily kolony na Strakonické, Barrandovském mostě, Jižní spojce, v Modřanské ulici a na Vídeňské. „Zpoždění autobusů zatím nepřesahuje 15 minut. Nejhůře je na tom však linka 125 směrem na Smíchov, která nabírá zpoždění až 30 minut,“ uvedl ROPID.

Zamrzají výhybky

Počasí také komplikuje dopravu na železnici v Praze a Středočeském kraji. Kvůli vniknutí prachového sněhu do elektroinstalace byla ráno odstavena zhruba třetina všech elektrických jednotek City Elefant. Porouchané soupravy jsou ve vyhřívaných halách, dráhy je budou postupně vracet do provozu. Jednají s výrobcem o změně systému chlazení.

Zrušené jsou i některé příměstské linky, uvedl organizátor pražské integrované dopravy (Ropid) na Twitteru.   

Odřeknuté byly konkrétně vlaky na linkách S1, S2, S7, S9 a S12, na lince S7 je mimo provoz úsek mezi pražským Hlavním nádražím a Českým Brodem. Cestující mohou použít spoje z Masarykova nádraží.

„Zrušeny jsou také posilové vlaky mezi Hlavním nádražím a Řevnicemi ve špičkách. Všechny zdvojené soupravy a linkách S1, S2, S22, S7 a S9 budou až do odvolání provozovány pouze jednou vlakovou jednotkou,“ informoval Ropid. 

Dopoledne se vinou sněhu a mrazu porouchala i výhybka v Radotíně. „Provoz přes stanici je aktuálně přerušen,“ informoval Ropid.